Любимата колекция от непогрешими комунални услуги на Sysadmin се провали ..

Share

кой, аз? Грижете се за себе си, мили читатели, защото имаме добри и лоши новини. Лошата новина е, че уикендът е свършил и трябва да се върнете на работа. Добрата новина е, че понеделникът носи вноска на Кой, Аз? при което Рег читателите се забавляват с приказки за технически грешки.

Тази седмица героят на нашата приказка е „Дуке“ (не истинското му име), който въпреки отпадането от университета си намери работа като техник в малък PC магазин. За да ви дам представа за периода от време, „Pentium 133, изпълняващ Office 97 на Windows 95, беше височината на бизнес изчисленията, но повечето от нашите бизнес клиенти все още работеха с DOS приложения на 486 и по-ранни PC“, според Дюк.

Един от редовните клиенти на PC магазина беше архитектурна фирма, която редовно изпращаше своите PC-та за „обслужване“ – толкова, колкото и кола. Но PC не е като кола – няма публикуван график за обслужване в ръководството. Така че по същество беше оставено на всяка технология да реши какво да прави. За повечето това означаваше „ръчно преминаване през куп основни здравни проверки, коригиращи всички проблеми, които биха могли да бъдат намерени, и да даде на случая избършете с някои индустриални почистващи разтворители, за да премахнете никотиновите петна и да ги възстановите в оригиналната фабрика бежово.“

Дюк ще го отведе малко по-далеч, бягайки размахвам (или чкдск ако не беше на разположение) и приемане на неизбежните ремонти, като се уверите, че има достатъчно свободно дисково пространство, изпразване C:TMP, дефрагментиране на диска и най-накрая настройка на антивируса, за да стартирате Full Disk Scan.“ Най-важното е, че ако някой от тези инструменти не беше инсталиран на машините, той щеше да вземе диск за зареждане от сервиза и да го стартира.

Дефрагирането вече не е голяма работа – отчасти защото OSes са много по-добри в управлението на диска и отчасти защото дисковете са толкова бързи в наши дни, че малко фрагментация не създава производителността удари го веднъж. Но в онези дни, дефрагментирането на диска може да направи огромна разлика, така че клиентите се чувстват като че ли получават голяма стойност за своя долар за услуги.

Един ден архитектите донесли в сървъра, който управлявал тяхното счетоводно приложение за обслужване. Доколкото Дюк можеше да види, че е точно като всеки друг PC –, дори интерфейсът изглеждаше точно като Windows 3.1. Опита се да избяга дефрагментирам.екзе на него, но отказа да тича. Така че той се измъкна от надеждния си флопи и го затича.

Той видя най-фрагментирания диск, който някога е виждал през живота си. Там, където PC-та често се връщаха, казвайки, че са десет процента фрагментирани, тази машина беше над 50 процента фрагментарна. Дюк казал на помощната програма да поправи диска и се отправил към обяда.

Някои от вас вече са разбрали грешката на Дюк тук. В края на краищата това беше сървър и само защото приличам на Windows 3.1 не означава това беше Уиндоус 3.1.

Това всъщност е Windows NT 3.5. И причината, поради която обичайният му инструмент за размразяване не искаше да бяга, беше защото дефрагментирам.екзе той е написан за файловата система FAT, която подкрепя DOS, която от своя страна подкрепя Windows 3.1. Машината използва NTFS.

Така че, когато Дюк се върна от обяд, за да открие, че дефрагерът е завършил задачата си, той тества машината и установи, че – изненада, изненада – няма да зареди. Имаше само жалката грешка: „Операционната Система Не Е Намерена.“

Решението на Дюк да дефрагментира твърдия диск използва инструмент, който не знае нищо за това как NTFS обича да съхранява файлове. Затова той хвърли съдържанието на устройството на сървъра, сякаш беше салата, базирана на данни от Ада. Беше напълно разбъркан и невъзстановим.

За щастие, клиентът е запазил пълен набор от много скорошни резервни копия (както може да очаквате от фирма, която изпраща своите компютри за редовно обслужване) и шефа (който знаеше по-малко за NT отколкото Дюк го направи) прости грешката. Дюк натрупа ценен опит и замаяна от „която беше най-лошата грешка, която някога сте правили“, анекдот, за да се измъкнете на интервюта за работа.

Каква е вашата „най-лоша грешка“ анекдот за интервю за работа? Споделете богатството на вашия опит в имейл до Кой, Аз? и обогати живота на вашите колеги читатели в някой бъдещ понеделник сутрин. ®

Подобни статии

Не пропускайте