Главният изпълнителен директор на Civo за безплатните кредити, таксите за излизане и връщането на всичко обратно на място

Share

Интервю Докато британският регулатор по конкуренцията проучва поведението на гигантите в облака, местният доставчик Civo иска да се направи ремонт по подобие на енергийния пазар, където потребителите или предприятията могат лесно да сменят доставчика си.

През октомври Органът за конкуренция и пазари (CMA) потвърди, че ще провери състоянието на публичната облачна инфраструктура, след като регулаторният орган за комуникации Ofcom предаде констатациите си за по-задълбочено разследване. В рамките на няколко седмици бяха предложени някои потенциални корективни мерки, включително стандартизация и таван на таксите за излизане, въпреки че е малко вероятно CMA да приключи процедурата си преди април 2025 г.

За Марк Буст, главен изпълнителен директор на Civo, средствата за защита не могат да дойдат достатъчно бързо.

В разговор с The Reg той казва: „Най-голямото разочарование на моята компания е свързано със ситуацията с безплатните кредити … по-малките доставчици като нас не могат да си позволят да раздават стотици хиляди кредити … така че това, което се случва, е, че [облачните гиганти] раздават тези кредити, а след определен период от време тези кредити се изчерпват – обикновено те са ограничени и във времето.

„Минава една година и вие [клиентът] изграждате всичките си инструменти около тяхната екосистема, която е много патентована. И след това, за да се опитате да излезете от това по-късно… няма отворени стандарти за преминаване към друг доставчик на облачни услуги.

„Освен това имате и всички високи такси за извеждане на данните, което също ще ви струва пари. Така че в крайна сметка подписвате ангажимент за разходи с тях, защото сте блокирани.“

„Това е най-голямото ми разочарование: Мисля, че трябва да има ограничение на количеството раздавани безплатни кредити.“

Буст смята, че 10 000 кредита трябва да са достатъчни за започване на бизнес или изпробване на услуга: „Мисля, че това, което хората не осъзнават, е, че ще го изплатите [кредита, предлаган от хиперскалаторите] два или три пъти по-късно, когато сте блокирани.“

Според Boost Civo е инициатор на отворените стандарти и изравняването на условията на конкуренция. Той смята, че компаниите трябва да бъдат оценявани по отношение на обслужването на клиентите и производителността, а не да се стремят да блокират потребителите. Той цитира Kubernetes като пример за мечтата за отворени стандарти, заедно с други свързани технологии, като например autoscaler. „Аз съм голям привърженик на отворените стандарти и свободата на избора.

„Не смятам, че трябва да има трикове и неща, които да ви връзват и държат на изкуп, когато всъщност не искате да сте там.“

Известно е, че гигантите в облака започнаха да се карат помежду си, когато става въпрос за лицензиране, като AWS и Google критикуват политиките на Microsoft. Регулаторните органи в Европа и САЩ също проявяват жив интерес към сектора на облачните услуги.

В последно време, на фона на икономическия спад, все повече клиенти се опитват да намалят сметките си за облачни услуги или да ги „оптимизират“, както твърдят гигантите в областта на облачните услуги. Ситуацията стигна дотам, че се създаде цяла индустрия за намиране на начини за намаляване на разходите.

Буст ни казва, че би искал да види свят, подобен на този на енергийния пазар в Обединеното кралство, в който клиентите могат да преминават от един доставчик към друг с минимални затруднения, до степен, в която могат да бъдат открити дори по-добри оферти.

Що се отнася до това какво би могъл да направи CMA, освен да се справи със ситуацията с кредитите, Boost изтъква таксите за излизане от пазара: „Ако някой иска да напусне, той трябва да може да го направи. Трябва да можете да им дадете данните и да не се налага да събирате прекомерна такса за това…

„И ги насърчавайте да използват отворени стандарти.“

По-лесно е да се каже, отколкото да се направи, разбира се. До известна степен Boost е съгласен: „Трудно е… защото всеки доставчик на облачни услуги – дори и Civo до известна степен – ще прави нещата по малко по-различен начин. Никога няма да е точно същото.“

Буст казва, че е доволен от развитието на организации като Cloud Native Computing Foundation и екосистемите, които тези групи насърчават. Въпреки това той също така идентифицира три ясни тенденции. Не е изненадващо, че те включват AI/ML, и той смята, че 2024 г. може да бъде годината на WebAssembly.

„Другото нещо“, казва той, „е преминаването към on-prem.“

Той отбелязва, че половината от разговорите на Civo по време на неотдавнашното събитие Kubecon North America са били с хора, които или излизат от облака, или обмислят да преместят някои от услугите си.

Ако някой иска да напусне, той трябва да е свободен да напусне

„Преди няколко години всички бяха в тази облачна шумотевица… сега е така: „Това е наистина скъпо“.“ Boost отбелязва работните натоварвания, които може би е по-добре да се обслужват на място, особено когато се разглеждат решения, изискващи много ниска латентност.

„Мисля, че сега хората започват да мислят: „Просто го поставете в облака“ не е правилният подход.“

Civo има своя гледна точка за локалните изчисления: „По същество това е нещо като аванпост[позовавайки се на AWS Outposts] – той е същият като нашия публичен облак, но може да бъде доставен във вашата среда.“

След като CMA приключи разследването на инфраструктурните услуги в облака – очаква се предварителното решение на CMA да бъде взето до октомври 2024 г., а окончателното – до април 2025 г. – компаниите, които искат да пренасочат някои работни натоварвания към друг център за данни по свой избор, ще могат да го направят.

Поне такава е надеждата. ®

Подобни статии

Не пропускайте