Главният изпълнителен директор на телекомуникационна компания напуска, след като признава, че трябва да носи SIM карти на конкуренти, за да поддържа връзка

Share

Главният изпълнителен директор на австралийската телекомуникационна компания Optus Кели Байер Росмарин подаде оставка, след като реши, че това е в интерес на бившия ѝ работодател.

Оставката на Байер Росмарин последва прекъсването на връзката на 8 ноември, когато около десет милиона австралийци не можаха да се свържат с услугите на Optus в продължение на четиринадесет часа.

Optus скри обяснението си за прекъсването в често задавани въпроси в долната част на тази страница, където инцидентът е описан по следния начин:

По-късно стана ясно, че източникът на маршрутизиращата информация е Singtel, базираният в Сингапур телекомуникационен оператор, който е собственик на Optus. Мрежата на Optus се свързва с интернет централи на Singtel в Северна Америка и Азия.

По-късно Optus обвини за инцидента настройките по подразбиране в своите маршрутизатори Cisco, които не са могли да се справят с обема на промените, изпращани от Singtel, тъй като те са надвишавали границите за безопасност. В представената от Optus информация, обясняваща прекъсването, обаче не се споменава защо мрежата ѝ е приела такива промени, без да тества въздействието им върху комплекта – обичаен и разумен подход при експлоатацията на критична инфраструктура.

Това, което е известно, е, че проблемът е изисквал физическа намеса за възстановяване на някои от 200-те засегнати маршрутизатора.

Австралия, както би се изразил Дъглас Адамс, е голяма. Наистина голяма. Така че прекосяването на страната, за да се поправят рутерите, отнема време.

Докато техниците на Optus се справяха с работата, дори телефонният номер, използван за повикване на аварийни служби, не беше достъпен. Хиляди малки фирми не можеха да обработват електронни плащания – голям проблем в страна, в която само 13% от транзакциите на дребно се извършват в брой.

Опасността, която представляваше прекъсването на работата на Optus, и масовите неудобства, спечелиха на Bayer Rosmarin явяване пред парламентарна комисия.

На Optus не са чужди обясненията пред австралийското правителство. През 2022 г. тя претърпя сериозен пробив в данните, в резултат на който някои нейни клиенти бяха принудени да си извадят нови шофьорски книжки и/или паспорти, след като данните им изтекоха.

И все пак Байер Розмарин не се справи добре с изявата си по отношение на прекъсването, разкривайки, че режимът за възстановяване след бедствие на втория по големина телекомуникационен оператор в страната не е предвиждал пълно прекъсване на мрежата. Друго признание беше, че личната стратегия за справяне с бедствията на бившия главен изпълнителен директор се е развила така, че тя е носела SIM карти за двете конкурентни мобилни мрежи в Австралия.

Появата ѝ в петък и лошите резултати на нейната фирма запълниха много страници на вестниците през уикенда.

В понеделник, когато гневът далеч не се беше разсеял, Байер Розмарин подаде оставка.

Без отговор остана въпросът как Сингтел изобщо е отровил мрежата, на фона на загрижеността, че чуждестранен оператор – дори от приятел като Сингапур – има достатъчно дълбок достъп до австралийската мрежа, за да я срине.

Започна търсенето на нов главен изпълнителен директор. Един от кандидатите, които се смятат за основен претендент за поста, е Гладис Бережиклян, която вече е изпълнителен директор на Optus и бивш премиер (еквивалент на губернатор на САЩ) на най-многолюдния австралийски щат Нов Южен Уелс. Бережиклян обаче се опитва да се отърве от обвинение в корупция, свързано с времето, когато е била на поста, когато е обещала на (тогавашното си) тайно гадже – колега от правителството – да осигури финансиране за любими проекти в неговия избирателен район. Твърди се, че приятелят и е обсъждал съмнителни имотни сделки, но Берейклян не е предприела действия.

Част от тези доказателства са събрани от наблюдение на телефонните разговори между двойката.

Ако само беше използвала Optus вместо това. ®

Подобни статии

Не пропускайте