Мощни инструменти: превръщане на устойчивите ИТ в бизнес катализатор

Share

Спонсорирана функция Въпреки опасенията за въздействието на тяхното непрекъснато разпространение върху околната среда, центровете за данни представляват сравнително малък дял от общите световни въглеродни емисии (според различни оценки той е между 0,5 и 2 процента) в сравнение с решаващия принос на ИТ за икономическия растеж по света.

Въпреки това инициативите на индустрията за по-устойчиви корпоративни компютри, като например европейския пакт за неутрални по отношение на климата центрове за данни, са изправени пред значителни предизвикателства, като се имат предвид непрестанните изисквания към ИТ инфраструктурите, за да се отговори на нуждите на съществуващите и нововъзникващите пазари като HPC, AI/Machine Learning, edge computing и IoT. Съоръженията са пълни с оборудване, което в процеса на работа представлява различни степени на ефективност на работата, а калибрирането на операциите за оптимална въглеродна ефективност може да доведе до изтощаване на ИТ ресурсите без правилен подход.

Рязкото поскъпване на електроенергията – някои центрове за данни съобщават за повишение на цените с 40-50% от 2019 г. насам – и правителственото регулиране са други стимули за ефективност. Макар че много предприятия прилагат програми за намаляване на въглеродните емисии доброволно, това задължение става все по-задължително, тъй като съществуващите кодекси за поведение и насоки за най-добри практики се превръщат в законодателство, свързано с устойчивото развитие. Обединеното кралство, например, е въвело в действие няколко нови правила и разпоредби за отчитане на устойчивостта до 2023 г.

Нормативната уредба предполага, че предприятията, които са обект на нейните правомощия, разполагат със средства, за да се съобразят с нея, но това често не е така. Причините за това са многобройни.

Липса на инструменти за мониторинг и контрол на властта

Една от най-разпространените е липсата на инструменти, които да позволяват на задължените субекти да наблюдават и контролират използването на електроенергия в ИТ операциите си в точката на експлоатация. Традиционно инструментите за измерване на енергията проследяват широкото използване на ИТ имота и не са в състояние да отделят функционалните компоненти, които съществуват в ИТ инфраструктурите.

Според д-р Джон Фрей, главен технолог в Hewlett Packard Enterprise (HPE), сега техническите ръководители искат да преглеждат и калибрират потреблението с по-голяма детайлност, чак до ниво софтуерна платформа и работно натоварване.

Изборът на компютърни среди може да усложни тази задача, особено когато организацията е възприела или планира да възприеме хибриден ИТ модел, при който някои работни натоварвания се изпълняват в помещения, а други – в публични облаци, обяснява Фрей: „Клиентите многократно са ни казвали, че определянето и постигането на целите за устойчивост в хибридни ИТ среди е сложно – и следователно обезсърчително. Поставихме си за цел да вкараме предизвикателството на ИТ устойчивостта в обхвата на рутинното ИТ управление със стратегически подход към областите на ефективност.“

Фрей добавя: „Като дават възможност на клиентите да се съсредоточат върху конкретни функции, взаимодействия и услуги в рамките на своите ИТ имоти, те могат да използват по-цялостни методи за инициативи за подобряване на устойчивостта. Това започва с инструменти, които им дават видимост и показатели за това какво се случва в цялата съвкупност от техните ИТ активи и работни натоварвания.“

Портфолиото на HPE GreenLake от облачни решения и решения като услуга е предназначено за опростяване и ускоряване на бизнес ИТ процесите, операциите и резултатите, казва Фрей, така че „вече е в добра позиция да помогне на клиентите да получат по-добро разбиране и контрол върху използването на енергия“.

По-рано тази година HPE представи предварително таблото си за управление на устойчивостта за HPE GreenLake. То осигурява видимост, мониторинг и управление на ИТ потреблението на енергия и въглеродния профил, като предоставя специфична за операциите представа за ИТ потреблението на енергия/разходите и въглеродните последици.

Информационното табло използва анализи от решенията от портфолиото на HPE за изчислителни, сторидж и мрежови продукти, за да информира за решения и действия, които подобряват цялостното представяне на устойчивостта. Допълнителната технология от придобиването на HPE OpsRamp ще осигури допълнителни устойчиви ИТ възможности, като предостави унифициран подход за управление на инфраструктурни и приложни ресурси на различни доставчици в хибридни и многооблачни среди.

„За да може устойчивостта да действа като катализатор за бизнеса, означава да се възприеме по-всеобхватен подход към разбирането на последиците от самата „устойчивост“, която е развиваща се концепция“, казва Фрей.

Контролните механизми за промяна на това разбиране – „лостове“, както ги нарича Фрей – оценяват не само използването на енергия в точката на потребление, но проникват в цялата ИТ функция, за да открият как настройката на компонентите може да допринася за разточителното използване на енергия в множество области, както обяснява Фрей.

Зомбита сред нас

Първоначалният и вероятно най-важен лост, върху който трябва да се съсредоточат техническите екипи, е изкореняването на неоткритите неефективности на ИТ оборудването. Например, има ли в техните ИТ имоти неизползвани хардуерни устройства – като така наречените „зомби сървъри“ – които трябва да бъдат изведени от експлоатация и премахнати?

Зомби сървърите са физически сървъри, които са включени, но може да нямат външна комуникация или видимост към мрежата, като консумират електроенергия, но не служат за нищо. Възможно е зомбитата да представляват риск за киберсигурността и със сигурност да увеличават сметките за електроенергия.

Вероятността сървър-зомби да се крие някъде в техните ИТ имоти е добре известна на ИТ специалистите, казва Фрей, като предишни проучвания показват, че сървърите-зомби и виртуалните машини-зомби могат да съставляват до 20 % от сървърните имоти в даден момент. Но намирането и извеждането от експлоатация на зомбита е по-трудно, отколкото изглежда.

Технологичният зомбизъм не се ограничава и до сървъри, които съществуват в „коматозно“ състояние – нямат функционална стойност, но са включени и консумират енергия, съобщава Фрей.

„Често се сблъскваме със зомбирани устройства за съхранение и дори зомбирани маршрутизатори, които са свързани към мрежата, но не са активна част от нея“, казва той. „И отново това е неизползван комплект, който заема място и използва енергия без практическа полза за бизнеса. HPE GreenLake може да помогне за изкореняването им.“

След това трябва да се проучи до каква степен запазеното оборудване може да се използва по-усилено, за да се постигне по-добра стойност, и дали технологичното обновяване, при което се инсталира по-нов, по-енергийно ефективен комплект, който се изплаща чрез намаляване на сметките за електроенергия, е убедителна възможност.

Посланието на Фрей за активно управляваните сървъри отново е просто – да се гарантира, че използването им отговаря на наличните ресурси и натоварването, и да се избягва надценяването на размера на буферния капацитет, необходим за посрещане на скоковете в натоварването.

„Някои проучвания около използването на изчислителните мощности показват, че нивата на използване на сървърите са средно разточително ниски – понякога по-малко от 30 % за някои от времето, виртуализирани приложения на годишна база“, казва Фрей. „Това е изненада за много клиенти, които изглежда са останали с подразбиращото се впечатление, че техните ИТ активи са „напълно използвани – когато те са всичко друго!“

Ниската степен на използване може да се окаже симптом на свръхпредоставяне на ресурси, добавя Фрей. Правилното оразмеряване на сървърния парк също е ефективен начин за справяне с проблема с прекомерното предоставяне на ресурси, което може да се дължи на еднократно предоставяне на ресурси, предназначено да отговори на специфичен скок в натоварването, който вече е в миналото.

Принципът „купувай повече, отколкото е необходимо“ все още присъства в голяма част от решенията за стратегически ИТ инвестиции, смята Фрей. „Когато се появи увеличение на спада на производителността, има тенденция да се хвърля изчислителна мощност, за да се смекчи проблемът. Често тези допълнителни ресурси не се изключват, когато вече не са необходими“, казва той. „Все още свързани към мрежата, но неизползвани, устройствата постепенно изтеглят енергия и честотна лента и увеличават натоварването на ресурсите на съоръженията, като например охлаждащите устройства.“

Видимо потребление

През 2020 г. HPE поръча международно проучване за възприемане на облака. Резултатите показаха, че анкетираните компании разхищават бюджет чрез прекомерно осигуряване на облачни услуги и недостатъчно използване на локалната инфраструктура. Заинтересованите страни посочват, че „губят“ средно около 15 % от ИТ бюджетите си за неправилно разпределена инфраструктура.

