Предупреждение по ирония: Съдебният процес, който твърди, че режимът „инкогнито“ на Chrome не е, ще се уреди при неизвестни условия

Share

Делото, заведено срещу Google от нетизени, разстрои Режимът инкогнито в Chrome не анонимизира напълно техните дейности, изглежда ще бъде уреден, преди да отиде на съд.

Декларация в съда на САЩ [PDF] от 26 декември записва, че Google и ищците са се съгласили на срочен лист, който, ако бъде одобрен от съдията, ще приключи въпроса. Тези условия на предложеното споразумение не бяха оповестени. Но страните изглеждат достатъчно уверени, че сделката ще бъде сключена, така че друго подаване освобождава съдебната дата, определена за делото, така че всички заинтересовани да могат да спрат да се подготвят за съдебен процес и да се съсредоточат върху сключването на споразумението.

Случаят започна през 2020 г., когато загрижени нетизени твърдяха, че режимът инкогнито на Chrome – който Google рекламира като предлагащ възможност за „поверително сърфиране в мрежата“, концепция, която Google илюстрира с икона, изобразяваща шпионин – всъщност не пречи на гиганта за реклами и търсене от наблюдавайки „какво гледа потребителят, какво е гледал последно и подробности за хардуера на потребителя“.

Ищците казаха, че услугите на Google Analytics и Ad Manager, наред с други неща, могат да бъдат използвани от Google за наблюдение на сесиите на сърфиране в режим на инкогнито на хората. Ако посетите сайт, в който е вграден аналитичният код на Google, или някоя от неговите реклами, интернет титанът може (например) да ви свърже чрез вашия IP адрес с тези сайтове и по този начин да получите представа за това, което ви интересува онлайн, дори и с Incognito Режимът е включен.

Big G абсолютно може да направи това, но дали всъщност е по смислен и подвеждащ начин беше в основата на обвиненията в случая. Съдебният иск твърди, че практиките на Google „умишлено мамят потребителите“ и следователно корпорацията трябва „да носи отговорност за вредата, която е причинила на своите потребители“.

Контрааргументът на Google се основава на условията за използване на Chrome, за които корпорацията твърди, че не спира да събира информация, когато потребителите влязат в режим „инкогнито“.

През 2021 г. Google се опита да отхвърли въпроса – и не успя да спечели този кръг.

Оттогава делото се разшумя: когато Регистърът влезе в уеб приложението на Съединените щати с позорно нисък достъп до публичен достъп до електронни записи на съда (PACER), открихме, че през целия живот на делото са били подадени 1090 документа.

Документ номер 1 089 споменава селището.

Първоначално ищците предложиха щети от 5 милиарда долара, като около 5000 долара бяха изплатени на всеки от един милион потенциални жалбоподатели. За съжаление документ 1089 не споменава договореното споразумение.

Регистърът поиска от Google коментар относно споразумението и ще актуализира тази история, ако получим отговор по същество. Междувременно трябва да е ясно: Режимът инкогнито е удобен начин да се гарантира, че не сте влезли в даден сайт, когато го посещавате, но това не е наметало в стил Tor, което ви прави анонимни. ®

Подобни статии

Не пропускайте