Оказва се, че Илон Мъск е направил 1 от 3-ма бивши X служители на служителите за доверие и безопасност

Share

Twitter, услугата за социални медии, която сега нарича себе си X, извърши 30-процентно намаление на своя персонал за доверие и безопасност в световен мащаб след придобиването на Илон Мъск през октомври 2022 г.

Това намаление от 30 процента включва освобождаване от 80 процента от инженерите по безопасност и половината от модераторите, според доклад на австралийския комисар по електронната безопасност.

Доказателство за избиването се появи, след като независимият орган, който проверява и регулира какво правят австралийците онлайн, издаде правно известие на X Corp през юни миналата година. Съгласно националния Закон за онлайн безопасността, той поиска конкретна информация за това какво прави Twitter/X, за да отговори на основните очаквания за онлайн безопасност на австралийското правителство във връзка с онлайн омразата и да наложи собствената си политика за поведение, проявяващо омраза.

В отговора си X каза, че в рамките на съкращенията на персонала за доверие и безопасност е намалил и броя на инженерите по безопасност с 80 процента. Компанията освен това разкри, че броят на модераторите, които пряко наема, е намален наполовина, докато броят на служителите в глобалната обществена политика също е намален с почти 80 процента, според документ, публикуван от комисаря днес.

Въпреки че се появиха съобщения за съкращения на персонал в областта на онлайн модерирането и безопасността, откакто Мъск придоби Twitter за 44 милиарда долара през октомври 2022 г., това е първият път, когато се дават конкретни цифри за това къде е паднала брадвата, каза австралийският комисар.

Освен съкращаването на персонала по безопасността и модерирането, X Corp също пусна 6100 забранени акаунта обратно в платформата в Австралия. Медийните съобщения предполагат, че 62 000 спрени акаунта са били възстановени по целия свят. Тези акаунти не са били подложени на допълнителен контрол, потвърди X Corp.

Комисарят по eSafety Джули Инман Грант каза: „Почти неизбежно е всяка социална медийна платформа да стане по-токсична и по-малко безопасна за потребителите, ако комбинирате значителни намаления на безопасността и местния обществен персонал с хиляди възстановявания на акаунти на забранени преди това потребители. Вие сте наистина създава перфектна буря.“

В Австралия скорошно проучване на eSafety установи, че младежите от Първите нации са три пъти по-склонни да изпитат реч на омразата онлайн, отколкото техните неместни колеги. X Corp заяви, че не се е ангажирала официално с организации на Първите нации, след като започна да съкращава служители по безопасността и получи правно известие.

В световен мащаб други групи са разтревожени от липсата на умереност и безопасност на платформата X.

През септември група от 100 еврейски лидери публикува отворено писмо, в което критикува X и неговия собственик за това, че позволяват „нов етап на антисемитски дискурс“.

През ноември платформата съди групата за натиск Media Matters, след като обвини сайта, че позволява антисемитски публикации до реклами. X твърди, че групата е „манипулирала“ данни в опит да „унищожи“ платформата, известна преди като Twitter.

През декември X спечели съмнителната чест да бъде първата онлайн платформа, срещу която е образувано официално производство по Закона за цифровите услуги (DSA), като Европейската комисия я обвини в разпространение на незаконно съдържание наред с други нарушения на наскоро приетото правило.

X може да е в нарушение на пет члена на DSA, „свързани с управление на риска, модериране на съдържание, тъмни модели, прозрачност на рекламите и достъп до данни за изследователи“, каза в изявление Маргрете Вестагер, вицепрезидент на ЕК. ®

Подобни статии

Не пропускайте