Мотиви на потребителите на мултиклауд? Спазването на изискванията и избягването на блокирането на доставчика са начело на списъка

Share

Според проучване, публикувано днес, опасенията от блокиране на доставчика и необходимостта от спазване на нормативната уредба са на първо място сред причините за приемане на многооблачни решения.

Съществуват много технически мотиви, поради които една компания би могла да възприеме подход, основаващ се на множество облаци, вместо да хвърля всички яйца в кошницата на един доставчик, като не на последно място е оперативната устойчивост, ако нещо се обърка.

Изследването, спонсорирано от Cockroach Labs, обаче показва, че бизнес нуждите надделяват над техническите причини за приемане. Притесненията относно обвързаността с доставчика на облака и регулаторните ограничения са начело на списъка с движещите сили – съответно 41% и 42%, а устойчивостта изостава с 32%.

Обединеното кралство понижи резултата по отношение на устойчивостта, като само 26% я посочиха като причина, в сравнение с 46% от британските респонденти, които избраха спазването на нормативните изисквания като причина за внедряване на мултиклауд.

Спазването на нормативните изисквания може да изглежда изненадващо водеща причина, но всички компании, които оперират в Европа – включително тези от САЩ и Обединеното кралство – трябва да спазват Закона на ЕС за цифровата оперативна устойчивост (DORA). DORA е насочен директно към финансовите институции и изисква дигитална устойчивост. В този смисъл обмислянето на подход за използване на няколко облака е по-скоро бизнес необходимост, отколкото техническа необходимост.

DORA трябва да влезе в сила от 17 януари 2025 г. Авторите на доклада отбелязват: „И в трите държави, които изследвахме, повечето компании, които планират или се подготвят за DORA, вече са включили мултиклауда в плановете си.“

DORA наистина заема голямо място в мисленето на респондентите от Обединеното кралство и Германия, като само в САЩ са регистрирани отговори, че не се очаква никакво или слабо въздействие.

За анкетираните в САЩ избягването на обвързаността с доставчика е особено голям проблем и стимул за мултиклауд. Въпреки това изследователите отбелязват тенденция, при която фокусът е върху един доставчик на облачни услуги с няколко специфични услуги, предоставяни на друго място. Това означава преквалификация в случай на смяна на основния доставчик на облачни услуги, но това далеч не е лесно.

Трябва да разполагате с ливъридж

Третата причина е простото влияние при преговорите за облака, посочена от 38% от респондентите в проучването. Авторите на доклада не бяха сигурни доколко доставчиците на облачни услуги биха се притеснили от заплахата клиентът да се откаже – все пак миграцията не е никак малка и струва време и пари. Авторите отбелязаха: „В резултат на това, че се е наложило преминаване към миграция, се е стигнало до следното: „Доставчиците на услуги знаят това и са наясно, че икономиите, предлагани от втория облак, би трябвало да са доста значителни, за да бъде заплахата надеждна.“

Докладът също така изтъква пречките пред приемането на няколко облака, не на последно място особеностите на всеки доставчик на облаци и техните подходи към неприкосновеността на личния живот и регулациите – особен проблем в региони, където суверенитетът е фактор. Наемането на специалисти за работа в няколко облака също се оказва проблем – 48% от анкетираните в Обединеното кралство смятат, че това е предизвикателство, докато в Германия този процент е 33.

Изводът е, че макар и да се разраства, използването на множество облаци може да бъде предизвикателство. Зарядът идва по-скоро по бизнес причини, отколкото по технически, и трябва да се помисли по отношение на това защо подходът с няколко облака е подходящ за даден сценарий. В доклада се отбелязва: „В резултат на това, че е налице необходимост от използване на облачни услуги, е необходимо да се предприемат мерки за намаляване на разходите за тях: „Опитните компании, които могат да използват правилните инструменти и подходи, за да приемат мултиклауда, без да въвеждат твърде много сложност, ще продължат да печелят от мултиклауда.“

А тези, които се качат на вълната, без да обмислят добре своите бизнес нужди, могат да се окажат в беда.

На фона на това изследване и от двете страни на Атлантическия океан се провеждат проучвания за състоянието на облачната индустрия и за това дали клиентите получават справедлива сделка. CMA проверява отблизо някои аспекти, включително цените с отстъпки и таксите за излизане, а Федералната търговска комисия се занимава с жалба от Google за антиконкурентно поведение от страна на Microsoft. ®

Подобни статии

Не пропускайте