Докладът установи също така, че независимо от местоположението на инфраструктурата, средно 33% от наличния капацитет на респондентите остава неизползван поради свръхпредоставяне в облака или недостатъчно използване на локалната инфраструктура. Показателен е фактът, че само 39% от ИТ в публичния облак и 35% от on-prem инфраструктурата се използват в един типичен ден.

Платформата HPE GreenLake е проектирана като платформа за самообслужване с плащане за ползване, която използва технологии за измерване, за да даде възможност на потребителите да съобразят потреблението с работните натоварвания, като по този начин помага да се сведе до минимум неефективността, свързана както с прекомерното, така и с недостатъчното предоставяне на инфраструктура.

„Твърде често се приема като непоклатим факт, че ИТ се нуждае от толкова електроенергия, колкото е необходимо – но ако това наистина е така, как ИТ отделите да гарантират, че получават оптимално количество работа на ват?“, пита Фрей. „Това е известно предизвикателство. Знаем, че поне при изчисленията и до известна степен при съхранението на данни производителността на ват се увеличава от поколение на поколение, от цикъл на обновяване до цикъл на обновяване.“

Но някои компании, които искат тази висока производителност, решават, че ще запазят тези активи в експлоатация за по-дълъг период от време. Интересна информация в този контекст идва от последното„Глобално проучване на центровете за данни“ на Uptime Institute, в което са анкетирани 600 оператори на центрове за данни. То установи, че повече от 40% от изчислителните устройства в инфраструктурата са на повече от пет години, отговарят за 66% от общото потребление на енергия, но след това извършват само 7% от работата.

Фрей добавя: „Ефективността на ресурсите също е предизвикателство. Средната верига за преобразуване на енергия в център за данни – колокационен или собствен – е пет преобразувания, преди енергията да достигне до процесора на работещото устройство. Така че и тук ИТ мениджърите се нуждаят от инструменти, които да им позволят да разгледат смислено ресурсите, които всяко оборудване отнема, и да разберат последствията и там“.

Ролята на софтуера за повишаване на енергийната ефективност

Ефективността на софтуера е друга област на оптимизация, на която много организации не отделят много време. Но HPE все по-често работи с клиенти в тази област, съобщава Фрей: „В HPE мислим за софтуерната ефективност по няколко начина“, казва той. „Призовавам ИТ инженерите, които все още не са го направили, да си зададат някои фундаментални въпроси по отношение на софтуерната ефективност. Първо, имат ли нужда от всички приложения, които работят в тяхната среда? Дали техните приложения и работни натоварвания работят най-ефективно в средата, в която са ги пуснали? Ако става въпрос за приложение, базирано на облак, дали то се изпълнява в среда, базирана на облак? Или се опитват да стартират приложение, което не е базирано на облак, и го налагат в облачна среда?“

Всички тези фактори ще окажат влияние върху това колко ефективно работи софтуерът, както по отношение на праговете на производителност, така и по отношение на потреблението на енергия.

Подходът към въпроса от обратната посока поставя още по-търсещи въпроси за разглеждане. Например как организациите да се уверят, че хардуерният стек, върху който се намира приложението, може да работи заедно възможно най-ефективно? И защо едно приложение да седи върху хардуер с графични процесори и голям брой ядра, ако приложението може да използва само едно ядро и не може да се възползва от предимствата на графичния процесор? Междувременно вероятно има и друг софтуер, който наистина би могъл да се възползва от тази допълнителна изчислителна мощност, но не получава достъп до нея.

Фрей заключава: „Очевидно е, че в такива ситуации това е несъответствие. И така, как да стигнем до „правилно съчетание“, така да се каже – не само между софтуера и типа процесор, но и между всички функционални компоненти, които се намират в ИТ комплекса?“

Това е въпросът, на който разработчиците на HPE GreenLake вече са отговорили, казват от компанията, . като помагат на клиентите да получат по-добро разбиране и контрол върху потреблението на енергия, като същевременно подобряват ефективността на своята ИТ инфраструктура.

Спонсорирано от HPE.

Подобни статии

Не пропускайте