Предефиниране на свързаността на центъра за данни с мрежи с отворен код

Share

Спонсорирана функция Лицето на съвременните мрежи се променя драматично успоредно с експоненциалното увеличение на обема на трафика на данни през последните няколко години.

Предприятията и доставчиците на облачни услуги се борят да се справят с това натоварване на предаването, като същевременно се опитват да ограничат разходите. Трудно е да се осигури достатъчен капацитет и да се сведе до минимум забавянето, без да се разбива банката.

Според скорошно проучване на глобалната пазарна изследователска и консултантска фирма TeleGeography, глобалната интернет честотна лента се е повишила с 29 процента през последните четири години . Изследването установи също, че средният и пиковият международен интернет трафик са се увеличили с 30 процента между 2018 г. и 2022 г.

„Модерната инфраструктура трябва да поддържа нарастващ мрежов трафик и интензивни приложения с данни, което е от решаващо значение за нововъзникващите случаи на използване на Generative AI“, потвърждава Саураб Капур, директор продуктов мениджмънт и стратегия за мрежови решения в Dell Technologies. „Търсенето на по-висока честотна лента с инфраструктура, базирана на отворени стандарти, е силно желано от мрежовите потребители, тъй като им осигурява повече гъвкавост, избор и свобода за зависимост от доставчика.“

Работата в мрежа в тази епоха с висок трафик обаче не трябва да бъде сложна и объркваща. Поддържането на изискванията за трафик изисква гъвкава модерна инфраструктура, изградена около архитектура, базирана на контейнери, с поддръжка за архитектура от различни доставчици, рационализирана мрежова автоматизация и подобрено наблюдение, казва Dell. Възприемането на този подход към работата в мрежа както за нуждите на центъра за данни, така и за облачните услуги трябва да позволи достатъчна мащабируемост и капацитет.

Много организации вече се насочват към мрежи с отворен код в опит да бъдат в крак и може би дори да останат напред. Преминаването към Linux и софтуер с отворен код обикновено е по-значимо от страна на разработчиците, но мрежите бързо се движат в посока с отворен код. Софтуерът за отворена мрежа в облака (SONiC) е базирана на Debian Linux мрежова операционна система (NOS) с отворен код например. Той вече се въвежда в работа в хипермащабни центрове за данни и доставчици на облачни услуги (CSP) и побира огромни количества данни за мрежов трафик.

Сега SONiC намира пътя си към повече корпоративни центрове за данни , конвергирани мрежи, широкообхватни мрежи и поддържащи крайни мрежови устройства. Всъщност Gartner прогнозира, че 40 процента от организациите с големи мрежи от центрове за данни ще използват SONiC в производствени среди до 2025 г. Други анализатори очакват приемането на SONiC значително да изпревари растежа на пазара през следващите няколко години. Алън Уекел, анализатор в 650 Group, прогнозира, че световните приходи на SONiC ще надхвърлят 5 милиарда долара до 2026 г.

SONiC намира своя път

SONiC не е нов на сцената. Microsoft разработи SONiC като вътрешен проект за поддръжка на своите центрове за данни Azure. Microsoft за първи път пусна SONiC през 2016 г., допринесе го за Open Compute Project (OCP) по-късно същата година и SONiC стана част от Linux Foundation през април 2022 г.

Той е изграден върху Switch Abstraction Interface (SAI), така че отделя мрежовия софтуер от хардуера, което позволява на SONiC да работи на различни хардуерни платформи. SONiC може също да работи на повече от 100 различни комутатора за центрове за данни от множество доставчици. Той поставя всеки модул в независими докер контейнери, за да поддържа сцеплението, като същевременно намалява свързването между несвързаните модули. Той може да предостави пълен набор от мрежови функции, включително Border Gateway Protocol (BGP) и дистанционен директен достъп до паметта (RDMA), между другото. Той също така работи с инструменти за автоматизация на конфигурацията като Ansible, Puppet и Chef.

„Голямо предимство на базираната на Linux архитектура е, че тя води до стандартизация и способността за адаптиране на NOS към специфични среди“, обяснява Капур. „Лесно е за разработчиците и сътрудниците да се съберат и да поставят приложения върху него, да добавят функции и възможности и да имат унифицирана мрежова операционна система, активирана в различни силиконови и превключващи платформи.“

Dell разработи своя собствена дистрибуция на SONiC NOS – Enterprise SONiC Distribution от Dell Technologies – конфигурирана да поддържа корпоративни, телекомуникационни, CSP и крайни случаи на употреба на дребно. Компанията вече има значителна история и опит със SONiC, като е работила по него с Microsoft от години. Към този момент, след като предостави повече от един милион реда код и хиляди корекции на грешки, Dell остава водещ участник в SONiC.

Основни случаи на използване на корпоративни центрове за данни

Dell позиционира Enterprise SONiC, за да отговори на основните три случая на използване на мрежи в корпоративни центрове за данни:

– Плат за център за данни за поддръжка на облачни приложения: Dell Enterprise SONiC е конфигуриран като плоска, мащабируема, leaf-spine тъкан на център за данни, използвайки Layer 3 BGP за поддръжка на облачни приложения, като например контейнерни среди на Kubernetes. Тази конфигурация е най-подобна на хипермащабните мрежи от центрове за данни, където SONiC вече е доказал своята полезност, но е специално конфигуриран за корпоративна употреба.

– Datacenter fabric за поддържане на Ethernet VPNs: Това също е мащабируема datacenter fabric, но тази версия е конфигурирана да поддържа Dell’s Virtual Extensible LAN (VXLAN), тунелиращ Layer 2 трафик през Layer 3 BGP Ethernet VPN. Тази конфигурация е предназначена за корпоративни центрове за данни, работещи с голямо разнообразие от приложения.

– Предоставяне на голи метали: В този случай Enterprise SONiC е предназначен да автоматизира предоставянето на голи метали за мрежи със затворен цикъл.

Налични са пет различни пакета Dell Enterprise SONiC: Enterprise Standard, Enterprise Premium, Cloud Standard, Cloud Premium и Edge Standard. Първите два пакета са конфигурирани за използване в корпоративни центрове за данни, облачните пакети за поддръжка на облачни центрове за данни и собствени приложения в облака, а последният пакет Edge за поддръжка на крайни мрежови устройства.

Dell Enterprise SONiC вече има набор от функции, централизирана платформа за управление, втвърдяване на сигурността и поддръжка, предназначени за центрове за данни с голям обем, казва Dell, който е валидирал Enterprise SONiC в хардуер, комутатори и софтуер от множество доставчици и тества NOS в хипермащабни среди.

Предстоящата версия (4.2) на софтуера, която трябва да дебютира през ноември 2023 г., ще добави още функции към този списък. Те включват EVPN Multihoming (EVPN-MH), който подобрява поддръжката за активно сървърно резервиране, например, както и Q-in-Q тунелиране, за да помогне за разширяване на VLAN пространството в публичните мрежи. Elsewhere Secure boot помага да се гарантира, че само одобрени операционни системи работят на определен компютър.

Партньорствата завършват усилията

Компанията е създала няколко партньорства в подкрепа на разпространението на Enterprise SONiC. Тези партньорства предоставят валидирани инструменти от корпоративен клас, които поддържат и разширяват възможностите на SONiC. Някои от инструментите включват анализ на данни с AI и ML, предсказуем и проактивен мониторинг, управление на конфигурацията, базирано на намерение, управление на мрежа от различни доставчици, инструменти за автоматизация и оркестрация.

