Играта е в ход: FTC отново се опитва да блокира сливането на Microsoft и Activision

Share

Във вторник Федералната търговска комисия на САЩ (ФТК) възобнови опита си да блокира планираното придобиване на гейм гуруто Activision Blizzard от Microsoft на стойност 69 млрд. долара.

„ФТК продължава да смята, че тази сделка е заплаха за конкуренцията и ние поставяме този въпрос в календара на Комисията по част 3 преди текущото обжалване във федералния съд, но в момента вниманието ни е насочено към процеса на федерално обжалване“, заяви Виктория Греъм, говорител на ФТК, пред The Register.

Activision Blizzard създава изключително популярни игри като Call of Duty и ФТК се опасява, че Microsoft ще откаже определени заглавия на конкурентите, за да принуди играчите да купуват нейната конзола Xbox или за да ограничи привлекателността на конкурентните конзоли. Не че някога преди е правила това, например с браузъри, избор на OEM операционна система или други подобни.

Първоначално на 8 декември миналата година американският орган за наблюдение на търговията подаде административен иск, за да попречи на Microsoft да придобие Activision Blizzard. Това „съдебно производство“ е различно от гражданския съдебен процес; то позволява на обвинените страни да уредят или оспорят обвиненията. Ако се оспорват, делото се разглежда от административен съдия.

След това, на 12 юни, FTC поиска от федерален съд в Калифорния да издаде предварителна заповед, за да предотврати приключването на сделката, докато трае административното производство. През юли окръжният съд отхвърли това искане и ФТК поиска от Деветия апелативен съд да преразгледа решението на окръжния съд. След това ФТК оттегли жалбата си, която сега е възстановена [PDF].

По стечение на обстоятелствата през същия месец ФТК и Министерството на правосъдието на САЩ издадоха нови насоки за сливанията, с които сигнализираха за по-строга позиция по отношение на корпоративните сделки.

Голяма част от делото на FTC срещу Microsoft е запечатано, но в краткия доклад [PDF] до апелативния съд се твърди, че сделката ще навреди на конкуренцията.

Майкрософт настоява, че с удоволствие ще работи с регулаторните органи, за да се справи с опасенията, като посочва одобрението на сделката от страна на Органа за конкуренция и пазари на Обединеното кралство.

Устните аргументи пред Деветия съдебен окръг са насрочени за 6 декември 2023 г. А президентът на Майкрософт Брад Смит заяви в публикация в блога си миналата седмица, че 38 подписали се страни са подали девет становища на „приятел на съда“ (amicus) в подкрепа на решението на окръжния съд да откаже предварителното разпореждане.

„Заедно тези становища ясно показват, че това дело е повече от една сделка“, каза Смит. „Те подчертават значението на създаването на среда в хазартната и други индустрии, която подкрепя възможността да се предизвикват пазарните лидери чрез насърчаване на иновациите и създаване на благоприятни условия за конкуренция.

„Както казахме, откакто обявихме това придобиване, нашата цел е да предоставим повече игри на повече хора и да създадем нови начини хората да купуват игри, а разработчиците да достигат до своите клиенти.“

Запитан за подновяването на усилията на FTC да блокира сделката с Activision Blizzard, говорител на Microsoft заяви пред The Register: „Все още очакваме, че ще приключим сделката до 18 октомври, и сме напълно уверени в нашето дело и в ползите от сделката за геймърите и конкуренцията.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте