Главният изпълнителен директор на AWS говори за изкуствен интелект, за да фокусира вниманието на хората от Уолстрийт

Share

Бизнесът с облачни услуги на Amazon разочарова анализаторите с по-ниски от очакваните продажби, тъй като клиентите обикновено продължават да търсят начини за намаляване на разходите, вместо да създават нови екземпляри.

През третото календарно тримесечие AWS реализира приходи в размер на 23 млрд. долара спрямо 20,5 млрд. долара година по-рано, като отбеляза забавяне в съответствие с публичните облачни подразделения на Google и Microsoft, които също оповестиха финансови резултати тази седмица.

Дъщерното дружество реализира оперативна печалба в размер на 6,97 млрд. долара, което е повече от 5,4 млрд. долара, за което несъмнено са допринесли съкращенията на работни места, които Amazon предприе тази година.

Анди Джаси, главен изпълнителен директор на Amazon, който ръководеше AWS, преди да получи ролята на шеф на групата, заяви по време на конферентен разговор: „Макар че все още наблюдаваме повишена оптимизация на разходите в сравнение с предишната година, тя продължава да отслабва, тъй като все повече компании преминават към разгръщане на нетни нови работни натоварвания.

„В условията на несигурна икономика през 2023 г. компаниите се движеха по-бавно, за да завършат сделките. Но виждаме, че темпото и обемът на приключените сделки се увеличават и сме окуражени от силните последни няколко месеца на подписани нови сделки.“

Вместо да се спира на разходите на клиентите, главният изпълнителен директор насочи разговора към нещо, за което финансовите анализатори на Уолстрийт обичат да слушат. Главният изпълнителен директор твърди, че „на първо място“ за повечето клиенти е генеративният изкуствен интелект. Той има три нива, като се започне с изчисления за обучение на големи езикови модели.

„Ключът към този изчислителен процес е чипът в него. Както сме споделяли, работим върху персонализиран силиций за обучение и извод с нашите чипове Trainium и Inferentia, съответно. Наскоро … Anthropic избра AWS за свой основен доставчик на облачни услуги и ще използва Trainium и Inferentia за изграждане, обучение и внедряване на бъдещите си LLM.“

Средното ниво е предоставянето на LLMs-as-a-service, което е целта на наскоро представения Amazon Bedrock, предлагащ достъп до доставчиците на трети страни Anthropic, Stability AI и Coherent AI, както и до собствения Titan LLM на Amazon.

Върхът на тази торта с изкуствен интелект е CodeWhisperer, спътник за кодиране с изкуствен интелект, подобен на GitHub Copilot.

Джаси заяви по време на конферентния разговор: „Искането номер едно на предприятията за помощници за кодиране е тези помощници да са запознати със собствените кодови бази на клиентите. Не става въпрос само за това да имат помощници за кодиране, обучени в областта на кода с отворен код, а компаниите искат еквивалент на дългогодишен старши инженер, който познава добре тяхната база от кодове.“

За да подчертае, че AWS не изостава от надпреварата в областта на изкуствения интелект, за която Microsoft направи толкова много, главният изпълнителен директор каза, че „си струва да се помни“ колко много данни на клиентите вече се намират на нейните сървъри.

„Броят на компаниите, които изграждат генеративни приложения с изкуствен интелект в AWS, е значителен и нараства много бързо, включително Adidas, Booking.com, Bridgewater, Clariant, GoDaddy, LexisNexis, Merck, Royal Philips и United Airlines и др.“

По-рано тази седмица Google Cloud отчете приходи в размер на 8,4 млрд. долара, в сравнение с 6,9 млрд. долара, отчетени година по-рано. Microsoft отчете продажби от 24,3 млрд. долара в своето подразделение Intelligent Cloud. ®

Подобни статии

Не пропускайте