Как да предпазите градинските си мебели през зимата

Share

Погрижете се за вашите градински мебели и те ще ви служат години напред.

Ето как да защитите и съхранявате вашите градински мебели през зимата, за да можете да им се насладите през следващите сезони.

Независимо дали планирате да съхранявате градинските си мебели под навес или да ги оставите навън през зимата, почистването им ще помогне да издържат по-дълго и да изглеждат красиви. Как ще направите това зависи от това от какво са направени вашите мебели. В този текст ще прочетете за специфичните стъпки за грижа за всички видове градински мебели.

Дървените градински мебели изискват най-много поддръжка и защита всяка година. Ето лесните стъпки, които трябва да следвате, ако искате да поддържате дървените си външни мебели в отлично състояние:

– Почистете ги – този тип мебели трябва да бъдат почиствани поне веднъж годишно от мръсотия, птичи изпражнения, листа и лишеи. Ако оставяте дървените си мебели навън през зимата, може да си помислите, че не си струва да ги почиствате през по-влажните месеци, но мръсотията всъщност задържа допълнителна влага. Това означава, че мръсните мебели ще останат влажни през целия сезон и ще бъдат по-податливи на гниене.
– Погрижете се за здравето на дървото – твърдата дървесина, включително акация, дъб и евкалипт – не е необходимо да се третират извън доброто почистване. Иглолистната дървесина трябва да се третира с консервант, боя за дърво или масло, за да се защити дървото.
– Поправете ги – възползвайте се от тази възможност, за да проверите за липсващи и разхлабени винтове. Ако трябва да смените някой, изберете месингови винтове, които няма да ръждясват.

А как да се грижите за мебелите от ковано желязо и стомана? Почистването на мебелите от желязо и стомана веднъж годишно ви дава перфектната възможност да откриете петна от ръжда, преди те да станат непоправими. Измийте със сапун и вода, като използвате четка или кърпа за почистване и изплакнете сапуна с чиста вода. Ако видите петна от ръжда, третирайте ги сега, за да предотвратите влошаването им.

От какво имат нужда градинските мебели, изработени от алуминий? Въпреки че градинските мебели от алуминий няма да ръждясат, те все още се нуждаят от грижи през зимата. Използвайте четка с мек косъм, за да премахнете замърсяванията или листата. След това измийте останалата мръсотия и петна с гореща вода и сапун. Изплакнете с чиста вода и нанесете вода и оцет, като използвате мека кърпа, за да полирате метала. Не използвайте нищо абразивно, тъй като това ще повреди повърхността на алуминия. Можете да завършите поддръжката си със слой автомобилен восък за допълнителна защита.

Нуждаят ли се от грижа пластмасовите градински мебели? Пластмасовите мебели са евтини, лесни за преместване и много издръжливи. Но може бързо да станат замърсени, освен ако не се грижите за тях. Измийте пластмасовите градински мебели с гореща вода и сапун или почистващ препарат. Не използвайте нищо абразивно, за да търкате пластмасовите си мебели, тъй като това ще повреди повърхността им. Ако имате бели пластмасови мебели, които изглеждат изцапани, можете да ги избелите – просто не забравяйте да защитите ръцете си с ръкавици.

Как да се грижите за градинските мебели от ратан и ракита? Тези мебели изискват малко допълнителни грижи за почистване. Първо, почистете мебелите с прахосмукачка с мека четка, за да премахнете мръсотията и праха между заплитанията. След това избършете с влажна кърпа, за да премахнете всички останали замърсявания или плесен. Мебелите от ратан и ракита в идеалния случай трябва да се съхраняват на закрито или поне да се покриват правилно през зимата. Никога не оставяйте градински мебели от ратан непокрити на открито през цялата година.

Сега вашите градински мебели са чисти и сухи, време е да помислите за съхранението им през зимата. Вашите опции са: съхранявайте ги в гараж или навес, защитете ги със специални покривала или ги преместете на друго защитено място.

Подобни статии

Не пропускайте