Жаждата за вода на Биткойн е също толкова тревожна, колкото и енергийният му апетит

Share

Вероятно няма да дойде като шок за тези, които са наясно с използването на електроенергия от мрежата Bitcoin, но най-популярната криптовалута в света също използва тонове вода, за да се поддържа.

Според основателя на Digiconomist и Vrije University Data Science PhD кандидатът Алекс де Врийс, мрежата Bitcoin може да използва до 2237 гигалитра вода през 2023 г, което се равнява на около 590 милиарда американски галона или 492 милиарда имперски галона, заключи Де Врийс хартия публикувана вчера.

За да го поставим в перспектива, нека поглед само в САЩ, където около трета от добива на биткойни в света се извършва. В течение на една година, минните операции в САЩ Bitcoin се изсипват някъде между 39 и 120 гигалитра вода, според De Vries, което е еквивалентно на потреблението на вода на 300 000 домакинства в САЩ, или град с размерите на Вашингтон.

Извличането на биткойни е процесът на решаване на криптографски проблеми за валидиране на записи в блокчейна. Това е невероятно енергоемък процес, стимулиран от плащането на миньори в новоизсечен Bitcoin; колкото по-висока е цената, толкова повече миньори участват и толкова повече енергия се изгаря за решаване на транзакция.

Цената на Bitcoin разби миналата година, което доведе до подобен спад в потреблението на електроенергия и вода, но възстановяването тази година доведе до рекордно високо потребление на енергия през март 2023 г, Де Врийс пише в своя документ. Годишното потребление на енергия през март възлиза на около 141,9 тераватчаса – – 35 процента увеличение в сравнение с потреблението на енергия през 2021 г.

Тъй като цената на Bitcoin продължава да се покачва през 2023 г., „потреблението на вода вероятно е на най-високо ниво и в момента“, каза Де Врийс На Регистъра – дори по-висока от по-рано тази година.

Голяма част от отчитането на въздействието върху околната среда на Bitcoin е съсредоточено върху въглеродния отпечатък и използването на електроенергия, което De Vries поддържа записвам на Digiconomist от основаването на обекта през 2014 г. Използването на вода е много по-малко докладвано; Cell Reports, където е публикувана статията на De Vries, казва, че изследването му е първият цялостен поглед върху използването на водата на Bitcoin.

Говорете за ликвидността на Bitcoin

„Най-болезненото нещо за копаенето на криптовалути е, че използва толкова много изчислителна мощ и толкова много ресурси, но тези ресурси не се превръщат в създаване на някакъв модел, като изкуствения интелект, който след това можете да използвате за нещо друго. Това просто прави безполезни изчисления“, каза Де Врийс.

Отново, за да постави нещата в перспектива, De Vries цитира оценки от 2021 г., когато глобалните минни операции на Bitcoin използваха около 1600 GL вода, което възлиза на около 16 000 литра вода на транзакция с Bitcoin – 6,2 милиона пъти повече от количеството вода, използвано за един път с кредитна карта. Имайте предвид, че използването на вода тази година е още по-голямо.

С такова въздействие върху околната среда има ли нещо, което може да се направи, за да се намали водният отпечатък на Bitcoin? Да, но дали това ще се случи, е съвсем друго нещо.

„Това, което можете да направите технически, е напълно различна история от това, което вероятно ще се случи“, каза Де Вриес, цитирайки прехода на Етериум към доказателство за залог, блокчейн консенсусен механизъм, който използва много по-малко енергия за валидиране на транзакциите. „Не е преувеличено да се каже, че всичко това може да бъде решено утре“, добави Де Врийс.

Това е общността на Bitcoin, която Де Врийс вижда като най-голямото препятствие, за да направи своя избор по-екологичен. „Битската общност е изключително консервативна и не иска да променя нищо за Bitcoin – нейния механизъм, капачката на транзакциите – нещо“, каза Де Врийс. Bitcoiners, добави Де Врийс, виждат монетата си като стабилен запас от стойност, защото не е склонна да прави такива драстични промени като превключване на механизма си „и това е препъни камък.“

Дьо Вриес цитира неотдавна Правила за криптовалутите в ЕС това изисква разкриване на въздействието върху околната среда като начин да се доведе до по-голяма осведоменост за това, което струва да се запази блокчейнът на Bitcoin, което той отбелязва в статията, може да доведе до сериозни проблеми за света на фона на растящ недостиг на вода.

В Казахстан, който стана голям източник на добив на биткойни, след като Китай забрани практиката, недостигът на вода вече се превръща в криза, oт влошаване на недостига на вода в резултат на изменението на климата прогнозира да напусне столицата на страната 75 GL без вода до 2030 г. През 2021 г. добивът на биткойни в Казахстан консумира около 1000 GL вода, каза Де Врийс.

„Няма очевидни доказателства, че това е проблем в общността на БТК“, каза Де Врийс. ®

Подобни статии

Не пропускайте