Някой друг има да реформира шпионските правомощия на US Section 702 – и nope, без изискване за гаранция

Share

Някои законодатели в САЩ внесоха алтернативно законодателство за повторно разрешаване на любимия инструмент за подслушване на Федералните резерв, Раздел 702 от Закона за наблюдение на външното разузнаване, преди той да изтече в края на годината.

За разлика от съперника предложение за реформа на надзора разкрито по-рано този месец, законодателството, въведено във вторник от сенатора на САЩ Марк Уорнър (D-VA) и приятели, не изисква от правоприлагащите органи на САЩ да получат заповед, преди да претърсят електронните комуникации на US folks’.

Раздел 702 се очаква да позволи на американските разузнавателни агенции да размишляват върху имейли, телефонни обаждания и текстове, включващи чужденци, които са извън САЩ. Въпреки това, ако тези чужденци се свържат с американски граждани или постоянно пребиваващи лица, Раздел 702 позволява на федералните власти да оценяват материали, споделени с или създадени от тези лица от САЩ, ако се смята, че се отнасят до въпроси, свързани с националната сигурност или много тежки престъпления.

Всъщност S.702 може да бъде използван от чичо Сам, за да преминава през личните комуникации на граждани на САЩ и притежатели на зелени карти, без заповед, при определени обстоятелства.

Обосновката за раздел 702 е, че той е помогнал на правителството на САЩ предотвратявам ransomware атаки и разстройвам Иранската оръжейна програма, както и други победи за националната сигурност.

Но секцията също е била злоупотребявана безброй пъти от ФБР, за да наблюдава политическите протестиращи, дарители на кампании и дори избрани служители.

Законът за реформа и повторно разрешаване на FISA от 2023 г. [PDF], представен по-рано днес от двупартийна група от американски сенатори, включително Warner, Марко Рубио (R-FL), и Линдзи Греъм (R-SC), добавя ли някои предпазни мерки към заявките за лица в САЩ, разрешени съгласно раздел 702.

Той забранява на ФБР, ЦРУ и АНС да извършват запитвания, „които са предназначени единствено за намиране и извличане на доказателства за престъпна дейност“ — с изключение на търсенията, които могат да излязат на повърхността данни, които биха могли да премахнат заплаха за живота или сериозна телесна повреда.

Ако това изглежда странно, не забравяйте, че раздел 702 трябва да бъде инструмент за шпионаж за събиране на разузнавателни данни за чуждестранни цели – не за прихващане на местни мошеници.

Законопроектът също така задължава служителите на ФБР да завършат обучението си, преди да претърсят множеството заловени електронни комуникации, налични съгласно раздел 702, и да получат одобрение от адвокат на ФБР, преди да започнат „партийна работа“ заявка, която използва няколко думи за търсене.

Освен това законопроектът изисква агентите на ФБР да осигурят одобрение от своите началници за всеки термин, който може да бъде „разумно вярван“, за да идентифицират избран служител, политически кандидат или назначен от САЩ, Американски журналисти или религиозни лидери.

Предложението също така добавя няколко изисквания за докладване, за да даде на законодателите повече яснота относно броя и обхвата на запитванията на лица от САЩ, проведени от ФБР. Той обаче не изисква заповед или съдебна заповед за претърсване на лица от САЩ, които се застъпват за неприкосновеността на личния живот и някои депутати от двете страни на пътеката се разглежда съществена реформа на раздел 702.

„Спонсорите му“ могат да се опитат да оформят законопроекта като съдържащ правило за частична заповед, но приложението му би било толкова тясно —, прилагащо по-малко от една стотна от един процент от заявките на ФБР и нито едно от запитванията на NSA или ЦРУ, и за нито един от многото сценарии, при които е настъпила злоупотреба —, че мисля, че описването му като съдържащо практически никакво изискване за гаранция, е по-точно“, Джейк Лаперук, каза заместник-директорът на Проекта за сигурност и наблюдение на Центъра за демокрация и технологии (ЦДТ), цитиран от БТА На Регистъра.

Междувременно, на Белия Дом и ФБР са нарекли изискването за заповед „червена линия“ и фактическа забрана на Раздел 702.

На въпроса защо предложението на сенатор Уорнър не изисква заповед за разпит на лица от САЩ, директорът по комуникациите на сенатора Рейчъл Коен повтори опасенията на администрацията на Байдън.

„Секция 702 запитвания са важни за националната сигурност и често се използват за защита на лицето на САЩ, което е обект на заявката от враждебни чуждестранни заплахи, като кибератаки и заговори за убийства“, каза Коен На Регистъра.

„За да се установи вероятната причина за получаване на заповед, правителството ще трябва да покаже, че предметът на заявката е агент на чужда сила,’ което не е възможно, когато този човек е жертва или някой, когото правителството се опитва да защити.“

„Изискване за установяване на вероятна причина и получаване на заповед или съдебно разпореждане, преди да се извърши разпитване на лице от САЩ на данни от раздел 702, ефективно би попречило на правителството да защити американския народ,“ тя добави.

Когато му зададоха същия въпрос, екипът на сенатор Рубио изпрати имейл На Регистъра този консервиран отговор:

„Има широка, двупартийна и двукамарна подкрепа“, за да се направят реални реформи в програмата 702.

„Това двупартийно предложение ще създаде нови парапети, ще забрани определени практики, ще увеличи прозрачността и ще гарантира отчетност за тези, които нарушават закона. 702 Е незаменима програма за национална сигурност, която трябва да бъде преустановена, но това няма да се случи без значими реформи.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте