Потребителите на Binance изтеглят повече от $1 милиарда от борсата след като изпълнителният директор напусне, той се признава за виновен

Share

Съоснователят на Binance и CEO Чанпън Джао говори по време на Web Summit 2022 в Лисабон, Португалия, на 1 ноември 2022 г.

Бен Макшейн | Sportsfile | Гети Изображения

Изходящи от Бинанс са възлизали на повече от $1 милиарда през последните 24 часа, без да се включва Bitcoin, според данни от фирмата за анализ на блокчейн Nansen, след като основателят и CEO Чанпън Джао се оттегли и се призна за виновен във вторник в сделка с Министерството на правосъдието на САЩ.

Междувременно ликвидността е спаднала с 25% в същия период, когато маркет мейкърите изтеглят позициите си, според доставчика на данни Kaiko. 

Изходящите потоци са значителни и близки до това, което се случи преди, когато борсата и нейният основател бяха обвинени в 13 нарушения на ценни книжа от SEC.

Родният токен на борсата, БНБ, е намалял с повече от 8% през последните 24 часа. Binance притежава около $2,8 милиарда токена на БНБ, според Нансен. И през март, след като Binance прекрати търговията с нулеви такси на двойки крипто активи, включително Bitcoin, ключов стимул за клиентите, борсата започна да вижда своя дял от целия спад на спот търговията.

Binance остава най-голямата крипто борса в света в световен мащаб, обработвайки милиарди долари в търговски обем всяка година.

Бинанс се съгласи да плати $4,3 милиарда глоби към правителството на САЩ. Сделката с правно основание слага край на дългогодишното разследване на крипто борсата.

Активите на повече от $65 милиарда остават на платформата, според Nansen, което означава, че Binance вероятно е достатъчно капитализиран, за да издържи на внезапен прилив на инвеститори далеч от платформата. И докато тегленията са нагоре, все още не е имало „масово изселване“ на средства от борсата.

„След моментния шок от споразумението с обявяването, няма значително въздействие върху повечето активи“, каза Гжегож Дроздз, пазарен анализатор в инвестиционния посредник Conotoxia Ltd.

„Криптовалутата, която изглежда е пострадала най-много, губейки повече от 9%“, е токенът на БНБ от Binance. От 100-те най-добри криптовалути, 98 са видели забележим отскок през последните 24 часа. Междувременно Bitcoin падна с 4%, преди да се възстанови и да остане със загуба от 1,3%“, каза той.

Дроздз добави, че може да е нетен положителен за индустрията сега, когато спорът с регулаторите стои зад Binance и че компанията обеща да увеличи мерките за сигурност.

„Това, съчетано с вероятното предстоящо одобрение на ETF въз основа на биткойн котировки, може да повлияе положително на крипто пазара в дългосрочен план“, каза Дроздз.

Може ли Binance да оцелее на този етап?

Това е многомилиардният въпрос, пред който е изправен крипто гигантът след Джао съгласен съм с споразумение за правно основание и се оттегли от компанията.

Започната от родения в Китай предприемач през 2017 г., Binance премина от сравнително неясно име до основна сила в крипто в рамките на няколко седмици.

Експерти от CNBC заявиха, че Binance вероятно ще премине през изпитанието, въпреки бурната ситуация. Те цитираха решението на компанията да се съобрази с процеса на DOJ и да приложи тригодишна стратегия, за да приведе операциите си в съответствие, както и размера на активите, държани в резервите на компанията.

„Сборът от $4 милиарда очевидно е много голям и ще създаде истинска болка за баланса на Binance“, Yesha Yadav, Milton R. Професорът по право Ъндърууд и доцент в университета Вандербилт, заяви пред CNBC по имейл.

„Въпреки това, тази глоба не изглежда насочена към нанасяне на фатален удар на борсата. Въз основа на господстващото положение на Binance в крипто-екосистемата в продължение на няколко години, личното богатство на CZ … и продължаващите обеми на търговия въпреки спада в общия обем на крипто търговията, както и в пазарния дял на Binance спрямо други места, Съмнявам се, че Binance ще се изправи пред рискове за платежоспособността си при плащането на тази глоба.“ 

$4.3 милиарда сделка

Джао и други бяха обвинен в нарушаване на Закона за банковата тайна като не успя да приложи ефективна програма за борба с изпирането на пари и умишлено нарушаване на икономическите санкции на САЩ“ в умишлено и изчислено усилие да се печели от САЩ. пазар без прилагане на контрол, изискван от законодателството на САЩ“, според Министерството на правосъдието.

