Някои клиенти на OpenAI обмислят да преминат към конкуренти сред хаоса

Share

Jaap Arriens | Нурфото | Гети изображения

Когато в OpenAI имаше протест, след като изпълнителният директор на компанията Сам Алтман беше свален от власт, изпълнителният директор на софтуерния старт Arjun Bansal започна да подава все повече обаждания от клиенти, които искат помощ, за да намалят използването на големите езикови модели на OpenAI GPT.

При стартирането си Log10 Bansal наблюдава производството на инструменти, които разработчиците от трети страни могат да използват за изграждане на приложения, захранвани от LLM. Откакто Драмата на OpenAI се развива, Bansal каза пред CNBC, че нестабилността на стартиращия бизнес е причина, която клиентите цитират.

„Хората се опитват да разберат как ще преминат през този процес, за да могат да прецизират различни модели или да изпробват различни доставчици с минимално прекъсване на начина, по който е зададен техният код нагоре“, каза Бансал пред CNBC. „Това е много безпрецедентна ситуация, в която компания от такъв мащаб с тази много необичайна управленска структура е преминала през толкова много промени за малко повече от уикенд.“

Говорител на OpenAI отказа да коментира, но заяви, че услугите на стартъпа работят отново след три часа проблеми.

Бордът на директорите на OpenAI уволни Алтман в петък, след като определи, че „не е последователно откровен в комуникациите си“ с тях, според изявление.

След дълъг уикенд на преговори, които изглежда доведоха до възстановяването на Altman в компанията, бившият CEO на Twitch Емет Срязване той е назначен за временен ръководител и Microsoft CEO Сатя Надела каза производителят на софтуер ще наеме Алтман, заедно със съоснователя на OpenAI Грег Брокман и техните колеги.

Watch a timeline of the drama between Sam Altman, OpenAI and Microsoft

Над 90% от служителите на OpenAI подписаха договор писмо на борда на компанията, който изисква те да подадат оставка, или служителите могат да изберат да напуснат. Сега, Съобщава се, че Срязване обмисля напускане, ако бордът не предостави доказателства за техните мотиви за уволнението на Алтман на първо място.

Bansal е един от няколкото стартиращи предприемачи, които казаха на CNBC, че те или техните клиенти обмислят да разчитат по-малко на семейството на GPT на OpenAI LLM в дните, откакто бордът изтласка Алтман.

„Определено има хора, които го приемат доста сериозно“, каза Бансал.

Един основател на стартиращ AI, който поиска да не бъде назован, за да обсъжда вътрешни въпроси, каза, че използва множество интерфейси на приложните програми от OpenAI и е обмислил да премине към предложения от Anthropic, стартирането на AI, основано от бивши ръководители на OpenAI с подкрепа от Amazon и Google.

Основателят на стартъпа заяви, че обмисля алтернативи през уикенда, след като Алтман е отстранен, а техните опасения стават все по-силни, след като OpenAI обяви, че е избрал Шиър за наследник на Алтман.

Shear е ветеран от Силициевата долина, след като основава платформа за предаване на живо Джъстин.tv през 2007 г. това в крайна сметка се превърна в Twitch, популярен сайт за стрийминг за геймъри. Amazon придоби Twitch за почти $1 милиарда през 2014 г. Източникът, който преди това е работил заедно с Шиър, каза, че Шиър е „много умен“ и се възхищава на неговата почтеност.

Open revolt at OpenAI: Nearly all employees threaten to leave

Но той не е сигурен дали Шиър е правилният човек, който да ръководи компания като OpenAI, която е в челните редици на световния AI бум.

Мартин Кон, президент и главен оперативен директор на Cohere, който също така предоставя LLM за използване в приложения, заяви във вторник изявление, че е видял увеличение на разследванията след драмата на OpenAI.

„Предприятията ценят сигурността, тъй като значителното увеличение на входящите запитвания, което видяхме тази седмица, показва, че все още сме в началото на приемането на AI в предприятията, и компаниите проучват внимателно колко ценят гъвкавостта на облака и независимостта от големите технологии“, каза Кон.

Но някои стартиращи компании се борят да включат множество LLM в своите приложения.

Един от основателите на CNBC заяви, че Anthropic има списък с чакащи, така че дори ако хората настояват да използват услугите му, те може да не са в състояние да го направят веднага.

