Затъмнени от облаци: Време е доставчиците на IaaS да се разкрият и да играят честно

Share

Мнение Трябваше да се случи. Amazon и Microsoft са разследвани за нарушаване на пазара на облачни услуги за публична инфраструктура в Обединеното кралство след жалби до интернет регулатора Ofcom, които вече са предадени на Органа за защита на конкуренцията и пазарите (CMA).

cloud

Амазон и Майкрософт са под прицела на британския регулатор, който потвърди разследването на пазара на облачни услуги

ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ

Облакът на публичната инфраструктура се развива като всяка нова технология, която до голяма степен не се регулира, докато не стане твърде важна, а действащите оператори – твърде лошо, за да бъдат игнорирани. В този случай комбинацията от такси за излизане, технологични бариери и отстъпки в цените се обвинява за това, че затруднява предприятията да преминават от един доставчик към друг или да прилагат стратегия за множество облаци.

Няма значение, че това се случва в Обединеното кралство. Облакът е глобален и регулаторите във всички територии го знаят. Също така няма значение, че този път става дума за Microsoft и Amazon. И двете компании имат богат опит в използването на господстващо положение на пазара, докато не им бъде казано да спрат, въпреки че десетилетната преднина на Microsoft тук се вижда в начина, по който всяка компания реагира. Microsoft говори за ангажираност с конкуренцията, иновациите и тясно сътрудничество с регулатора, докато Amazon казва, че CMA има „фундаментално неразбиране“ на пазара, който така или иначе е твърде малък, за да има значение. Само един от тези отговори е интелигентен.

Важното е как искаме да изглежда пазарът, след като CMA достигне до заключението си през 2025 г. – което звучи далече, но е почти хиперзвуково по регулаторните стандарти. Първото нещо, което трябва да отбележим, е, че опасенията са основателни. Те не произтичат от фундаментални недоразумения, а от реална болка, изпитвана от реални клиенти.

Нека да разгледаме таксите за излизане. Вярно е, че преместването на данни струва пари на доставчиците на облачни услуги и това трябва да бъде отразено в разходите на клиентите. И все пак преместването на пакети в едната посока не струва повече, отколкото в другата, докато таксите за влизане са почти нечувани. Таксите за достъп също така рядко са изрично посочени предварително или са фиксирана част от договор или услуга, което ги прави трудни за планиране. Особено когато клиентът смени региона, преживее придобиване или сливане или промени стратегията си за облака. Те са таксите за роуминг на доставчиците на облачни услуги, невидими при нормална употреба, но способни на истинска жестокост, когато нямате голям избор.

Технологичните несъвместимости в работния процес, управлението и API са видими за всички от много години. ИТ индустрията като цяло е несломимо пристрастена към несъвместимостта като въже за връзване на жертвите си, използвайки аргумента, че тя насърчава иновациите, като улеснява правенето на пари. Там, където бариерите за навлизане са достатъчно ниски, различните системи могат да запазят различията си, без да се обезкуражават системно-агностичните подходи. Извън облачната инфраструктура разработчиците могат лесно да комбинират платформи чрез рамки, крос-компилатори и дори цялостни системи за разработка. Една игра, написана под Unity, може да бъде внедрена в iOS, Android, Windows, WebGL Xbox, PlayStation и Linux. Какво бихме могли да направим с Unity for Enterprise, IaaS Edition? Къде се намира?

Което ни води, колкото и да е любопитно, към третия крак на болезнения облак – отстъпките. Те включват стимулиране на лицензионните такси – Microsoft, заемете място тук – при които е много по-евтино да се изпълняват услуги на собствената облачна инфраструктура на доставчика, защото, е, защото. Можете да видите, че асиметрията на входящите и изходящите разходи са друг модел на отстъпки, но може би най-коварният е присъщ на модела продавач-консултант-клиент.

Ако вашето предприятие не разполага с вътрешен набор от умения за управление на облачна стратегия, а въпреки възхваляваната простота на облака в сравнение с on-prem, поначало няма да го направи, ще се обърнете към консултант със съществуващи бизнес отношения с доставчик на IaaS, включително достъп до финансиране. Веднъж влязъл, вече си вътре. Никой не е заинтересован от това да бъде платформено агностичен или да разработи подходящи рамки за работа в много облаци à la Unity, никой освен вас.

Всички тези неща работят срещу предприятието, не само защото правят разходите по-трудни за управление и възможностите по-ограничени, но и защото по този начин обезкуражават добрите практики. Мултиклаудът предлага много повече пътища за устойчивост, отколкото всеки вариант на един доставчик, както чрез резервиране, така и чрез мащабиране. Дългосрочните стратегии стават по-прости за разработване с повече възможности във всяка точка на стека. Ако облакът е добър, то мултиоблакът е много добър. Само че това не се е случило по този начин.

Опитът ни показва, че това се дължи на това, че отделни субекти комбинират инфраструктурата с други услуги – ситуация, която се е случвала често преди и е привличала регулатори и законодатели да я решават. Неутралността на мрежата означава, че вашият домашен доставчик на интернет услуги може да ви продава телевизионни и телефонни услуги, но не може да влошава или блокира други. Мобилният роуминг е услуга, предлагана от мобилните мрежи на практика на нулева цена за тях самите и при която липсата на регулация или реален избор на потребителите им позволява да таксуват каквото си искат. До момента, в който ЕС не забрани таксуването на услугата, когато всички европейски мрежови оператори изведнъж откриха, че е напълно възможно да я предоставят безплатно.

Малко вероятно е CMA да намери, камо ли да приложи, един-единствен набор от регулаторни промени, които да регулират пазара на IaaS и да го превърнат в равнопоставен за доставчиците, клиентите и новаторите. Тя обаче може да започне работа и като противопостави Microsoft и Amazon, може да постигне реална промяна, особено в нетехнически области като прозрачността на таксите за пренос на данни. Ами Amazon? Това „фундаментално неразбиране“ на пазара? Това не сме ние. Това сте вие. Ще разберете. ®

Подобни статии

Не пропускайте