Изчисляване на Pi в небето: Axiom Space планира да стартира „орбитален център за данни“

Share

Axiom Space казва, че планира да изгради и изстреля орбитален център за данни, който да поддържа мисии на борда на предстоящата търговска космическа станция.

Базираната в Тексас фирма иска да построи първата в света комерсиална космическа станция и е започнала работа по модули на съоръжението, насочени към изстрелване през 2026 г. Първите модули на Axiom ще се скачат с Международната космическа станция, след което, когато повече модули достигнат космоса, частната станция ще получи функциите, от които се нуждае, за да изключи и да функционира самостоятелно.

Axiom очаква, че нейната орбитална лаборатория ще доведе приличен брой хора в космоса и следователно ще създаде търсене на локален център за данни, който да предостави на работещите в орбита надежден достъп с ниска латентност до облачни услуги. За да направи това, той разработва това, което се нарича Orbital Datacenter Capability (ODC T1) с цел намаляване на зависимостта от наземни услуги.

„Центърът за данни ще осигури безпрецедентен капацитет за съхранение и обработка на данни по търговски, мащабируем и икономичен начин, за да подпомогне изследователите на микрогравитацията, потребителите на Axiom Station и сателитите в LEO, средна околоземна орбита и геосинхронна екваториална орбита (GEO) чрез оптични комуникационни релета и чрез разширената мрежова мрежа“, обясни Джейсън Аспиотис, космически директор на Axiom за космическа инфраструктура и логистика, в изявление .

Добре, наричането на съоръжението „център за данни“ е нещо като преувеличение, тъй като Axiom признава, че ще заеме „шкаф с размери половин кубичен метър“, когато бъде пуснат на пазара през 2027 г. Вероятно компанията ще използва стелажи, проектирани да побират комплект, предназначен за орбитални операции

Но нека все пак направим малко обратна математика, за да разгледаме какво би могъл да съдържа половин кубичен метър център за данни, като започнем с отпечатъка от 600 mm x 1066,8 mm на стандартен шкаф за център за данни, тъй като това предполага, че орбиталният център за данни може да бъде дузина стандартни единици в височина.

Регистърът си представя, че пространството може да побере четири 2U сървъра, всеки с чифт многоядрени процесори, друг 2U за масив за съхранение, способен да обработва 24 диска и следователно няколко десетки терабайта за съхранение, плюс мрежов комплект. Това би било прилично мощно оборудване – ако също и такова, което вероятно ще бъде трудно за захранване и охлаждане в космоса.

Въпреки че Axios не е посочил подробно хардуера, който ще захранва ODC T1; работи за валидиране на случаи на употреба в малък мащаб. Това включва изстрелване на прототип към МКС през 2024 г., за да се съберат прозрения за това как най-добре да се управлява „център за данни“ в орбита.

Axiom също планира да проведе демонстрации, използвайки AWS Snowcone, който вече е в орбита на МКС. Както вече съобщихме , Snowcone е система с размер на кутия за обувки, оборудвана с 14 терабайта твърдотелно хранилище и чифт vCPU и 4GB памет.

За да разшири полезността на орбиталния център за данни отвъд Axiom Station, космическият концерн си партнира с екипите за сателитни комуникации Kepler Communications и Skyloom Global, за да интегрират и демонстрират комуникации с висока скорост на данни, използвайки оптични сателитни връзки.

„Тази демонстрация е началото на полагането на първоначалната инфраструктура за комерсиален космически интернет, който да процъфтява в близост до двете орбити и в планетарен мащаб“, заяви главният търговски директор на Skyloom Ерик Молцау в изявление.

Тези връзки, плюс центърът за данни ODC T1, ще бъдат разгърнати, след като Hab One на Axiom – първият от няколко модула, планирани за станцията – се скачи с ISS.

Според Axiom, връзките ще осигурят до 10Gbit/sec пропускателна способност на данни, което по земните стандарти не е нищо особено. Но дори и с последните подобрения , направени в комуникационното оборудване на МКС, това все още е подобрение. ®

Подобни статии

Не пропускайте