Акциите на Mobileye се сринаха след предупреждение за пренасищането с чипове на автомобилните клиенти

Share

Акциите на Mobileye се понижиха с до 27 процента вчера в предпазарната търговия, след като самоуправляващият се технологичен бизнес изненада Уолстрийт с предупреждението, че клиентите преяждат излишните запаси и съкращават поръчките.

Фирмата, листвана на NASDAQ, която все още е мажоритарна собственост на Intel , разочарова инвеститорите с публикуването на предварителните резултати за календарната 2023 г. , които съдържат значително по-ниски от очакваното прогнози за текущата календарна година.

Съгласно „стандартния процес на планиране“, включително дискусии с най-големите си клиенти, Mobileye каза, че е „узнало за излишък от наличности при нашите клиенти, които според нас са 6-7 милиона единици EyeQ SoC“.

„Ние разбираме, че голяма част от този излишен инвентар отразява решенията на клиентите от ниво 1 да създадат инвентар в категорията Basic ADAS поради ограниченията на веригата за доставки през 2021 г. и 2022 г. и желанието да се избегне недостиг на части, както и по-ниско от очакваното производство на определени производители на оригинално оборудване през 2023 г.“, добави компанията.

„Тъй като опасенията по веригата на доставки намаляха, ние очакваме, че нашите клиенти ще използват по-голямата част от тези излишни запаси през първото тримесечие на годината. В резултат на това очакваме, че приходите от първото тримесечие на 2024 г. ще бъдат значително под приходите от първото тримесечие на 2023 г. и че ще видим нормализиране на приходите през остатъка от 2024 г.“

„Понастоящем очакваме приходите за първото тримесечие да намалеят с приблизително 50 процента в сравнение с приходите от 458 милиона долара, генерирани през първото тримесечие на 2023 г. В момента също вярваме, че приходите през остатъка от годината ще бъдат повлияни от намаляването на инвентара в много по-малка степен степен.“

Mobileye не назова конкретни клиенти, но брои Porsche, Volkswagon, BMW и Nissan сред своята клиентска база.

Прогнозата за приходите за 2024 г. е 1,83 милиарда до 1,96 милиарда долара – много под консенсусните оценки на анализаторите от 2,58 милиарда долара. Това се основава на очакваните доставки на EyeQ от 31-33 милиона спрямо 37 милиона единици през предходната година и доставките на SuperVision между 175 000 и 195 000 в сравнение с около 100 000 през 2023 г.

„Очакваме, че по-ниските от очакваното обеми в бизнеса с EyeQ SoC ще имат временно въздействие върху нашата рентабилност“, добави компанията.

Оперативните загуби се очаква да бъдат между 378 милиона и 468 милиона долара в сравнение с между 33 и 39 милиона долара за 2023 г., според предварителните оценки. Това е доста движение в грешна посока.

Mobileye стиска палци в очакването нивата на клиентските запаси да се нормализират до края на тази година. Няма гаранция за това, но консенсусът е, че по-широкият пазар на чипове ще нарасне през 2024 г. ®

Подобни статии

Не пропускайте