Как да деорбитирате Chromebook… и да го пренастроите за новатори

Share

Мнение Космическият боклук грабва заглавията. Има много жив и мъртъв космически хардуер – 9064 обекта към момента на писане според инструмента за проследяване Orbiting Now – и почистването му в края на живота е във фокуса на редица странни предложения за морски технологии като платна, харпуни и мрежи, по-у дома си на китоловен кораб от 18-ти век, отколкото на ниска околоземна орбита.

Видео в Youtube

Но нещата в космоса са нищожни в сравнение с потенциалната лавина от стареещи технологии, които вече са на повърхността на Земята.

Вземете Chromebook, които се смеят на мисълта за само 9000 потенциални трупа за погребване. През последните четири години платформата за помощни преносими компютри на Google е продала повече от 100 милиона единици и в момента, въпреки че продажбите са рязко намалели след пика на пандемията, устройството все още е в пътната карта за още много милиони крайни потребители.

Chromebook е уникален по редица причини, със своята централно управлявана екосистема, представляваща странен хибрид на мобилно устройство и настолен компютър, и три четвърти от продажбите отиват за образование. И все пак има други единствени по рода си аспекти на платформата, които я правят узряла като фокус за експерименти за това как наземната електроника да се напълни с много по-дълъг полезен живот с ползи за обществото, околната среда и дори икономиката на пазара на лаптопи като цяло.

Като цяло производителите не харесват дългата опашка на остарелите устройства. Традиционното мнение е, че дългият функционален живот е толкова лош за печалбите, колкото пенсионерите за националната икономика: подкрепата става по-скъпа, тъй като способността за генериране на стойност намалява. Разбира се, ако някога ви се е налагало да се грижите за лаптопи от определена реколта, ще сте открили блатото от противоречиви имена на модели и спецификации, онлайн документация, данни за възстановяване и рулетка с драйвери. Ако времето ви струва нещо повече от минималната заплата, не отнема много време, за да натрупате много повече, отколкото бихте платили за нов преносим компютър, базиран на браузър Google – правейки ремонтите икономически луди.

Добавете към това схващането, че почти универсалният неуспех на всеки опит в миналото да се продаде комплект като „устойчив на бъдещето“ чрез правене на компоненти заменяеми и надграждащи се – намаляващата възвръщаемост се намалява много бързо – и бързо се оказвате с екипировка, предназначена за активно отблъскват дълголетието. Залепени, заключени, заключени здраво: правото на ремонт на движение едва сега започва да прави пробив.

Софтуерът поддържа дълголетие

Има любопитен контрапункт на това: бездънната чаша за кафе на надстройките на мобилната операционна система. Родена от ловния брак на неизбежни пачове за сигурност и рекламни права за самохвалство, идеята за гарантиране на поддръжка за много повече години, отколкото е вероятно да издържи едно устройство, започна да придобива смисъл. Операционните системи не се променят много в наши дни, което прави поддръжката на обратната версия по-осъществима и поставянето на най-дълъг софтуерен живот на водещ продукт не е толкова рисковано. Залагащите с флагман ще надградят независимо какво.

Тук, както по много начини, Chromebook са странни. Google предостави на ChromeOS десетгодишен прозорец на гарантирана поддръжка, без да има осезаемо премиум ниво за популяризиране, както при Apple, или голям търговски сектор, генериращ приходи, както при Windows. Не е ясно колко Chromebook от 2023 г. все още ще бъдат в чанти и раници през 2033 г. – животът е труден – но това означава, че дългосрочната стабилност на платформата и зрелостта на операционната система са такива, че дългосрочната поддръжка на живота е сама по себе си поддържан.

Последната уникална странност на Chromebook като вид е присъщата им възможност за ремонт. Изградени до цена, те са лесни за отваряне и компонентите са евтини и широко достъпни. Проблемът идва, когато се опитате наистина да поправите нещо и да се възползвате от този потенциал – Chromebook са също толкова зле документирани, ако не и повече, отколкото повечето лаптопи, а заключената архитектура се противопоставя както на диагностиката на грешки, така и на преназначаването на хардуера. Само по себе си това е една от основните точки за продажба на платформата. Като част от управлявано внедряване с резервно копие на поддръжката на централната операционна система на Google, ChomeOS на хардуера на Chrome е най-редкият от зверовете, операционна система с общо предназначение, която е устойчива на много класове злонамерени атаки.

Отслабнете малко управлението обаче и Господи, какво е това? Команден ред на Linux? Приложения с отворен код от всякакви форми и размери? Емулатори, инструменти и среди за разработка? Е, да и не. Chromebook са удивително добри Linux кутии, при условие че се придържате към правилата на Google. Можете да се отделите от кораба-майка и да стартирате нова операционна система, различна от Google, но това е труден процес. Подобно на префлашването на телефон с Android, може да срещнете пречки. Много е хакерско. Общото мнение е, че Google и неговите производители искат планирано остаряване, за да продават нови компютри. Това може да не е вярно. Може дори да е контрапродуктивно.

Нека си представим, че даваме на спецификацията на Chromebook ясна опция за излизане от орбита, която изтрива ChromeOS и оставя всяка машина като това, което най-добре може да си представим като голям стандартен хардуерен комплект, подобен на Raspberry Pi – с изключение на една с екран, клавиатура и батерия. ChromeOS работи добре с процесори и други архитектурни вариации, така че вече има добър слой за хардуерна абстракция – идеята вече е почти готова.

Това незабавно би насърчило екосистема на трета страна от предварително приготвени OS изображения за различни приложения; такива, освен това, с огромно пристрастие към STEM задачи като преподаване на инженерство, програмиране, сигурност или всичко, където лаборатория, пълна с евтини постоянно инсталирани компютри, посветени на задача, има смисъл. Ако искате подобно на Pi хардуерно разширение, купете вече Pi – поне докато някой не изгради USB-базирана GPIO разширителна платка.

Нищо от това няма да разубеди учебните заведения да купуват нови Chromebook за общо ползване. Точно обратното, това ще освободи транш от хардуер за повторна употреба, което на практика ще превърне всяка нова покупка в оферта две за едно. Подобно на Pi, наличието на мощен, евтин хардуер с известна спецификация би насърчило иновациите и движението на мощна технология в сектори, изключени от първоначалните разходи и разходите за поддръжка за по-традиционни устройства.

Има много какво да се каже за създаването на изцяло нова ниша, за да се възползвате от огромен неизползван ресурс, особено когато недостатъкът на околната среда е да добавите проста софтуерна функция и да се ангажирате с прилична документация. Най-доброто, на което можем да се надяваме с мъртвите сателити, е, че те изгарят безопасно, без да заличат цели орбити. Деорбитираният Chromebook не само предоставя изцяло ново ниво на ултрадостъпни компютри, но проправя път за други сектори да започнат да мислят от гледна точка на живота след смъртта. Сега това е извън този свят. ®

Подобни статии

Не пропускайте