Продажбите на сървъри намаляха с 31% в HPE, тъй като предприятията хакват разходите си

Share

Hewlett Packard Enterprise отчете драматичен спад в приходите от сървъри, тъй като корпоративните клиенти намалиха разходите на фона на по-предпазлива перспектива.

Изчисление, HPE’s най-голямата дивизия досега, е намалял с 31 процента на годишна база до $2.585 милиарда за три месеца, приключващи на 31 октомври [PDF], компанията’s последното тримесечие на финансовата 2023 година. Изчислението нарастваше последователно с 1 процент.

Джеръми Кокс, старши ветеринарен лекар на HPE и временно CFO, заяви, че причината за спада в продажбите на сървъри е, че „де-удължаването и храносмилането на клиентите“ са „продължили да бъдат най-разпространени“ в Compute. Той добави, че стабилните продажби преди година са направени за „труден“ период за сравнение.

„Определянето на средните единични цени от рекордно високото ниво на Q1 ’23 също беше смислен шофьор“, добави Кокс в конферентен разговор. „Две поредни четвърти от последователното подобрение на търсенето обаче придават допълнителна увереност на перспективите ни за FY’24.“

Само тази седмица пазарният изследовател Омдия предупреди, че доставките на сървъри са на път да свиване 20 процента през 2023 г спрямо предходните 12 месеца. Той твърди обаче, че единичните цени се покачват, тъй като клиентите купуват по-високи определени сървъри, конфигурирани с копроцесори, за да повишат производителността по отношение на конкретни приложения.

HPE не е сама в справянето с предизвикателствата пред сървърния си бизнес: конкурентната Dell Infrastructure Solutions Group, в която се намират сървъри, продукти за съхранение и работа в мрежа, отчита двуцифрен спад в броя на потребителите първо полувреме [PDF] на корпорацията’s fical 2024 приключи август 4. Dell обяви Q3 номера тази седмица.

За разлика от тях, чистите облачни съперници все още растат по-бързо от предишните си колеги. AWS, например, съобщава за оборот в продажбите на $23.1 милиарда в календар Q3, нагоре 12 процента, и $6.97 милиарда в оперативна печалба.

Съхранението също беше проблемно дете за HPE в неговия Q4, намалявайки с 13 процента до $1,111 милиарда. Отново това беше труден период за сравнение, но представлява третото поредно тримесечие на свиване, каза Кокс.

Разделите на HPE през тримесечието включват HPC и AI, които се изкачиха до $1,18 милиарда от $862 милиона преди година; Intelligent Edge набъбна 40 процента до $1,357 милиарда. Той включва само „скромен“ размер на приходите от AI, което означава, че суперкомпютърът е блестящата звезда.

Като част от многогодишната мисия за намаляване на режийните разходи, оперативните разходи на HPE за Q4 паднаха до $6,84 милиарда от $8,21 милиарда година по-рано. Като такова, това помогна на HPE да достигне оперативна печалба от $507 милиона в сравнение с оперативна загуба от $339 милиона година по-рано.

За годината приходите от HPE са нараснали с два процента до $29,1 милиарда, а оперативната печалба е $2,089 милиарда, срещу $783 милиона. Така че нека’s нарича HPE’s финансова година смесена чанта и я оставете на това.

Какво’s не е толкова смесен е анализатори’ реакции към прогнозата на компанията’s за текущото тримесечие, неговата Q1 на фискалната 2024, която завършва през януари. HPE оценява приходите на $6,9 милиарда до $7,3 милиарда, по-ниски от средния консенсус. ®

Подобни статии

Не пропускайте