Британският регулатор на конкуренцията спечели обжалване – разследването на Apple ще продължи

Share

Апелативният съд на Обединеното кралство потвърди решението на Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) да започне разследване на мобилните браузъри и игрите в облака, като отмени жалбата на Apple за унищожаване на процеса.

Какъв присъда отменя решението на Апелативния съд по конкуренцията (CAT) от март 2023 г., което потвърди жалбата на Apple и задържа разследването на CMA.

Въпреки това разследването остава на пауза в очакване на това, което ще се случи по-нататък по отношение на по-нататъшни обжалвания.

CMA не беше изненадващо доволен от решението, тъй като едно разследване, дерайлирало при обжалване от един от неговите поданици, би могло да има смразяващ ефект върху способността на органа да инспектира други потенциални нарушения на закона.

Разследването започна преди повече от година и се фокусира върху контрол упражняван от Apple и Google върху мобилната екосистема. Последва едногодишно проучване на пазара на мобилен софтуер и хардуер, което заключи, че Apple и Google имат „удушаване над операционните системи, магазините за приложения и уеб браузърите на мобилните устройства.“

Официалното разследване беше неизбежно и възможните средства за защита несъмнено предизвикаха тревога в Apple.

Усилията на Apple да обжалва решението за започване на официално разследване бяха направени по-рано тази година оплаквания от компанията това, което позволява, например, нещо различно от WebKit да се използва за сърфиране, може да доведе до това, че iOS е клонинг на Android.

Жалбата на Apple относно законосъобразността на решението е разгледана на 10 март 2023 г., а до 31 март 2023 г. CAT е на страната на производителя на Mac. Преди това CMA избра да не започне разследване по време на пазарно проучване, така че няма правомощия да го направи сега.

CMA обжалва, което доведе до единодушно решение на Лорд Джъстис Грийн, Лорд Съдия Арнолд и Канцлера на Върховния съд, че CAT е сгрешила. И така, в очакване на разрешения за обжалване, разследването може да се върне.

Сара Кардел, Главен изпълнителен директор на CMA, похвали решението и каза: „Започнахме това разследване преди повече от година, за да се уверим, че потребителите в Обединеното кралство получават най-добрите услуги и приложения на мобилните си телефони, и че разработчиците от Обединеното кралство могат да инвестират в иновативни нови приложения.

„Ние сме готови да го отворим отново, когато съдебният процес приключи.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте