Пазител твърди, че отмъщава на военните, след като постави под въпрос удобните федерални ИТ договори

Share

Специален доклад Главният изпълнителен директор на независим надзорен орган оспори възлагането на ИТ договори с един източник на федерално правителство на стойност над $300 милиона на AWS, Bluestaq и VMware.

В резултат на това Военновъздушните сили на САЩ започнаха „отлагане“ запитване, за да се определи дали да се забрани John Weiler – главен изпълнителен директор на нестопанския Information Technology Acquisition Advisory Council (IT-AAC) – да прави бизнес с правителството на САЩ.

„Те отиват след човека, който се опитва да достави пеницилин, защото аз викам, че вярата е в кръвопускане“, твърди Вайлер в интервю за На Регистъра.

Вайлер, чиято работа по сигнализиране на нередности допринесе за отмяната на $10 милиарда победители от Пентагона – цялата Съвместна инфраструктура за защита на предприятията (ДЖЕДАИ) договор, ни каза, че вярва, че националната сигурност на САЩ е застрашена от разбития процес на придобиване на ИТ от правителството.

„Това е моята причина да искам да дойда в пресата“, обясни той. „Имаме нужда от по-голяма прозрачност. Имаме нужда от нашите лидери, които да си вършат работата. И трябва да затворим въртящата се врата.“

„Вратата за преобръщане“ се отнася до начина, по който хората, работещи за частни компании, които печелят държавни договори, се наемат от агенцията, която предоставя договора. Според Weiler, двама бивши служители на Amazon са се присъединили към Space Force или Space Command, преди да бъде възложен единственият източник на AWS договор.

Няма нищо лошо в това, но практиката повдига въпроси за конфликт на интереси. Министерството на отбраната има правила на такива неща, защото има много напред и назад между публичния и частния сектор.

„Вратата за обръщане“ може да се отнася и за държавни служители, които напускат публичния сектор, за да бъдат наети от компания, с която са се занимавали от правителствена страна. Всъщност бившите държавни служители продължават да работят за IT-AAC.

Фон

Вайлер, като ръководител на конгресивно чартирани ИТАК, е бил фокусиран върху процеса на федералните ИТ поръчки за последните шестнадесет години. Много години преди това, от 1987 до 1990 г., той е работил за Oracle, който през последните години е внесени средства [PDF] към неговата организация за наблюдение.

Трябва ни по-голяма прозрачност. Имаме нужда от нашите лидери, които да си вършат работата. И трябва да затворим въртящата се врата

Oracle, заедно с други доставчици на облачни услуги, включително Google и Microsoft, се противопоставиха на договора с JEDI, който първоначално беше даден на Microsoft, а след това в крайна сметка отменен и заменен в края на 2021 г. със съвместния Warfighter Cloud Capability (JWCC) – многодоговорно превозно средство за услуги в облака за отбрана.

Попитан за финансиране –, защото критиците цитират това, за да обезсилят критиката му по договора, тъй като astroturfed съперничество – Weiler отговори, „Всеки в IT работи за Oracle в някакъв момент. През 1990 г. се отказах. управлявам консорциум, който се финансира от десетки. Нашите изследвания и застъпничество са насочени към лоялна и отворена конкуренция, независимо от това кой участва. Всеки може да се присъедини, който се ангажира с честна отворена конкуренция. Период.“

Weiler каза, че почти всички в ИТ индустрията –, с изключение на Amazon –, са финансирали неговата нестопанска цел, пряко или косвено чрез други нестопански организации. Това включва Google, Microsoft и IBM. Той твърди, че фокусът му не е върху нито една компания, а върху счупения федерален процес на придобиване на ИТ.

И той подчертава, че не става въпрос за Amazon. Би било добре, настоява той, ако AWS спечели договор, като се конкурира справедливо. Но не това казва, че се случва.

Контрол

„Тук съм, за да помогна за насърчаването на честната и открита конкуренция и да бъда ефективен при закупуването на ИТ за нашата национална сигурност“, обясни Вайлер. „Но днес не сме. Дори не сме близо. Конкуренцията осигурява по-добра стойност за мисията, но също така и по-добра стойност за данъкоплатеца.“

Вайлер повдига този въпрос от години, до раздразнение на някои в отбранителната общност. През 2018 г., например, заместник-директорът на Digital Service на военните писа до Вайлер с молба да „прекратят и да се откажат от всички усилия за комуникация“ с персонала на DDS, защото те се чувстваха тормозени от неговите запитвания.

Уайлър отговори, „Оставянето на съобщения и или опитите за проследяване с членове, които присъстваха на нашия брифинг, не е тормоз. Проблемът може да е с вашия екип, който се стреми да избегне прозрачността или да има скрит дневен ред. Работим в обществен интерес, като се стремим да подкрепяме върховенството на закона.“

Сегашното му положение произтича от продължаващите опасения, които той повдигна, свързани с $280 милиона разширение на договор за обща администрация на услугите, възложен през 2020 г. на Bluestaq, изграждане на Единна библиотека за данни (UDL) за Космическите Сили на САЩ (USSF) и Управление на програмите за управление на програми за ракетни системи Center Data Program Office.

UDL, предназначен да бъде хранилище за данни, започна през 2018 г., когато Bluestaq получи договор за ВВС Малки бизнес изследвания за иновации (SBIR). Той се превръща в съвместен проект с Изследователската лаборатория на ВВС (AFRL) и Центъра за космически и ракетни системи на USSF (SMC).

