Как Meta може да се възползва от разклащането на OpenAI

Share

Основателят на Meta и CEO Марк Зукърбърг говори по време на събитието Meta Connect в централата на Meta в Менло Парк, Калифорния на 27 септември 2023 г.

Джош Еделсън | AFP | Getty Images

Мета Главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг може да не е бил пряко замесен в драмата около бурното напускане на Сам Алтман, след което се върнете в OpenAI, но изпълнителният директор на социалните мрежи и неговата компания могат да се възползват от изпитанието.

Има много дебати за „победителите“ на Изпълнителна сага openAI, някои експерти вярват на Майкрософт и неговия CEO Сатя Надела оказал се победител докато членовете на борда на OpenAI, които започнаха разгрома от стрелецът Алтман миналия петък губещите бяха.

Microsoft – най-големият финансов директор на OpenAI поддръжник, позиционира високопрофилния стартъп като основен партньор в облачните изчисления, насърчаване Алтман и неговият екип през цялата година на множество събития. Той създаде обществена връзка между себе си и високоплатения производител на ЧатГПТ. Но това се отрази донякъде като критики разпитан как шенаниганите от заседателната зала биха могли да избягат от Надела и часовника на компанията му.

Междувременно Мета и Зукърбърг имаха лукса да гледат корпоративния цирк отстрани. Това може да помогне на Meta да увеличи своя отворен код Llama AI инициативи, тъй като някои компании се стремят да диверсифицират далеч от разчитането на голям езиков модел на една компания. Това може да помогне и при набирането на персонал.

Meta продължава да инвестира сериозно във видовете генеративен AI и свързаните с него големи езикови модели, които помогнаха за създаването на ChatGPT на OpenAI. Разглежда се неговият изследователски екип за AI, с Alphabet Дълбок Разум, една от най-уважаваните групи в технологичната индустрия.

Технолозите, които искат да работят в частния сектор, могат да намерят комфорт в стабилността в Meta и нейната изследователска лаборатория за ИИ, следвайки привидно близо до колапс един от водещите AI стартъпи в индустрията.

Като един потребител в услугата на Мета, подобна на Twitter Threads публикувал в сряда: „Всеки казва, че MSFT е големият победител в [фиаското на OpenAI]. Но лесно мога да видя, че МЕТА е големият победител накрая.“

„Ако сте изследовател на AI и ще работите в големите технологии, това може да бъде и компанията с най-голямо присъствие с отворен код и публични изследвания,“ потребителят каза в публикацията на Threads.

Ян ЛеКун, на Мета AI шеф, отговори на пост с извара „Го.“

Тогава има потенциални бизнес възможности.

Фиаското на OpenAI изрази загриженост сред клиентите на стартиращия бизнес и други корпоративни лидери за това дали те трябва да разчитат само на един вид LLM като част от своите бизнес стратегии за AI. Няколко технолози казаха пред CNBC това изпитание OpenAI даде тласък на бизнеса да намали зависимостта си от GPT семейството на LLM на OpenAI, за да включи други от стартиращи компании като Anthropic и Cohere.

Мета може да се възползва, ако компаниите продължат да търсят множество доставчици на AI, подобно на фирмите, които сега разчитат на множество доставчици на облак. Компанията силно изтъква своите Лама-брандирано семейство от генеративен AI софтуер, който е достъпен безплатно чрез модел с отворен код. Лама е привлекателна защото разработчиците могат достъп и персонализирайте LLM към техните специфични нужди, без да сте обвързани с конкретен доставчик.

Колкото повече разработчици имат достъп и подобряват Llama, толкова повече Meta може потенциално да намали общите си разходи за оперативни и технологични изследвания, наред с други ползи.

И накрая, въпреки Лама лицензиране и още потенциал проблеми, повече компании и разработчици могат да изберат да създават приложения с AI софтуера на Meta, без да се страхуват, че гигантът на социалните мрежи може да се срине в рамките на няколко дни.  

Часовник: Сам Алтман се завръща като CEO на OpenAI

The return of Sam Altman: How power at OpenAI has shifted

Подобни статии

Не пропускайте