Главният изпълнителен директор на Binance Чанпън Джао се призна за виновен по федерални обвинения, спускам се

Share

Шефът на Binance Чанпън Джао се призна за виновен във вторник по наказателни обвинения и се оттегли като CEO на компанията като част от споразумение за $4,3 милиарда с Министерството на правосъдието, според съдебни документи. Споразумението за правно основание с правителството решава многогодишно разследване на най-голямата обменна борса за криптовалути в света.

Джао се яви пред съдия Брайън Цучида в съдебната зала в Сиатъл, за да се произнесе по молбата си. Джао и други бяха обвинени в нарушаване на Закона за банковата тайна, като не успяха да приложат ефективна програма за борба с изпирането на пари и за умишлено нарушаване на икономическите санкции на САЩ „в умишлено и изчислено усилие да се печели от пазара на САЩ, без да се прилагат контроли, изисквани от законодателството на САЩ“, според Министерството на правосъдието.

Джао заяви във вторник в публикация на Х, по-рано Twitter, че е „направил грешки“ и „трябва да поеме отговорност.“ Той каза, че Ричард Тенг, бившият глобален ръководител на регионалните пазари на компанията, е обявен за новия CEO на Binance.

Действието срещу Binance и нейния основател е съвместно усилие на Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите на САЩ. Комисията по ценните книжа и фондовите борси отсъства.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви във вторник, че размяната е позволила на незаконните участници да направят повече от 100 000 транзакции, които са подкрепяли дейности като тероризъм и незаконни наркотици и са позволили повече над 1,5 милиона сделки с виртуални валути, които нарушиха санкциите на САЩ.

Той също така позволява транзакции, свързани с терористични групи като Бригадите Ал Касам на Хамас, Палестински Ислямски Джихад, Ал Кайда и ИДИЛ, каза Йелън в изявлението, отбелязвайки Binance „никога не е подавал нито един доклад за подозрителна дейност.“

САЩ. Главният прокурор Мерик Гарланд заяви на пресконференция във вторник, че глобата е „едно от най-големите наказания, които някога сме получавали.“

„Използването на нова технология за нарушаване на закона не ви прави нарушител. Това те прави престъпник“, каза Гарланд.

„Бинанс даде приоритет на печалбите си пред безопасността на американския народ“, каза той.

Съгласно заповед за съгласие от 92 страници между Binance и Treasury’s Financial Crimes Enforcement Network или FinCen, крипто борсата „дори разработи процес за уведомяване на VIP потребителите, ако те станат обект на разследване на правоприлагащите органи.“

Джао лично се призна за виновен за нарушаване и причиняване на финансова институция да наруши Закона за банковата тайна, според споразумението за правно основание. DOJ също препоръчва съдът да наложи глоба от $50 милиона на Zhao.

Zhao е издаден на $175 милиона лични разпознаваеми облигации, обезпечени с $15 милиона в брой и има съдебно заседание, насрочено за февруари 23.

Binance ще продължи да функционира, но с нови основни правила. От компанията ще се изисква да поддържа и подобрява своята програма за съответствие, за да гарантира, че бизнесът й е в съответствие със стандартите за борба с изпирането на пари в САЩ. От компанията се изисква да назначи независим наблюдател на съответствието.

Делото срещу Binance, което беше разпечатано във вторник, показва, че срещу борсата са повдигнати три наказателни обвинения, включително провеждане на нелицензиран бизнес с предаване на пари, нарушаване на Международния Закон за извънредните Икономически Сили, и конспирация.

Binance се съгласи да загуби $2,5 милиарда на правителството, както и да плати глоба от $1,8 милиарда.

Министерството на правосъдието заяви във вторник, че Binance „съзнателно и умишлено“ е причинило доставката на услуги на Иран в нарушение на санкциите на САЩ. Следва се а доклад тази Binance обработва ирански транзакции на стойност милиарди долари.

„Нека бъда ясен: Ние също така изпращаме послание към индустрията на виртуалните валути по-широко, днес и за в бъдеще“, пише Йелън.