Според неиздаден доклад на IT-AAC за проекта, „Продавачът на UDL’s, Bluestaq, не успя да завърши UDL след шест години щедро финансиране. Не е ясно дали това се дължи на намерение или неспособност. Ясно е, че вътрешните работи на UDL не са известни на USSF. Данъкоплатецът е платил за интелектуална собственост, която никога не е получавал. Вместо това данъкоплатецът е платил за интелектуална собственост, която Bluestaq третира като своя собствена. Законността на това е в най-добрия случай съмнителна.“

Bluestaq не отговори на запитванията за коментар.

Офицер по обществените въпроси на ВВС призна На Регистъра‘въпроси относно готовността на UDL и дали Министерството на отбраната е получило интелектуална собственост (като изходен код), свързани с проекта, но предупреждението за отговор може да отнеме известно време поради необходимостта от консултация с няколко офиса.

На Регистъра също така помоли Amazon, Google, Microsoft и Oracle да коментират. Amazon и Microsoft отказаха, докато Google и Oracle не отговориха. VMware също беше поканен да коментира и не отговори.

Bluestaq, според Вайлер, разчита на AWS. Той цитира тази зависимост в имейл от 27 септември 2023 г., адресиран до Space Force brass, и много други офицери.

Имейлът представлява последващи действия по предварителна комуникация, свързана с неотдавнашно правителствено известие за $50 милиона единствен източник договор 45 База на ВВС Патрик за облачни изчислителни услуги на AWS. Това Споразумение за Покупка на Одеяло, пише Вайлер, не е било завършено и е трябвало да бъде според изискванията на Федералния Регламент за Придобиване (FAR) и както е посочено през август бележка [PDF] от DoD CIO Джон Шърман, който призова за прозрачност във всички облачни придобивания.

Писмото на Weiler оспорва различни твърдения на Amazon в документа му за обосновка и одобрение (J&A), който се изисква съгласно FAR за договори с единствен източник.

Той оспорва например твърдението на Amazon, че AWS е единственият доставчик на облачни услуги (CSP), способен да предоставя услугите IaaS и PaaS, необходими за възлагането на поръчката. „Това не се подкрепя от фактите“, настоява Вайлер. „Всички четири CSP поддържат [тези] изисквания, като Google все още чака IL5 сертификат.“

Той също така твърди, че „Обединената Data Library (UDL) е била неправилно изградена върху собствена мрежа на AWS: Посочената политика на CSO [главен софтуерен офис] е само, че наследството и бъдещите програми интерфейс с UDL, тя не изисква инфраструктурата на UDL да се използва от всяка бъдеща програма. Фактите показват, че UDL няма ефективни инженерни пропуски и не се среща Клингер Коен, іМОСА мандат или други FAR рег. Ако UDL наруши закона, това не е оправдание за повече злоупотреби.“

Каза Вайлер На Регистъра лидерите на защитата не успяха да отговорят на имейла, защото според него наградите на AWS и Bluestaq не са подкрепени от факти или доказателства. „И научихме, че договорът, който са възложили, дори не може да осигури нивото на класификация, което според тях е задължително“, каза той.

Чичо Сам се връща

За да повдигне този въпрос, Вайлер получи писмо от 20 октомври 2023 г. от Дерек Сантос, заместник-генерален съветник на ВВС, оспорвайки поведението му.

„По-конкретно получих информация, че сте представили погрешно взаимодействията си с ръководителите на ВВС във вашите комуникации с длъжностните лица на ВВС“, се казва в писмото.

„Много съм обезпокоен от това, тъй като се отнася до настоящата ви отговорност. В резултат на това започнах да преразглеждам информацията, с която разполагам съгласно моите реципрочни органи през 2 C.F.R. 1125 (Обезпечение Отказ и спиране) и Подчаст 9.4 от Федералния Регламент за Придобиване (Обезщетение, Окачване и Недопустимост).“

Договорът, който са възложили, дори не може да осигури нивото на класификация, което според тях е задължително

Вайлер отговори в началото на ноември и отрече да е извършил нещо нередно.

„Ние в IT-AAC бяхме изключително разочаровани, че нашите самофинансирани усилия за подкрепа на дългогодишните усилия на USSF за реформи за придобиване бяха посрещнати с враждебност и ответни действия“, пише той.

„В нито един момент аз, нито който и да е член на моя екип, не представихме погрешно нашите съобщения, които бяха предимно в писмена кореспонденция. Като заинтересован гражданин, данъкоплатец и адвокат по конкуренция с нестопанска цел, имам задължението да помогна на назначените ни лидери да разберат и поддържат върховенството на закона.“

Неговият отговор гласи: „Вярваме, че действията на нашите неназовани обвинители са били в отмъщение за много съмнителни договори за един източник на стойност над $300m до Bluestaq, AWS и VMware.“

Говорител на американските ВВС заяви На Регистъра, „Министерството на ВВС е в процес на събиране на информация по този въпрос. Не са предприети никакви официални действия.“

„Това е за правителството“, заяви Вайлер. „И всъщност Amazon има страхотен продукт. Нека конкурентният процес да си свърши работата. Ето защо е там. Ето защо имаме ФАР, а не вие да го заобикаляте.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте