Пазар на IaaS в Обединеното кралство: Задълбочено проучване от страна на регулатора на конкуренцията

Share

The Reg може да разкрие, че британският орган за наблюдение на комуникациите Ofcom се очаква да предаде констатациите от шестмесечното си разследване на състоянието на британската среда за изчисления в облак на националния орган за защита на конкуренцията по-късно тази седмица за по-задълбочено проучване.

Многобройни вътрешни лица в организации, които работят с Ofcom, откакто той започна своята внимателна проверка на облачната индустрия, ни казаха, че регулаторът е посочил посоката на движение – че може да има антиконкурентни и монополни практики, които се нуждаят от внимателна проверка.

„Със сигурност ни бяха направени някои сериозни намеци, че ще има препоръка към CMA да започне разследване на пазара на облачни услуги по конкурентни причини“, каза един от източниците, близък до доставчик на облачни услуги, който говори с The Reg при условие за анонимност.

„Повече от вероятно е [CMA] да разгледа неща като преносимост, такси за излизане, оперативна съвместимост, а може да включи и разследване на софтуерното лицензиране и как то може да се използва за изкривяване на пазара.“

Друг ни каза: „Очакваме разследването да се съсредоточи върху техническите и нетехническите бариери пред оперативната съвместимост, което очевидно включва и някои от нещата, свързани с лицензирането. То ще се съсредоточи и върху изхода, който е голям дебат, и може да разгледа темите за кредитирането на облаците в контекста на изкуствения интелект.“

Потърсихме Ofcom за коментар и негов говорител ни изпрати изявление: „Ще обявим решението си дали да препратим пазара към CMA до законоустановения срок, който е четвъртък, 5 октомври 2023 г.“

Преди година Ofcom заложи проучване на пазара на британска облачна инфраструктура на стойност 15 млрд. паунда (16,97 млрд. долара), като заяви, че иска да гарантира, че цифровите услуги работят за местните предприятия и потребители.

В своя междинен доклад, публикуван през юли, регулаторът установи, че AWS и Microsoft Azure имат до 70% пазарен дял от приходите от облачна инфраструктура във Великобритания, а Google – още 10%.

Областите на безпокойство, които вече бяха изтъкнати от регулатора – и от нашите източници – включват големите оператори на облачни услуги, които начисляват високи такси за преместване на данни от техните системи, което оскъпява смяната на доставчика и принуждава клиентите да размислят преди миграцията.

От август например месечните разходи на AWS за изходящи данни към публичния интернет са 0,09 долара на GB за първоначалните 10 TB, а след това намаляват на базата на степенуване. Тези цени се отнасят за виртуални машини EC2 и хранилище S3.

„В базовата изчислителна тарифа не е включена широчина на честотната лента, така че потребителите винаги ще плащат допълнително за широчина на честотната лента, което естествено увеличава таксите за пренос на данни с нарастването на потребителската база на дадено приложение. Входящият трансфер на данни е включен за повечето услуги“, заявиха от Digital Ocean.

„Нещата стават още по-скъпи за междурегионалните разходи за трансфер на данни в AWS. Прехвърлянето на данни между две инстанции EC2 в различни региони на AWS, наречени зони на наличност, се таксува по 0,02 USD на GB, което означава, че дори прехвърлянето на данни между един и друг регион на AWS води до такси, които могат бързо да нараснат“, допълни тя.

Digital Ocean твърди, че таксите за излизане от AWS могат да бъдат пет пъти по-скъпи от тези на по-малките конкуренти, включително и от нейните собствени. Източник, близък до AWS, ни съобщи, че компанията се подготвя за по-засилен пазарен контрол и „вече работи по повечето въпроси“.

AWS отказа да коментира до края на тази седмица, когато Ofcom ще публикува доклада си.

Що се отнася до техническите ограничения за оперативна съвместимост, Ofcom вече оценяваше количеството усилия, които са необходими на клиентите, за да инициират предпочитана облачна архитектура и да персонализират приложенията, така че те да могат да работят безпроблемно. Освен това са необходими време и разходи за обучение на персонала за използване на облаците на различни доставчици.

Ofcom заяви, че нейният анализ на сектора показва, че най-големите доставчици могат да помогнат на клиентите да преминат към или да използват услуги в няколко облака, но че досегашното им използване от клиентите е било ограничено.

Повече от половината от отговорилите на междинния доклад заявяват, че липсата на оперативна съвместимост между услугите, предоставяни от различни доставчици на облачни услуги, е основното им притеснение.

Очаква се практиките за лицензиране на облачни услуги на някои доставчици, най-вече на Microsoft, също да попаднат под светлината на прожекторите, когато Органът за защита на конкуренцията и пазарите започне проучването. В маркетинговите материали на Microsoft се казва, че е пет пъти по-скъпо да се използват продукти на Microsoft в AWS, Google или Alibaba, отколкото в Azure, но няма техническа причина за това.

Microsoft вече привлече вниманието на антитръстовите регулатори на ЕС, представлява интерес за Федералната търговска комисия в САЩ, а сега се очаква да бъде в центъра на разследването на CMA, когато той се заеме с него тази седмица.

Процесът тази седмица включва изготвяне на препоръка от Ofcom. След това CMA има две седмици – или може би малко повече – за да потвърди, че ще започне собствено разследване. В крайна сметка CMA ще може да изисква от доставчиците на облачни услуги да решат всички проблеми, на които се натъкнат.

„Не е задължително процесът да е бърз, но е по-рационализиран от този в Европа“, казва източник пред The Reg.

Друг ни каза, че очакват собственото проучване на CMA да отнеме до 12 месеца, а всички произтичащи от него корективни мерки да бъдат приложени в рамките на 6 до 10 месеца. Това са само оценки.

„Ще има сезиране за пазарно проучване и ни казаха, че то ще бъде широкообхватно, така че ще включва множество неща“, каза източникът.

Помолихме Microsoft и Google да коментират. ®

Обновено в 1841 UTC на 4 октомври 2023 г., за да се добави

След публикуването говорител на AWS изпрати по имейл това изявление на The Register:

„AWS не начислява отделни такси за изходящи данни – т.е. за прехвърляне на данни към друг ИТ доставчик – и над 90% от нашите клиенти не плащат нищо за прехвърляне на данни, защото им предоставяме безплатно 100 гигабайта на месец. Клиентите на AWS могат да използват тези 100 гигабайта на месец безплатно, независимо от това каква услуга на AWS използват.

„Таксите на AWS отразяват разходите за прехвърляне на данни през нашата мрежа. AWS е инвестирала десетки милиарди долари, за да изгради първокласна глобална мрежа, която предлага ненадмината сигурност, ефективност, надеждност и скорост. Цените ни отразяват разходите за създаване и поддържане на тази мрежа.

„AWS също така работи за намаляване на разходите си за пренос на данни и за прехвърляне на тези икономии върху нашите клиенти. Таксите ни за прехвърляне на данни от интернет са намалели с над 50% в световен мащаб между 2018 и 2022 г.“

Подобни статии

Не пропускайте