Печалбата от 6,2 млрд. долара не беше достатъчна: Nvidia повишава цените на GeForce Now за Канада и Европа

Share

От 1 ноември Nvidia ще увеличи цената на своите услуги за стрийминг на игри GeForce Now в голяма част от Канада, Европа и Обединеното кралство.

Стартирала в бета версия през 2015 г., услугата GeForce Now работи чрез дистанционно рендиране на игри на графични процесори, работещи в центровете за данни на Nvidia, и след това предава входящите данни за управление от устройството на клиента. Услугата предлага няколко нива на членство, включително безплатно ниво, което ограничава времето за игра до един час. Платените нива „Priority“ и „Ultimate“ отключват по-дълго време за игра, по-високи резолюции, честота на кадрите и достъп до raytracing.

Безплатното ниво на GeForce Now остава непроменено, но за плащащите канадски и европейски клиенти цените се повишават. Защо? В помощна страница, публикувана миналата седмица, Nvidia доста неясно обвинява „увеличените оперативни разходи“ в регионите. Колко могат да очакват да се увеличат месечните сметки на клиентите, зависи от географското положение, но тези от нас в САЩ засега изглежда са пощадени.

В Канада цените за членство в Priority ще се повишат с 1 канадски долар до 13,99 долара на месец (7,6% увеличение на цената). В същото време за клиентите на ниво Ultimate цените ще се увеличат с още един долар на месец до 25,99 USD.

Цените в Обединеното кралство ще се повишат с около 1 паунд на месец за акаунти от ниво Priority и с 2 паунда на месец за услугата Ultimate. В същото време в Европа цените ще се увеличат с 2 евро на месец и за двата плана. Пълна разбивка на увеличенията на цените, включително и в други валути, можете да намерите по-долу:

Nvidia is increasing GeForce Now pricing in Canada and much of Europe.

Nvidia увеличава цените на GeForce Now в Канада и голяма част от Европа

Nvidia отбелязва, че съществуващите членове на „Founders Priority“ няма да бъдат подложени на увеличението на цените и ще бъдат запазени по досегашната си тарифа.

Компанията също така отбелязва, че клиентите, които се регистрират за шестмесечни планове преди 1 ноември, ще могат да фиксират сегашните си цени. Не е ясно дали клиентите ще трябва да платят предварително. Помолихме Nvidia за разяснения; ще ви съобщим, ако получим отговор.

Въпреки че не е ясно какво има предвид Nvidia под „увеличени оперативни разходи“ – например, това може да е просто компенсиране на по-високите цени на енергията – струва си да се отбележи, че компанията не изпитва недостиг на парични средства.

През второто тримесечие гигантът в областта на чиповете реализира приходи от 13,5 млрд. долара и печалба от 6,2 млрд. долара. Лъвският дял от приходите се дължи на продажбите в центровете за данни – задвижвани от бързото внедряване на технологиите за генеративен изкуствен интелект, които се нуждаят от графични процесори. Геймингът остава силен бизнес за производителя на чипове, като приходите, свързани с екипа, който се занимава с игри, нарастват с 22% на годишна база до 2,49 млрд. долара през последното тримесечие.

Докато съперниците се борят да пробият на пазара на стрийминг на игри – най-вече несъществуващата Stadia на Google – платформата GeForce Now на Nvidia се радва на стабилен растеж от публичното си стартиране през 2020 г. През януари услугата набъбна до 25 млн. членове в 100 държави, въпреки че не е ясно какъв процент от тях са платени клиенти. ®

Подобни статии

Не пропускайте