Правителството на Обединеното кралство изготвя план за отклоняване на счупените машини на хората от депата

Share

Правителството на Обединеното кралство се надява да улесни хората при повторната употреба и рециклирането на електрически стоки, вместо да изпраща старо оборудване на депото.

Този ход следва приемането на законодателство за правото на ремонт [ PDF ], голяма част от което влезе в сила на 1 юли 2021 г. – въпреки че на производителите беше даден двугодишен гратисен период, за да предоставят резервни части и други подобни. За съжаление, правилата са насочени предимно към бяла техника – помислете за съдомиялни машини – вместо към таблети, лаптопи и смартфони.

Законът отразява разпоредбите на ЕС; Европейската комисия в началото на миналата година също добави смартфони и таблети към списъка с устройства, които трябва да бъдат ремонтирани.

Америка предприе стъпки, за да гарантира, че някои gizmos могат да бъдат поправени, въпреки че напредъкът беше малко спиране, тъй като някои елементи от индустрията се противопоставиха на идеята да се позволи на гражданите да поправят собствения си комплект, вместо да купуват заместители.

Обратно в Обединеното кралство и най-новите планове са свързани с това колко стари електрически стоки се изхвърлят. „500 тона коледни светлини се изхвърлят всяка година в Обединеното кралство“, гръмнаха официални лица, заобикаляйки елегантно съвременната празнична дилема да прекарват часове в разплитане на кабел, който може или не може все още да произвежда цветна светлина и е прекарал 12 месеца да лежи в шкаф вместо просто да поръчате нов от произволен брой търговци на дребно.

Въпросът, който се разглежда, е какво да правим с този кабел, който има една повредена светлина. Вместо гневно да го изхвърлите в кофа за боклук, предназначена за депониране, предложението е в Обединеното кралство да има събиране на отпадъчно електрическо оборудване директно от домакинствата, спестявайки на хората разходката до най-близкото общинско съоръжение. Тази услуга ще бъде финансирана от производителите на хардуер, а не от данъкоплатеца.

Правителството също така предложи пунктове за събиране в големите търговци на дребно, където счупеното оборудване може да бъде оставено без изискване за закупуване на ново, и постави изискване големите, по-стари електрически артикули да се събират за рециклиране, когато се достави нов артикул.

Ще мине обаче известно време, преди нещо наистина да се случи. В ход е десетседмичен процес на консултации, в който Министерството на околната среда, храните и селските въпроси ще се събере с индустрията, за да обмислят какво да правят.

Въпреки че статистиката е тревожна – правителството извади цифри, показващи четирикратно увеличение на изхвърлянето на парфюми, например, което възлиза на „пет милиона на седмица“ – по-тревожно за техничарите навсякъде е осъзнаването, че касите с безполезни технологиите, събрани през целия живот, наистина трябва да бъдат разгледани.

Министърът по рециклирането Роби Мур каза: „Ние всички имаме някъде чекмедже със стари технологии, с които не знаем какво да правим, и нашите предложения ще гарантират, че тези джаджи са лесни за изхвърляне, без да е необходимо да ходите до местния съвет.“

Вашият скромен хак има няколко чекмеджета със стари технологии и кабели, трупани в продължение на десетилетия, „защото никога не се знае“. Опасяваме се, че улесняването на изхвърлянето им няма да се справи с основния проблем. ®

Подобни статии

Не пропускайте