Китай актуализира националния си план за компютри с призиви за увеличаване на капацитета, съхранението, паметта и … Blu-ray?

Share

Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай публикува преработен „План за действие за висококачествено развитие на компютърната инфраструктура“, в който се набляга на по-широкото внедряване на крайните изчисления и на мрежите с ниска латентност, които ги правят възможни.

Планът, публикуван в понеделник, поставя цели за състоянието на цифровата инфраструктура на Китай през 2025 г. Дотогава Пекин иска колективната мощност на компютрите в страната да достигне 300 екзафлопа, подкрепена от национален капацитет за съхранение на данни от 1800 екзабайта.

Интересно е, че Китай иска 30 % от този капацитет за съхранение да бъде „усъвършенстван“ – термин, който не е изрично дефиниран. Придружаващият плана документ за тълкуване обаче призовава Китай да „насърчава иновативното развитие на технологиите за съхранение, като например изцяло флаш памет и Blu-ray съхранение, да се възползва от възможността за модернизиране на флаш паметта и да постигне общо развитие на паметта на изчислителните центрове и индустрията за съхранение“.

Машинният превод на технически термини не винаги е нюансиран, така че в комбинация с факта, че Blu-ray едва ли е водещ и се е превърнал в недолюбван носител на данни, The Register не е склонен да предполага, че документът показва, че Китай планира революция в оптичното съхранение.

Споменаването на обща памет и съхранение е по-примамливо. Ако Китай насърчава паметта от клас за съхранение в голям мащаб, това може да направи индустриално ориентираните приложения, които Пекин толкова обича – в този документ и в много предишни мисии – изключително бързи.

Изчисленията на ръба са на дневен ред, тъй като Пекин иска индустриалните приложения да работят навсякъде, където са необходими, като част от продължаващия стремеж за дигитализиране на индустрията.

В документа се поставят цели за латентност от пет милисекунди между основните компютърни инфраструктури и мрежови центрове и за латентност под милисекунда в рамките на големите градски райони. Пекин иска IPv6 и SRv6 да се използват в 40% от мрежите, а оптичното влакно да бъде физическият слой в 80% от важните обекти.

Както The Register вече съобщи, Китай иска да премести оборудване на стойност пет милиона стелажи от гъсто населената източна част на страната, където земята е оскъдна, а енергията – скъпа, в западните региони, които са по-близо до възобновяеми енергийни източници.

Планът призовава за по-добър обмен на информация за капацитета на центровете за данни и „съвместно свързване“ на изчислителната мощност в цялата страна – отчасти за да се информира разработването на други проекти, така че те да могат да се възползват от центровете за данни, където има наличен капацитет. В документа се предлага също така разработването на инструменти за планиране, които да позволяват на потребителите да получават достъп до изчислителна мощност, когато е необходимо.

Очаквано, в документа се призовава компютърната инфраструктура на страната да стане по-устойчива чрез разумно използване на електроенергия и използване на нисковъглеродни суровини.

Както винаги, Китай предполага, че целите му могат да бъдат постигнати в сътрудничество между правителството и частния сектор, индустриалните групи и организациите по стандартизация. Ако санкциите, които възпрепятстват износа на много разработени на Запад технологии за Китай, се разглеждат като проблем, в документите това не се споменава.

Ако Китай успее да осъществи всичко това, документът предвижда, че това ще направи икономиката на страната по-ефективна и ще помогне на китайските предприятия да станат глобални играчи.

Може би е време да се замислим отново за Blu-ray? ®

Подобни статии

Не пропускайте