Няма нов топ шеф в NSA, докато не отговори на въпроси за закупуване на местоположение, данни за сърфиране

Share

NSA купува ли данни за местоположението и сърфирането на американците? Сенатор Рон Уайдън (D-OR) е уморен да пита и сега се е преместил да блокира потвърждението на нов директор на NSA, докато не получи отговори.

„Американският народ има право да знае дали АНС провежда домашно наблюдение без основание на американците по начин, който заобикаля Четвъртата поправка на Конституцията“, каза Уайдън изявление в четвъртък е представен запис на конгреса.

„Особено като Конгрес в момента обсъжда разширяването на Раздел 702 от Закона за наблюдение на външното разузнаване, САЩ, Конгресът трябва да може да има информиран обществен дебат за обхвата на безразборното наблюдение на американците от АНС.“

Както сме го правили преди отчетените, много лична информация е на разположение за закупуване от търговски брокери на данни от правителствени агенции на САЩ без заповед. Четвъртата Поправка осигурява на САЩ гаранции от неразумно търсене и изземване – защита, някои от които, включително сенатор Уайдън, ще твърдят, че федералните (и ченгетата по този въпрос) нарушават, ако или когато те придобият тази информация без заповед.

Конгресът трябва да може да проведе информиран обществен дебат за обхвата на безразборното наблюдение на САЩ от страна на NSA

Тези брокери на данни събират лични данни от всякакви места, главно приложения препродажбата вашето местоположение и друга информация, а след това го свържете и раздайте на заинтересованите страни.

Уайдън каза, че му е било казано от Агенцията за отбранително разузнаване на Чичо Сам, че тя, от една страна, купува данни за местоположението на американските граждани и той направи това публично достояние в началото на 2021 г. Той добави, че е притиснал Пентагона за имената на други военни агенции, които купуват записи за местонахождението на хората, историята на сърфирането и други лични въпроси, и през март същата година получи отговорите, които искаше –, но разкриването беше маркирано с „контролирана некласифицирана информация“ (ЦУЙ). Сенаторът прие това, за да не може да го сподели.

CUI не е класифицирана информация, както показва името й, но като цяло трябва да бъде защитена с контрол на достъпа и да не се разпространява широко. Уайдън очевидно не е фен на това етикетиране, което той описва като „измислено обозначение без основание в закона.“ CUI е създаден от изпълнителна заповед президентът Обама през 2010 г.

„Администрацията злоупотребява с обозначението CUI, за да запази тази некласифицирана информация от американската общественост“, продължи Уайдън.

Така че сега сенаторът е поставил под съмнение потвърждението на генерал-лейтенант Тимъти Хоу като директор на NSA, докато шпионският нервен център не потвърди или отрече (вероятно под некласифицирано наименование), че купува нагоре данни за местоположението на гражданите и/или историята на браузъра без заповед. Сенаторът иска просто да или не.

Това обаче няма да гарантира отговори. Това означава, че АНС или ще трябва да удовлетвори искането на Уайдън, или Конгресът ще трябва да проведе процедурен вот, за да прокара потвърждението.

В изказването си Уайдън изяснява възраженията си срещу Haugh промоция на ранг на генерален и номинация на NSA директорството не са лични, нито свързани с неговата квалификация. Конгресменът просто иска чичо Сам да се отвори малко.

Сенатор Уайдън не е единственият, който се сблъсква с опозиция, опитвайки се да получи повече информация за усилията на САЩ за събиране на вътрешно разузнаване. Electronic Frontier Foundation е подала искания за актове за свобода на информацията и съдебни дела за получаване на тези доказателства.

Най-новото усилие на Уайдън идва, когато Конгресът претегля бъдещето на FISA Section 702, която изтича в края на тази година, освен ако не бъде преустановена, и при определени обстоятелства позволява на правителствени шпиони да анализират личните комуникации на лица от САЩ без заповед. Въпреки че законодателите вероятно ще подновят противоречивия инструмент за разузнаване, мнозина от двете страни на пътеката биха искали да бъдат добавени допълнителни гаранции.

Един предложен законопроектът за повторно разрешаване, който вече получи отпор от Белия дом, включва няколко реформи за наблюдение, включително една, изискваща заповеди за правителствени покупки на лична информация от брокери на данни. Съперник и много по-приятелски настроен към шпионина законопроект също има въведено е. ®

Подобни статии

Не пропускайте