Капур обяснява значението на екосистемата от партньори, като се фокусира върху Augtera, MetalSoft, BeyondEdge и Racksnet: „Идеята е да се въведат нишови възможности, които помагат на клиентите да улеснят управлението на жизнения цикъл на мрежата и наблюдението от Ден 0 до Ден 2 и след това.“

Metalsoft предоставя възможности за оркестрация на чист метал. „Нуждаехме се от тази способност, за да създадем голи метални среди и да организираме мрежи“, обяснява Капур. „Metalsoft опростява оркестрацията на чист метал.“

Партньорството BeyondEdge помага за оркестрацията и управлението на тъканта в множество среди в единен изглед. „В BeyondEdge видяхме възможности, които позволиха цялостна оркестрация на тъканта от Центъра за данни до Edge. Той е добре приведен в съответствие с визията на Dell Enterprise SONiC и искахме да обединим тези среди със същия набор от инструменти и технологии, за да опростим управлението на мрежата за нашите клиенти.“

BeyondEdge може да управлява различни среди от центъра за данни до периферията в едно табло за управление.

Racksnet предоставя базирани на шаблони конструкции за мрежово управление за базирани на SONiC мрежи и други, предоставяйки процеси, базирани на шаблони с едно кликване, така че клиентите да не се притесняват да конфигурират и администрират сами тези сложни среди.

Augtera Networks осигурява прогнозен мониторинг за SONiC. Тяхното решение научава топология, модели и корелации от всеки възможен локален или мулти-облачен източник на данни, намира превантивни „Игли с изкуствен интелект“ и предлага базирано на AI/ML мрежово наблюдение.

Има и много други партньори на борда, казва Капур, които предоставят специфични възможности за оркестрация и автоматизация. „От гледна точка на Dell, ние винаги търсим потенциални бъдещи партньорства за разширяване на възможностите на SONiC в по-широки случаи на употреба“, казва той. „Целта на нашите партньорства е да предложим нишови технологии за оркестрация и мониторинг с по-голям избор и гъвкавост за нашите клиенти.“

Работа с Linux Foundation

Естествено, Dell също работи ръка за ръка с Linux Foundation по различни инициативи и проекти за разширяване на обхвата на SONiC.

Dell Technologies включва всички групи и комитети на SONiC в рамките на Linux Foundation. Капур лично представлява компанията в управителния съвет на SONiC с принос от други организации като Broadcom, Google, Microsoft, Intel, Cisco и др. „Нашата харта е да увеличим управлението, растежа и възможностите на SONiC в повече случаи на употреба, за да гарантираме, че SONiC е бъдещето на мрежите“, добавя той.

Има и технически управителен комитет, който работи с „ежедневни технологични неща, за да гарантира, че приносът на общността получава пълни прегледи на кода и потвърждение.

Третата група е комисията за популяризиране. „Това помага да се защити SONiC в големи индустриални събития и конференции,“ според Капур, „и да се осигури повече застъпничество и осведоменост за SONiC и неговото приемане.“

Комитетът за популяризиране работи в тясно сътрудничество с управителния съвет и техническия управителен комитет, за да се увери, че Linux Foundation прави всичко възможно, за да разшири разпространението на SONiC по целия свят и във всички индустрии, често чрез предоставяне на спонсорски долари за индустриални събития.

Основната цел е да се предостави избор, гъвкавост и да се премахне елементът на заключване на доставчика, продължава Капур: „Отвореността създава повече възможности за сътрудничество, иновации и стимулиране на скоростта.“

Гледам напред

Тъй като мрежовият трафик продължава да се увеличава и повече технологични играчи идват на пазара, работата с NOS с отворен код като SONiC може да помогне за осигуряване на повече гъвкавост, мащабируемост и производителност. SONiC демонстрира своята производителност в хипермащабни среди като доставчици на облачни услуги и сега Dell планира да разшири използването му в рамките на широките корпоративни пазари.

„Мрежата основно следва стъпките на компютрите. Точно както Linux доведе до голяма степен на стандартизация в рамките на компютрите, сега виждаме, че същата тенденция се случва в мрежата със SONiC“, обяснява Капур. „Бъдещето е отворено.“

Спонсориран от Dell.

Подобни статии

Не пропускайте