Binance се съгласи да загуби $2,5 милиарда на правителството и да плати глоба от $1,8 милиарда, за общо $4,3 милиарда.

САЩ. Главният прокурор Мерик Гарланд заяви на пресконференция във вторник, че това е „едно от най-големите наказания, които някога сме получавали.“

„Използването на нова технология за нарушаване на закона не ви прави нарушител. Това те прави престъпник“, каза Гарланд. „Бинанс даде приоритет на печалбите си пред безопасността на американския народ.“

Джао заяви във вторник в публикация на X, по-рано Twitter, че има „допуснати грешки“ трябва да поемем отговорност.“

Ричард Тенг, бивш регулатор на финансовите услуги в Абу Даби, е обявен за заместник на Джао. Teng беше най-скорошният световен лидер на регионалните пазари в Binance.

Преди това е бил директор по корпоративни финанси в Паричния орган на Сингапур.

Действието срещу Binance и нейния основател е съвместно усилие на Министерството на правосъдието, Комисията за търговия със стокови фючърси и Министерството на финансите на САЩ.

Комисията по ценните книжа и фондовите борси отсъства.

Министърът на финансите Джанет Йелън заяви във вторник, че размяната е позволила на незаконните участници да направят повече от 100 000 транзакции, които са подкрепяли дейности като тероризъм и незаконни наркотици и са позволили повече над 1,5 милиона сделки с виртуални валути, които нарушиха санкциите на САЩ.

Той също така позволява транзакции, свързани с терористични групи като Бригадите Ал Касам на Хамас, Палестински Ислямски Джихад, Ал Кайда и ИДИЛ, каза Йелън в изявлението, отбелязвайки Binance „никога не е подавал нито един доклад за подозрителна дейност.“

Zhao е издаден на $175 милиона лични разпознаваеми облигации, обезпечени с $15 милиона в брой и има съдебно заседание, насрочено за февруари 23.

Binance да продължи

Binance ще продължи да функционира, но с нови основни правила. От компанията се изисква да поддържа и подобрява своята програма за съответствие, за да гарантира, че бизнесът й е в съответствие със стандартите за борба с изпирането на пари в САЩ. От компанията се изисква да назначи независим наблюдател на съответствието.

Делото срещу Binance, което беше разпечатано във вторник, показва, че срещу борсата са повдигнати три наказателни обвинения, включително провеждане на нелицензиран бизнес с предаване на пари, нарушаване на Международния Закон за извънредните Икономически Сили, и конспирация.

Някои от неговите съперници може да изглежда да се възползват от ситуацията, особено Coinbase, Кракен и ОКС.

Coinbase и Kraken в момента водят свои собствени правни битки със SEC. През юни агенцията удари Coinbase със съдебно дело подобно на тази, която заведено срещу Binance, o Твърди, че действа като неразрешена борса за ценни книжа, брокер и клирингова агенция. И в понеделник SEC заведе дело срещу Kraken, твърдейки, че борсата е смесила $33 милиарда в клиентски крипто активи със собствени активи на компанията, създаване на потенциал за значителен риск от загуба за своите потребители.

Ядав на Вандербилт заяви, че резервите на Binance вероятно ще бъдат подложени на контрол, тъй като инвеститорите преценяват къде да отидат след напускането на CEO на компанията. Опитите на Binance да създаде стратегическа прозрачност след колапса на FTX са „затънали“, добави тя.

Binance публикува своето доказателство за резерви, система, която показва броя на активите и пасивите си. Но това доказателство се основава на ограничена информация, която може да бъде разкрита от публичните блокчейни и не е наравно с пълномащабния одит.

„Няма съмнение, че резервите на Binance ще бъдат подложени на контрол през следващите месеци и години“, обясни Ядав. „Големият въпрос, който виси над Binance, е как се управлява, състоянието на вътрешното му управление и управлението на риска.“

„Това е място, което отдавна е известно със своята непрозрачност, както и с непроницаема капиталова и организационна структура, чиято сложност е накарала регулатори като CFTC да проучат тези организационни взаимовръзки, както и да се справят с тях възможни начини Binance да се занимава с дейности, нарушаващи приложимите разпоредби“, каза Ядав.

Подобни статии

Не пропускайте