Европейската комисия харесва Oracle достатъчно, за да подпише шестгодишно споразумение за облачни услуги

Share

Oracle подписа споразумение с Европейската комисия за предоставяне на Oracle Cloud Infrastructure (OCI) и нейните платформени услуги в администрациите на ЕС.

Комисията избра OCI след конкурентна процедура за възлагане на обществена поръчка, въпреки че Big Red не е разкрила печелившата оферта, за която The Reg разбира, че е на стойност 15,75 млн. евро (16,73 млн. долара).

Шестгодишното споразумение трябва да направи OCI достъпна за „десетки“ институции, управлявани от името на най-големия търговски блок в света. Договорът ще предложи на институциите достъп до повече от 100 услуги на OCI, се казва в изявление на гиганта в областта на базите данни.

Oracle заяви, че сделката има за цел да позволи на институциите и органите на ЕС да изпълняват изискванията за съответствие, управление на данни и регулаторни мандати с „по-малък риск и разходи“.

Oracle не е единствен, който предоставя на Европейската комисия облачни услуги. Органът на ЕС прилага стратегия за работа с няколко облака и продължава да работи за бързото приемане на Европейската схема за сертифициране на киберсигурността за облачни услуги (EUCS).

„Липсата на доверие в облачните технологии продължава да бъде пречка за добре функционираща икономика на данните. EUCS ще въведе хармонизиран набор от изисквания за сигурност и методологии за оценка на съответствието, така че потребителите на облачни услуги да могат да вземат информирани решения. Наличието на хармонизиран набор от изисквания за киберсигурност в цяла Европа ще насърчи доверието в облачните услуги, като по този начин ще стимулира навлизането на облачните технологии“, се казва в изявление на Oracle.

През 2020 г. AWS подписа споразумение с Европейската комисия на стойност 54 млн. евро. Придобиването на облачни услуги в областта на инфраструктурата като услуга с много наематели (IaaS) и платформата като услуга (PaaS), трябваше да продължи четири години, според по-ранно обявление за търг. Общата стойност на рамката Cloud II, от която беше избрана AWS, трябваше да бъде 417,7 млн. евро. ЕК използва и технологични услуги от OVHcloud.

Oracle твърди, че повече от 1000 организации от публичния сектор в Обединеното кралство, Нидерландия, Австрия и САЩ използват Oracle Cloud Infrastructure. ®

Подобни статии

Не пропускайте