Въпреки че има разнообразие от LLM, които могат да се използват, включително опции с отворен код като На Мета Llama 2 AI софтуер, консенсусът е, че моделът GPT-4 е най-способен да изпълнява сложни задачи на достъпна цена. OpenAI намали таксите си по-рано този месец.

Служителите на OpenAI се опитват да осигурят клиенти

Въпреки че технологичната индустрия е кредитирала OpenAI за популяризирането на използването на AI софтуер, който анализира написания текст и произвежда копие, подобно на човек, компанията сега се намира в отбранителна позиция.

Служителите на OpenAI се опитват да уверят клиентите, че са ангажирани с тях.

„Все още сме напълно ангажирани с нашата невероятна общност от разработчици и потребители“, Сринивас Нараянан, чийто профил го изброява като вицепрезидент на OpenAI, написвам на X Вторник.

„Екипът на API е тук. Екипът на ChatGPT е тук,“ написвам Стивън Хайдел, член на техническия персонал на OpenAI, в пост във вторник. „Всички ние все още сме напълно ангажирани с нашите разработчици и потребители.“

Надела се опита да потуши притесненията по време на интервю с Джон Форт от CNBC Понеделник вечер.

„Честно казано, Microsoft има всички възможности да направи това сами, но ние избрахме изрично да си партнираме с OpenAI и искаме да продължим да го правим“, каза изпълнителният директор на Microsoft.

Watch CNBC's full interview with Microsoft CEO Satya Nadella

Някои от клиентите на OpenAI обаче виждат повече в придържането към OpenAI.

Майкъл Бъкли, CEO на компания, наречена Be My Eyes, която прави мобилно приложение, което използва разпознаване на изображения, за да опише обекти на хора с увредено зрение, пред CNBC, че един от продуктите на компанията използва модела GPT-4V с поддръжка за анализ на изображения от февруари. Той е решил да се придържа към OpenAI, въпреки наплива от обаждания, които го молят да направи друго.

„Бях бомбардиран от обаждания за продажби от конкурентни компании на LLM, които търсят някои опортюнистични бизнес победи“, каза Бъкли. „Това е честна игра и бизнес е спорт за контакт, така че го разбирам. И вече оценявахме доставчиците на резервни копия като хедж преди драмата.“

Бъкли добави, че според него моделите на OpenAI са „отлични“ и че оценява лоялността на компанията към него от ранните си дни.

Александър Квамме, съосновател и CEO на стартиращия Pathlight, заяви, че докато неговата компания използва множество LLM в софтуерния си продукт за поддръжка на клиенти и продажби, GPT моделите на OpenAI могат да превъзхождат по-сложни задачи —, като например анализиране на хиляди обаждания за продажби, така че компаниите да могат да задават въпроси за поведението на клиентите и свързаните с тях тенденции, на които вероятно може да отговори софтуерът за ИИ.

Kvamme каза, че екипът му все още не е имал сериозни проблеми, свързани с GPT, а членовете на екипа за поддръжка на клиенти на OpenAI отговарят на технически въпроси въпреки корпоративната драма.

„За кредита на Сам и кредита на Сатя, те намират начини да запазят светлините и някак да запазят нещата да работят през всички тези сътресения, като се има предвид вида на OpenAI и Microsoft отношения“, каза той,“ Kvamme каза, позовавайки се на използването на инфраструктурата Azure на Microsoft от OpenAI. „В края на деня досега нашите клиенти и разработчици не са засегнати.“

Други технолози заявиха пред CNBC, че макар да не са имали значителни проблеми с услугите с активиран GPT през последните няколко дни, те са загрижени, че е само въпрос на време, преди да го направят.

„Знам доста компании, които по същество разбиват настоящата си пътна карта за продуктите и казват, че се нуждаем от нова инфраструктура“, каза Квамме.

В сряда Брокман написа на X (по-рано известен като Twitter), че гласово активирана версия на популярното приложение ChatGPT на OpenAI вече е достъпна за всички, които могат да използват безплатно.

„Дайте опит — напълно променя опита на ChatGPT“, каза Брокман.

— Джордан Новет от CNBC и Ани Палмър допринесоха за този доклад.

Подобни статии

Не пропускайте