Вилицата с отворен код поставя OpenBao във фурната

Share

Бунтът срещу HashiCorp за приемането на лиценз за ограничаване на конкуренцията за своя софтуер Terraform се разшири тази седмица с информация, че Linux Foundation има за цел да помогне за излюпването на алтернатива с отворен код на Vault, проектът за управление на тайните на компанията.

На срещата на високо равнище за отворен код в Токио, Япония, тази седмица Себастиан Стадил, съосновател и главен изпълнителен директор на DevOps automation biz Scalr и един от организаторите на OpenTofu, разклонение на Terraform, разкри подробности за проекта, наречен OpenBao .

OpenBao е разклонение на Vault, което помага на разработчиците да управляват тайни като пароли, токени, сертификати, API ключове и други подобни.

Vault, подобно на Boundary, Consul, Nomad, Packer, Terraform, Vagrant и Waypoint на HashiCorp, е поставен под лиценза за бизнес източник , който не позволява на други облачни компании да предлагат софтуера като конкурентен продукт. И така съперниците са разклонили кода на Vault под OSI-съвместим лиценз – Mozilla PLv2 – за да осигурят непрекъснат достъп до технологията.

„Ако има два проекта, които са идентични и единият е с отворен код, а другият не, аз лично вярвам, че моралният избор е да се използва проектът с отворен код и да се помогне по някакъв начин“, каза Стадил на конференцията.

Стадил обясни на The Register , че по-късно този месец е планиран кандидат за пускане на OpenTofu и че OpenBao ще започне да приема нови приноси.

OpenBao се инкубира от Linux Foundation, ръководена от разработчици на IBM чрез LF Edge, инициатива за периферни изчисления. Проектът (все още) не е официално одобрен от IBM. Преди да се дипломира в очите на Linux Foundation, трябва да отговаря на определени критерии , за да демонстрира, че е вероятно да издържи.

Жизнеспособността и дълголетието на проекта бяха сред опасенията, изразени от присъстващите на презентацията на Stadil, като се има предвид, че OpenTofu и OpenBao са скорошни проекти.

Stadil отказа да говори от името на други компании и всъщност беше казано да не прави никакви съобщения за други организации, които подкрепят проектите. Но той препоръча да посетите проектните репозитории и да отбележите къде тези, които допринасят за двата проекта, работят като пълномощник за корпоративна поддръжка.

Попитан от присъстващ на конференцията за обосновката на HashiCorp за прелицензиране на своя софтуер, Стадил каза, че официалната линия на партията е, че Terraform е жизненоважен за интернет и отдавна има желание той да бъде под надзора на The Linux Foundation.

„Ако HashiCorp в бъдеще иска да се присъедини към нас в OpenTofu, ще се радваме да видим това да се случи“, каза той.

Стадил каза, че не може да спекулира с вътрешния процес на вземане на решения на HashiCorp.

Hashicorp, каза той, е изгаряла пари и с нарастващите лихвени проценти не би било изненадващо софтуерната фирма да предприеме стъпки за генериране на по-големи приходи. HashiCorp не отговори веднага на искане за коментар.

В четвъртък софтуерният бизнес отчете приходи от $146,1 милиона за третото фискално тримесечие на 2024 г., което представлява 17% увеличение на годишна база. Това възлиза на нетна загуба по GAAP от 39,5 милиона долара, което е спад от 72 милиона долара през същия период на миналата година. ®

Подобни статии

Не пропускайте