Джак Ма спря плановете си да намали дела си в Alibaba след акциите вкитайският гигант в електронната търговия се срина

Share

 

Джак Ма, основател и изпълнителен председател на Alibaba Group в Шанхай на 5 декември 2017 г.

Джъстин Соломон | CNBC

Алибаба основателят Джак Ма се отказа от плановете си да намали дела си в китайския гигант за електронна търговия, след като цената на акциите падна.

Ма не е продал нито една акция, заяви пред служителите си Главният директор на Alibaba Джейн Джианг във вътрешен документ, видян от CNBC. Акциите на Alibaba в момента се търгуват под действителната стойност на компанията, каза Дзян, като посочи това като причина Ма да не е намалил дела си.

Регулаторните документи на Alibaba от миналата седмица разкриха, че Ma иска да продаде 10 милиона акции на стойност около $870 милиона. Тези планове бяха разкрити в регулаторно досие на 16 ноември, в деня, в който Alibaba пусна приходите си от септемврийското тримесечие.

Като част от освобождаването на приходите си, Alibaba заяви, че вече няма да продължи с разрастването на бизнеса си с облачни изчисления, нещо, което инвеститорите следят отблизо. Това доведе до спад на акциите с около 9%.

Плановете за продажба на акции обаче бяха направени през август и случайно бяха оповестени на 16 ноември, каза Дзян.

През август акциите на Alibaba в САЩ се търгуваха до $101. В сряда те затвориха на $78.94. Това би означавало, че ако Ma продаде 10 милиона акции, тя ще бъде около $789,4 милиона, значително по-ниска от $870 милиона, които той търсеше.

Дзян добави, че планът на Ма да продаде дела си на по-висока продажна цена показва доверието му в бизнеса.

Alibaba не е била достъпна за коментар.

Ма и неговата империя са били мишена на Пекин като част от по-широките репресии срещу технологичния сектор на Китай, който се стреми да царува във властта на местните гиганти.

Основателят на Alibaba е посветил времето си на преподаване и научни изследвания в области като селскостопанската наука.

Alibaba премина през исторически разтърсвания тази година разделете компанията на шест бизнес групи и променихме CEO.

 

Подобни статии

Не пропускайте