Бермудски острови, вашите данни, Google ще вземе данните ви от САЩ

Share

Актуализирано Google изгражда нов подводен кабел, който ще бъде пуснат в експлоатация през 2026 г. и ще свързва Южна Каролина с Португалия с междинно кацане на Бермудските острови.

Гигантът в търсенето твърди, че кабелът, наречен Nuvem – португалската дума за облак – ще увеличи капацитета, ще намали латентността и ще подобри силата и разнообразието от маршрути на трансатлантическата си мрежа.

Като се имат предвид всички прекъсвания на подводни кабели, на които станахме свидетели през последните няколко години, това изглежда като най-подходящата причина. Въпреки това за британската територия Бермуда, през която кабелът преминава по пътя си към Португалия и останалата част от Европа, връзката за предаване на данни е от особено значение.

„BDA отдавна се застъпва за това, че централното положение на Бермудските острови ги превръща в идеална точка за излизане на сушата и свързване на подводни кабели между Америка, Европа и Африка, и ние сме много развълнувани, че тези усилия дадоха резултат“, казва в изявление Дейвид Харт, главен изпълнителен директор на Агенцията за бизнес развитие на Бермудските острови (BDA).

Google твърди, че Nuvem ще бъде „не само първият кабел, който ще се приземи при тази стабилна среда, но и първият, който ще свърже Бермудските острови с Европа“.

Освен икономическия потенциал, който подводното трасе може да отключи за територията, не се знае много за кабела или неговите възможности. The Register поиска от Google повече информация за самия кабел, но компанията не можа да отговори на конкретни въпроси относно дължината, капацитета или цената на полагането на тръбите.

Говорител на Google все пак потвърди, че компанията планира „да работи с партньори, за да направи капацитета на маршрута достъпен за широк кръг организации“. Така че Nuvem няма да пренася само видеоклипове от YouTube и GDocs, когато бъде завършен.

Google's Nuvem subsea cable will connect the US to Portugal with a stop in Bermuda along the way.

Подводният кабел Nuvem на Google ще свързва САЩ с Португалия със спирка на Бермудските острови по пътя. – Кликнете, за да увеличите

Като се има предвид сравнително ясното трасе, планирано за Nuvem, можем да изчислим, че кабелът ще се простира на около 3500 морски мили. За дългогодишните читатели на El Reg това са около 294 911 бронтозавъра. Оценката на капацитета на лентата на кабела обаче е далеч по-сложно предложение, тъй като зависи от редица фактори, включително броя на влакната, оптиката, ретранслаторите и другото оборудване, използвано по трасето.

Подводният кабел Duvant на Google, който беше завършен през 2021 г. и свързва Вирджиния Бийч с френското атлантическо крайбрежие, предлага някои улики. В този кабел са използвани 12 двойки влакна и мултиплексиране с разделяне на пространството (SDM), за да се постигне капацитет от 250 Tb/s.

Тъй като Nuvem трябва да бъде пуснат в експлоатация около пет години по-късно, подозираме, че Google ще използва по-нова оптика и потенциално по-голям сноп от влакна, за да постигне още по-голям капацитет.

Nuvem е само последният подводен проект на Google. През последните няколко години компанията е инвестирала значителни средства в изграждането на своята глобална мрежа. Два от най-новите примери включват кабелите Firmina и Echo, които бяха обявени през 2021 г. Първият има за цел да свърже САЩ с Аржентина, Бразилия и Уругвай. Вторият пък ще свърже Калифорния със Сингапур и Индонезия със спирка в Гуам. ®

Обновено, за да се добави

Попитахме нашите контакти в Infinera, която произвежда оптика, използвана в различни приложения, за най-доброто им предположение относно капацитета за данни. Използвайки водещи оптични технологии, от фирмата за мрежови технологии заявиха, че всяка двойка влакна може да поддържа между 25 и 30 Tb/s. Въз основа на това компанията изчислява, че Nuven може да поддържа капацитет от 300-360 Tb/s за кабел с 12 двойки влакна или 400-480 Tb/s за такъв с 16 двойки.

Подобни статии

Не пропускайте