Селището идва след основателя на FTX Сам Банкман-Фрийд признат за виновен по няколко наказателни обвинения на измама и конспирация на 2 ноември след само три часа обсъждане от журито. Експерти заявиха пред CNBC, че за едномесечен процес, в който са участвали близо 20 свидетели и стотици експонати, никога не са виждали такова бързо решение.

Джао Чанпън, основател и главен изпълнителен директор на Binance, говори на Blockchain Week Summit в Париж, Франция, в сряда, 13 април 2022 г.

Бенджамин Гирет | Блумбърг | Getty Images

CNBC се обърна към Джао за коментар, но не го чу веднага. Binance не отговори на няколко искания на CNBC за коментар.

Обвиненията следват граждански дела, заведени по-рано тази година както от Комисията за ценни книжа и борси, така и от Комисията за търговия със Стокови Фючърси.

Binance е център на интензивен регулаторен контрол върху това как работи, длъжностни лица в множество юрисдикции, които сигнализират за опасения относно подхода на компанията към стартирането на определени пазари, дори когато тя няма правомощия да го направи, и твърдения за участие в незаконни сделки като пране на пари и измами с ценни книжа.

SEC се обърна към компанията с обширно съдебно дело през юни, твърдейки, че Binance управлява незаконна борса за ценни книжа и неправилно борави с клиентските средства.

SEC удари конкурентната борса Coinbase с подобно дело скоро след това, твърдейки, че тя работи като неразрешена борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция.

И в понеделник SEC заведе дело срещу Kraken, твърдейки, че борсата е смесила $33 милиарда в клиентски крипто активи със собствени активи на компанията, създаване на потенциал за значителен риск от загуба за своите потребители.

В 13-те обвинения, повдигнати срещу Binance от SEC, агенцията обвини Binance, че смесва милиарди долари от клиентски пари със собствените средства на Binance, подобно на твърденията, отправени срещу вече фалиралата крипто борса FTX.Секретарят на SEC Гари Генслер добави, „Zhao и Binance субекти, ангажирани в широка мрежа от измама, конфликти на интереси, липса на разкриване и изчислено укриване на закона.“

Започната от родения в Китай предприемач през 2017 г., Binance премина от сравнително неясно име до основна сила в крипто в рамките на няколко седмици. Binance остава най-голямата крипто борса в света в световен мащаб, обработвайки милиарди долари в търговски обем всяка година.

Докато холдинговата й компания е базирана на Каймановите острови, Binance няма глобална централа и Zhao често се съпротивляваше на призивите за създаване на такава, заявявайки, че иска платформата да работи на „децентрализиран“ оперативен модел.

През 2021 г. Органът за финансово поведение на Обединеното кралство забрани на подразделението на Binance във Великобритания да работи в страната, заявявайки, че не е упълномощено да извършва регулирани дейности. Съвсем наскоро Binance се отказа от плановете си да преследва пълен лиценз в Обединеното кралство, след като регулаторът заяви, че контролът му за познаване на вашите клиенти и за борба с изпирането на пари не отговаря на неговите изисквания.

В жалбата на CFTC регулаторът твърди, че Binance, Zhao и бившият шеф на компанията Самюел Лим, са управлявали „незаконна“ борса, ръководиха програма за спазване на „шам, и е нарушил Закона за стоковите борси, включително законите, „предназначени да предотвратяват и откриват изпирането на пари и финансирането на тероризма.“

Binance и Zhao подадоха искане през юли да отхвърлят делото на CFTC. Ръката на борсата в САЩ също се връща към делото на SEC, като подава заповед за защита срещу това, което те наричат „риболовна експедиция“ на SEC.“

От особено значение за крипто индустрията са последиците от репресиите на агенцията върху крипто за безброй токени и blockchains — не само борсите. SEC поддържа, че няколко от токените, които Binance и Coinbase предлагат на своите платформи —, като Solana’s sol, Cardano’s ada, и Matic — на Polygon са ценни книжа, които е трябвало да бъдат регистрирани в агенцията.

Кевин Брюнингер от CNBC допринесли за този доклад.

Не пропускайте тези истории от CNBC PRO:

Подобни статии

Не пропускайте