Главният изпълнителен директор на Microsoft Надела заяви, че управлението на OpenAI трябва да се промени без значение къде ще се озове Алтман

Share

Microsoft CEO Satya Nadella: Microsoft can innovate on its own but 'we chose to partner with OpenAI'

Microsoft Главният изпълнителен директор на CNBC Сатя Надела заяви в понеделник пред Jon Fortt, че структурата на управление на OpenAI трябва да се промени три дни след това внезапното изстрелване от Главния изпълнителен директор Сам Алтман.

„В този момент мисля, че е много ясно, че нещо трябва да се промени около управлението“, каза Надела. Той добави, че Microsoft ще има „добър диалог с борда си за това.“

В първото си интервю за пресата след отстраняването на Алтман, Надела отхвърли опасенията за дългосрочни щети на OpenAI и заяви, че критичните изследвания на изкуствения интелект продължават, както и партньорството с Microsoft. Но коментарите му не изясниха объркването около това къде Алтман и съоснователят на OpenAI Грег Брокман, който беше председател на компанията, в крайна сметка ще се окажат.

Рано в понеделник сутринта Надела каза, че Алтман, Брокман и техните колеги ще се присъедини към Microsoft като част от нова изследователска група за ИИ. Този пост последва новината, че бившият главен изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър е обявен за временен ръководител на OpenAI, тъй като Алтман иска да си тръгне. В понеделник стана по-малко очевидно, че Алтман и Брокман всъщност ще се присъединят към Microsoft.

Стотици служители на OpenAI подписаха писмо на борда на компанията, който изисква да подадат оставка или в противен случай служителите могат да изберат да напуснат и да се присъединят към бившия си шеф в Microsoft.

Надела заяви, че изборът на служителите на OpenAI е дали да останат в сегашните си роли или да се преместят в Microsoft, добавяйки, че компанията му има това, от което се нуждае, за да продължи да прави иновации сама.

„Отворен съм и за двата варианта“, каза той.

Бързото възстановяване на Altman започна да изглежда като възможност в събота, когато се появиха новини, че група видни инвеститори, включително Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital и Sequoia Capital работят, за да обърнат решението на борда от ден по-рано. Нито една от тези фирми нямаше места в борда и те не бяха запознати с решението.

В публикация за X късно в събота вечер, пише Алтман, „обичам толкова много екипа на openai.“ Брокман, който напусна компанията, след като бордът го отстрани като председател заедно с отстраняването на Алтман, повтори коментара със сърдечен символ. Други служители на OpenAI направиха същото.

Nadella заяви пред Fortt, че Microsoft уважава нестопанските корени на OpenAI и споделя убеждението си, че AI трябва да бъде разработен и внедрен по безопасен начин.

„Искаме да се уверим, че се занимаваме не само с ползите от технологиите, но и с непредвидените последици от технологията от първия ден, за разлика от чакането нещата да се случат,“ Надела каза.

ЧАСОВНИК: Схема на драмата между Сам Алтман, OpenAI и Microsoft

Watch a timeline of the drama between Sam Altman, OpenAI and Microsoft

Подобни статии

Не пропускайте