Колко здрава е наистина вашата мрежа, comms watchdog пита телекомите

Share

Британският комуникационен регулатор иска от доставчиците на телекомуникационни услуги актуализирани насоки за това колко устойчиви са техните мрежи, като се има предвид нарастващата зависимост на съвременното общество от цифровите услуги.

Watchdog Ofcom, известен още като Office of Communications, иска да гарантира, че телекомуникационните мрежи са достатъчно устойчиви, за да се справят с нарастващото търсене, и каза, че ще даде на операторите „по-голяма яснота“ за това как се очаква да се съобразят с актуализирана рамка за сигурност и устойчивост, която влезе в сила през октомври 2022 г.

Като част от консултацията , Ofcom също така търси обратна връзка за увеличаване на резервното захранване за мобилните мрежи, тъй като все повече абонати изоставят стационарната линия и разчитат все повече на мобилните мрежи, за да се свържат със службите за спешна помощ.

Регулаторът отбелязва, че да си онлайн вече е част от ежедневието и твърди, че 93 процента от възрастните имат достъп до интернет у дома. Много хора имат достъп до интернет предимно чрез смартфон, свързан към мобилна безжична мрежа.

Сега има по-голяма зависимост от достъпа до цифрови услуги за извършване на основни ежедневни задачи като банкиране и повече от един на всеки пет служители работи поне един ден от вкъщи в седмицата, а около един на всеки осем души работи изключително от вкъщи, според доклад на британския парламент.

Настоящият ход за мигриране на стационарни клиенти от старата аналогова PSTN услуга към цифрова (VoIP) технология означава, че потребителите ще станат по-зависими от мобилните мрежи в случай на прекъсване на захранването, което засяга фиксираните мрежи, казват от Ofcom.

Телекомите вече бяха предмет на правила относно устойчивостта, но те бяха преразгледани през 2021 г. като част от актуализациите на Закона за комуникациите от 2003 г. Актуализациите изискват от тях да предприемат „подходящи и пропорционални мерки“, за да идентифицират, подготвят и намалят риска от всякакъв „компромис за сигурността“, който включва всичко, което може да компрометира наличността, производителността или функционалността на мрежата.

Най-големият проблем? Не злонамерени програми. Единични точки на хардуерен срив

Следователно компромисите със сигурността вече обхващат не само прекъсвания на услугата, като тези, причинени от онлайн нападатели или злонамерен софтуер, но и прекъсвания, причинени от външни фактори.

Според Ofcom хардуерните повреди са били най-честата причина за прекъсвания през последните години, а външни събития като зимни бури оказват по-голямо влияние. То подчертава броя на инцидентите, за които е докладвано между декември 2021 г. и март 2022 г., когато бурята Аруен причини пълно прекъсване на електрозахранването за почти милион домове, а бурята Юнис също предизвика рекордно прекъсване на електрозахранването за период от 24 часа, като над 1,4 милиона домове бяха засегнати .

Ofcom каза, че насоките му включват не само правомощия за събиране на информация, но и правомощия да насочват доставчиците на комуникации да обяснят всяко бездействие, както и правомощия за прилагане съгласно раздели 105S до 105V от Закона от 2003 г.

Ръководството отбелязва, че частта за достъп на телекомуникационна мрежа, към която се свързват абонатите, има тенденция да бъде много по-обширна и географски разпръсната и следователно подложена на повече единични точки на повреда.

Като такъв, той определя мерки, които Ofcom очаква от доставчиците на комуникации да предприемат, за да намалят тези рискове. Те са до голяма степен загрижени за това доставчиците да гарантират, че мрежите за достъп са проектирани да избягват или ограничават единични точки на повреда. Като пример Ofcom твърди, че клетъчните базови станции и уличните шкафове често са свързани към един „родителски“ сайт без гъвкава свързаност.

Препоръките също така включват гарантиране, че ключовите инфраструктурни точки имат възможност за автоматично пренасочване, така че мрежовият трафик незабавно да бъде пренасочен към друг сайт, който може да поддържа свързаност в случай на повреда. Телекомите трябва да определят процесите, инструментите и обучението в подкрепа на изискванията за устойчивост.

Що се отнася до устойчивостта на мобилните мрежи, Ofcom каза, че досега не е включил в своите насоки никакви мерки, покриващи допълнително резервно захранване на клетъчни кули и други подобни. Поради това той отправя отделна покана за информация по този въпрос.

Понастоящем резервното копиране на батерията в сайтовете за мобилен достъп варира в зависимост от мрежовия оператор, както в дела на клетъчните сайтове, които се архивират, така и в резервния капацитет. Регулаторът заяви, че проучва какви допълнителни мерки могат да предприемат операторите по отношение на степента на осигуряване на резервно захранване.

Ofcom приканва отговорите на тази консултация с краен срок до 17:00 часа британско време в петък, 1 март 2024 г. След това през лятото ще бъде публикувано изявление относно насоките за устойчивост, заедно с всички промени за устойчивостта на мощността на мобилната мрежа. Формуляр за отговор е достъпен на уебсайта на Ofcom. ®

Подобни статии

Не пропускайте