Приходите на Nvidia се утрояват, докато бумът на AI чиповете продължава

Share

Нвидия акциите се понижиха с 1% в разширената търговия във вторник, след като производителят на чипове отчете фискални резултати за третото тримесечие, които надминаха прогнозите на Wall Street. Компанията обаче призова за негативен ефект през следващото тримесечие заради ограничения върху износа засягане на продажбите на организации в Китай и други страни.

„Очакваме, че продажбите ни към тези дестинации ще намалеят значително през четвъртото тримесечие на фискалната 2024 г., въпреки че вярваме, че спадът ще бъде повече от компенсиран от силния растеж в други региони,“ Финансовият директор на Nvidia, Колет Крес, заяви писмо на акционерите.

По време на конферентен разговор с анализатори Крес каза, че Nvidia работи с някои клиенти в Близкия изток и Китай, за да получи държавни лицензи за продажби на високопроизводителни продукти в САЩ. Nvidia се опитва да разработи нови продукти за центрове за данни, които отговарят на правителствените политики и не изискват лицензи, но Крес каза, че не смята, че те ще имат смисъл през фискалното четвърто тримесечие.

Ето как се справи компанията в сравнение с консенсуса сред анализаторите, анкетирани от LSEG, известен преди като Refinitiv:

  • Приходи: $4.02 на акция, коригирана, срещу $3.37 на акция очаквана
  • Приходи: $18.12 милиарда, срещу $16.18 милиарда очаквани

Приходите на Nvidia са нараснали с 206% на годишна база през тримесечието, приключващо на 29 октомври, според проучване на изявление. Нетният доход, при $9,24 милиарда, или $3,71 на акция, е нараснал от $680 милиона, или 27 цента на акция, през същото тримесечие преди година.

Приходите на центъра за данни на компанията възлизат на $14.51 милиарда, което е с 279% повече от консенсуса на StreetAccount от $12.97 милиарда. Половината от приходите на центровете за данни идват от доставчици на облачна инфраструктура като Amazon, а другата – от потребителски интернет компании и големи компании, каза Nvidia.

Здравословното поглъщане идва от облаци, които се специализират в отдаването под наем на GPU на клиенти, каза Крес по време на разговора.

Сегментът на игрите допринесе за $2,86 милиарда, което е с 81% повече и повече от консенсуса на $2,68 милиарда StreetAccount.

По отношение на насоките Nvidia призова за $20 милиарда приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст на приходите.

През тримесечието Нвидия обяви, че GH200 ГПУ, който има повече памет от сегашния H100 и допълнителен Arm процесор на борда. H100 е скъп и търсен. Nvidia заяви, че базираната в Австралия Iris Energy, собственик на центрове за данни за добив на биткойни, е била купуване 248 H100s за $10 милиона, което работи до около $40 000 всеки.

Компютърните инстанции, базирани на GH GPU, скоро ще На Оракул облак – каза Крес по време на разговора.

Преди две години продажбите на GPU за възпроизвеждане на видео игри на компютри бяха най-големият източник на приходи на Nvidia. Сега компанията получава най-много приходи от внедрявания в сървърни ферми.

Въвеждането на чатбота ChatGPT от Microsoftподкрепеният стартъп OpenAI през 2022 г. накара много компании да търсят начини да добавят подобни възможности за генеративен изкуствен интелект към своя софтуер. В резултат на това търсенето на GPU на Nvidia се засили.

Nvidia е изправена пред препятствия, включително конкуренция от страна на АМД и по-ниски приходи поради ограниченията за износ, които могат да ограничат продажбите на GPU в Китай. Но преди доклада във вторник някои анализатори все пак бяха оптимисти.

„Търсенето на GPU продължава да изпреварва предлагането, тъй като приемането на Gen AI се разширява в индустриалните вертикали“, пишат в бележка до клиентите Srini Pajjjuri и Jacob Silverman на Raymond James с „силна покупка“ препоръка относно наличностите на Nvidia. „Ние не сме прекалено загрижени за конкуренцията и очакваме NVDA да запази >85% дял в ускорителите на Gen AI дори през 2024 г.“

Nvidia все още работи по плана си за увеличаване на предлагането през следващата година, каза Крес.

С изключение на преместването след работно време, акциите на Nvidia са се увеличили с 241% досега тази година, значително надминавайки индекса S&P 500, който се е повишил с 18% през същия период.

ЧАСОВНИК: Основният риск за приходите на Nvidia е връзката й с Китай, казва Дега Райт

Подобни статии

Не пропускайте