Китайската Alibaba разтърси управлението на облачните звена премахване на IPO-то на дивизията

Share

Световната конференция по Изкуствен Интелект в Шанхай през юли 2023 г.

Али Сонг | Ройтерс

Алибаба започна основен ремонт на облачния изчислителен модул, като доведе ветераните до нови лидерски позиции, тъй като се стреми да съживи дивизията, след като отмени публичната си регистрация.

Този ход подчертава желанието на китайския технологичен гигант да се възползва от бума на изкуствения интелект, който разчита на инфраструктурата, изградена от облачните играчи.

Alibaba ще постави по-голям акцент върху три бизнес единици в облачното пространство — публичен облак, хибриден облак и облачна инфраструктура. Докато тези групи са съществували и преди, Alibaba наскоро създаде мениджъри, които наблюдават дивизиите и които докладват на висшето ръководство на компанията.

Weiguang Liu ще ръководи публичното облачно подразделение, лице, запознато с въпроса, което не е упълномощено да говори публично по него, каза пред CNBC, докато Jin Li ще ръководи хибридния облачен блок. И двамата ръководители ще докладват на главния изпълнителен директор на Alibaba Еди Ву, съобщи източникът.

Дзянвей Дзян ще ръководи звеното за облачна инфраструктура, съобщавайки на главния технологичен директор на облачната дивизия Джингрен Джоу.

И тримата ръководители на облачните бизнес звена са ветерани от Alibaba. Компанията не е била на разположение за коментар.

Китайската публикация Leifeng за първи път съобщи новината.

Разтърсването идва след изненадващ ход на Alibaba миналата седмица, за да отмени дългоочакваното първоначално публично предлагане на своя облачен модул, което накара компанията да загуби повече от $20 милиарда от своето стойност.

Алибаба претърпя най-голямата промяна в историята й тази година разделяне на компанията на шест бизнес единици. Даниел Джан се оттегли от ролята на CEO през септември, тогава спрете като ръководител на облачния бизнес седмици по-късно.

Alibaba е изправена пред засилена конкуренция в Китай на облачния пазар, особено когато преследва клиенти в държавните предприятия и правителствения сектор.

Миналата седмица Ву заяви, че компанията ще постави по-голям акцент върху така наречения публичен облак, който е насочен към предприятията в Китай, а не към правителствените клиенти.

Компанията ще се съсредоточи върху AI в облака, тъй като AI приложенията изискват огромни количества изчислителна мощност, която фирмите за изчислителни облаци могат да предложат. Alibaba се надява да се възползва от тази перспектива.

„Групата за облачно разузнаване решително ще приложи стратегия за стимулиране на растежа с AI и за приоритизиране на публичния облак. Тя ще увеличи технологичните си инвестиции в софтуер и хардуер, свързани с AI“, каза Ву.

„В бъдеще нарастващото търсене на облачни изчисления ще бъде задвижвано от търсенето на AI и повечето AI изчисления ще работят в облака.“

Подобни статии

Не пропускайте