Обединеното кралство обмисля субсидии за сателити от следващо поколение за британски компании

Share

Правителството на Обединеното кралство може да субсидира британски компании, работещи по проекти за сателитна свързаност в ниска земна орбита – целта е да се поддържат комуникациите за отдалечени части на страната и да се стимулира местната сателитна индустрия.

Съобщение от Отдела за съвети по субсидиите (SAU), част от Органа за конкуренция и пазари (CMA), разкрива, че е било поискано от Космическата агенция на Обединеното кралство (UKSA) да разгледа схема за субсидиране за свързаността в ниска околоземна орбита (C -LEO) програма.

Програмата беше разкрита от правителството на Обединеното кралство по-рано тази година като схема за финансиране на разработването на следващото поколение сателитен комуникационен хардуер, област, в която Великобритания има някои забележителни силни страни.

C-LEO обещава да предостави до £93,75 милиона ($118 милиона) безвъзмездно финансиране, което може да продължи до февруари 2028 г. Кандидатите ще могат да кандидатстват индивидуално или като част от консорциум и да поискат финансиране до £25 милиона ( 31,4 милиона долара) на проект.

Според SAU общият процент от разходите по проекта, допустими за финансиране, ще се основава на размера и естеството на организацията(ите), която кандидатства. За големите предприятия това означава 25 процента от разходите по проекта, 35 процента за средните екипи и 45 процента за по-малките предприятия. Допълнителни 15 процента могат да бъдат предоставени, когато проектите демонстрират „ефективно сътрудничество“.

Ключови области, определени като силни кандидати за получаване на финансиране, включват „комуникационния център“, съставен от бордови цифрови системи за обработка и поддръжка; оптични връзки за междусателитни комуникации; софтуер (по-специално AI), за да се гарантира, че сателитите остават на позиция; и заземяващите терминали на крайния потребител.

SAU заяви, че ще завърши доклада си в рамките на 30 работни дни. Всеки, който желае да коментира, може да изпрати изявления до агенцията по имейл, но те трябва да бъдат получени до 19 декември. SAU трябва да публикува доклада си на 19 януари.

Правителството смята, че стойността на сателитните групировки в ниска околоземна орбита за комуникации е демонстрирана по време на продължаващата война в Украйна, където те са успели да осигурят непрекъсната и надеждна свързаност, дори при най-предизвикателните обстоятелства.

SAU каза, че сателитите ще играят ключова роля в разширяването на свързаността към отдалечени и селски части на Великобритания, а схемата C-LEO е да надгражда върху „утвърдената и растяща“ сателитна индустрия в страната, като предоставя на изследователите и бизнеса в Обединеното кралство критична подкрепа за шофиране развитието на нови съзвездия.

По време на обявяването на C-LEO правителството каза, че проучва дали средствата могат да бъдат допълнени с допълнителни £60 милиона ($75 милиона) от програмата на Европейската космическа агенция, подкрепяна от Обединеното кралство, Advanced Research in Telecommunications Systems (ARTES).

Но дали 93,75 милиона британски лири наистина са достатъчни в сравнение с 2,4 милиарда евро (2,55 милиарда долара), които ЕС е предвидил в бюджета си за своя проектза сателитно съзвездие IRIS 2 ?

Вицепрезидентът на Gartner анализатор и помощник в телекомуникациите Бил Рей каза, че одобрява C-LEO, който изглежда насочва парите там, където може да има значение.

„Мразя да бъда по-малко циничен от обикновено, но като цяло по-скоро харесвам този план. Много по-добре е, отколкото да хвърлям пари в грандиозни схеми, изградени върху CGI визуализации и политически мечти, повечето от които никога не се осъществяват“, каза той пред нас.

„Идеята изглежда е да се стимулира развитието на технологии, които ще се използват от комуникационни спътници в LEO, вместо да се преструва, че Обединеното кралство ще изгради собствено LEO съзвездие, и това е доста разумно“, добави Рей. „Имаме добри шансове да предоставим някои ключови технологии, за да се случи това.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте