Мъск казва на рекламодателите да отидат f**k’ като $44B X хазарт спирали в хаос

Share

Коментар „Надявам се да спрат. Не рекламирайте. Ако някой ще ме изнудва с реклама, изнудвай ме с пари, чукай се. Иди. Майната. Себе си. Ясно ли е това? Надявам се да е.“

Ясно е, че Илон Мъск прави грешка от $44 милиарда – покупката му на Twitter през 2022 г. – е още по-скъпа.

„Хей, Боб! Ако сте в публиката“, добави той с подигравателна веселост, като се позова на Боб Айгър, CEO на Disney, само една от компаниите, които са оттеглили разходите си за реклама от платформата за социални медии, която Мъск преименува на X.

Apple, IBM, Comcast и Warner Bros също са изтеглили щепсела след „абсолютист на свободната реч“ Все по-непостоянното поведение на Мъск по отношение на X –, включително очевидното одобрение на добре позната антисемитска конспиративна теория.

Въпреки че изпълнителният директор на SpaceX и Tesla често изразяваше отвращение към „мейнстрийм медиите“, Мъск говорейки на Финансовият колумнист на New York Times Андрю Рос Соркин на срещата на върха на вестника DealBook вчера. Неловко, Айгър бе говорил по същото време по-рано същия ден.

Неприятностите около приходите на X дойдоха по-рано през месеца, когато американският регулатор Media Matters публикува доклад, който според него съдържа демонстрация на „про-нацистко съдържание“ показване до реклами за IBM, Apple, Oracle, Xfinity и Браво. Голямото синьо нямаше нищо, и други компании последваха примера, както и правото им да го правят.

Х оттогава заведено дело срещу Media Matters се твърди намеса в договорите на рекламодателите, подценяване на бизнеса и намеса в бъдещото икономическо предимство. Той твърди, че никой истински човек никога не е виждал рекламите. Междувременно неправителствената организация заяви: „Това е лекомислено дело, целящо да накара критиците на X да мълчат. Media Matters стои зад своите репортажи и очаква с нетърпение да спечели в съда.“

Всичко това ни води до срива на интервюто на Мъск. „Това, което този рекламен бойкот ще направи, е, че ще убие компанията“, каза той пред Соркин, който изрази загриженост, че когато бизнесът в социалните медии се ръководи от приходите от реклама, може би не трябва да им казвате да се „чукат“ сами.

„И целият свят ще знае, че тези рекламодатели са убили компанията“, добави той зловещо, „и ние ще го документираме подробно.“

Според вътрешна бележка по отношение на опциите за акции на служителите, X е сега стойност $19 милиарда (и падането, както си представяме, след този каскадьор), така че отчаянието на магната е разбираемо.

Мъск обаче изрази съжаление за коментарите си в публикация на X, цитирайки „На Голямата Замяна“ заговор, който казва, че е „може би едно от най-глупавите, ако не и най-глупавите неща, които някога съм правил на платформата.“

„Вие казахте истината“, каза Мъск пред плакат, който твърди, че еврейските общности са насадили „диалектическа омраза към белите“, в случай че трябва да напомните.

Той отхвърли идеята, че е антисемит и се извини, но публиката можеше да чуе звука на лопата, копаеща по-дълбоко, докато Мъск се препъна в детайлите. „Ако финансирате преследвани групи като цяло, някои от тези преследвани групи за съжаление искат вашето унищожение“, каза той на разпръснати, полусърдечни аплодисменти.

В маневра за PR с голи лица, тази седмица Мъск обиколете границата с Газа заедно с израелския премиер Бенямин Нетаняху, когото той интервюира през септември, след още една нечестна грешка. „Организацията на Сорос изглежда не иска нищо по-малко от разрушаването на западната цивилизация,“ той обяви на X.

Дори не споменахме за неговата заплахи за съдене на Лигата на Антидефамацията, антисемитски пазител, който се осмели да изтъкне, че възстановяването на забранени акаунти и демонтирането на модераторските екипи на Twitter са предизвикали нарастване на омразното поведение на платформата.

Мъск прави работата на изпълнителния директор Линда Якарино изключително трудна, без дори да се опитва, а Соркин посочи, че гледа интервюто за кола-катастрофа от крилата. След като беше високопланирана медийна изпълнителка за NBCUniversal, тя беше скарана с парашут в най-висшата работа, за да насърчи рекламодателите обратно към X след хаотичното поглъщане на Мъск поради ценните си контакти в индустрията.

Якарино беше предсказуемо в режим на управление на щетите тази сутрин:

Както се казва в старата поговорка, свободата на словото не е свобода от последствията и ако Мъск продължава да върви по този път, тези последици ще продължат да се усещат в X –, а именно, никой не иска да рекламира или дори да използва платформата, с изключение на нелепо култовата фен база на милиардера.

Интервюто е дълго и вижда Мъск да управлява гамата от лекомислен до искрен, грандиозен до напълно заблуден. Той вярва, че е направил повече за околната среда, отколкото всеки друг човек на Земята, Тесла е направил повече за околната среда, отколкото всяка друга компания. Всичко това докато взривяване на части от Тексас със Starship. ®

Подобни статии

Не пропускайте