Публичният облак на Fujitsu ще бъде включен в основната дейност, след което ще бъде освежен

Share

Asia In Brief Fujitsu реши да извърши „сливане от типа на поглъщане“ на своята дейност в публичния облак.

Облакът на японския гигант функционира в родината му, където предлага скромен набор от IaaS и PaaS услуги, хостинг услуги, електронна поща като услуга и осигурява бекенд операции за мобилни приложения. Предприятието е изцяло собственост на Fujitsu.

Fujitsu изтъква, че сливането ще ѝ позволи да „насърчи бързото внедряване на най-новите технологии в облачните услуги и да увеличи още повече прозрачността, сигурността и надеждността в тази област“, както и да интегрира по-добре облачните си услуги с предлаганите от нея услуги.

Реорганизацията беше обявена в същия ден, в който бяха обявени резултатите на Fujitsu за първата половина на 2023 г., като приходите от 1,712 трилиона йени (11,4 милиарда долара) представляват 0,4% ръст на годишна база. Печалбата е намаляла почти наполовина. Но изпълнителните директори бяха доволни, че приходите от услуги са нараснали с 13% на годишна база, тъй като този ръст надмина собствените цели на Fujitsu за растеж на предлаганите услуги и марката Uvance.

Hikvision в нов доклад на малцинството

Миналата седмица китайската компания за видеонаблюдение Hikvision беше обвинена, че е добавила към хардуера и софтуера си възможност за откриване на хора от определени малцинствени етнически групи.

Изданието IPVM, посветено на CCTV, съобщи, че е открило ръководство за API на Hikvision, в което е посочена аналитична функция, озаглавена „дали са от етническо малцинство“ (是否少数民族). Когато IPVM попита Hikvision за функцията, документът, който магазинът видя, изчезна.

По-рано Hikvision отрече, че тя дава възможност за откриване на хора въз основа на раса или етническа принадлежност.

Индийската Tata купува фабриката за iPhone на Wistron

Тайванският производител на електроника Wistron е продал своите индийски операции на гигантския конгломерат Tata.

В документацията на Wistron сделката е оценена на 125 млн. долара.

Wistron произвежда някои iPhone-и в Индия, което накара Раджев Чандрасекхар, министър на електрониката и технологиите на страната, да отбележи факта, че някои от комплектите на Apple ще се произвеждат от местна компания, и да предположи, че сделката потвърждава политиката на Индия за насърчаване на производството на електроника.

Разкрит е източникът на суперчипа на Huawei

Bloomberg съобщава, че процесорът, използван в неочаквано мощния смартфон Mate 60 Pro на Huawei, може да е бил създаден с помощта на комплект за производство на чипове от холандската фирма ASML – но не и с продукти за екстремна ултравиолетова литография, които е забранено да се изнасят в Китай.

В доклада се посочва, че системите за дълбока ултравиолетова литография (DUV) на ASML вече са налични в Китай и могат да бъдат преоборудвани за производството на усъвършенствания чип, открит в Mate 60 Pro, а може би и на по-сложни продукти.

Ако китайските производители на чипове са в състояние да използват DUV за производство на усъвършенствани продукти, това значително намалява въздействието на забраните за износ на чип технологии.

Междувременно миналия петък Huawei обяви резултатите си за първите три тримесечия на 2023 г., като отчете приходи в размер на 456,6 млрд. юана – увеличение с 2,4% на годишна база.

Маржът на печалбата достигна 16%, а печалбата достигна 73,05 млрд. юана – с над 170% над цифрата, обявена за същия период на 2022 г.

Австралийският „кибернетичен щит“

Миналата седмица Microsoft и агенцията за разузнаване на сигнали на Австралийската дирекция за сигнали обявиха плановете си за създаване на „Кибернетичен щит на Microsoft и Австралийската дирекция за сигнали (MACS)“.

Инициативата е „насочена към подобряване на защитата от киберзаплахи“ и ще „включва развитие на възможностите за обмен на информация за киберзаплахи, с акцент върху откриването, анализирането и защитата от сложни киберзаплахи от страна на национални държави“.

Технически подробности за щита не бяха разкрити. Регистърът поиска информация от дирекцията и тя ни препрати към коментарите на управляващия директор на Майкрософт Австралия Стив Уоръл, който на пресконференция спомена 65-те трилиона сигнала, които софтуерният гигант събира в мрежите си всеки ден. „Това ни дава дълбоко разбиране за естеството на заплахите за киберсигурността, които виждаме да се появяват в Австралия и по света“, каза Уоръл.

„И това партньорство ще даде възможност за споделяне на тази информация по подходящ начин, за да се подпомогне укрепването и допълването на това, което Австралия вече прави днес.“

Други новини …

Миналата седмица отразяването на Азиатско-тихоокеанския регион в The Register започна с информация, че Индия харчи големи суми за амбициозна стратегия за полупроводници, целяща да я постави в редиците на световните лидери.

Надявайки се да вдъхнови младежите на субконтинента да помогнат на Индия да постигне целите си, съоснователят на голиата в сферата на услугите Infosys призова младите хора да работят по 70 часа на седмица, без да се оплакват – очевидно без да е наясно с проблема с преумората и прегарянето, от който страдат други растящи икономики в региона.

Не толкова триумфални новини за Индия – измамници, очевидно базирани в Китай, са открити да използват системата за разплащания в реално време, разработена в Индия като част от нейния пакет за цифрова инфраструктура, известен като India Stack, за да изтеглят пари от неволни жертви.

Търговската война между САЩ и Китай продължава, като на Nvidia беше наредено незабавно да прекрати всички продажби на процесори, използвани в системите за изкуствен интелект, в Китай, въпреки че производителят на чипове смяташе, че има още малко време, за да изпълни последните поръчки.

Междувременно Обединеното кралство затваря вратата за внос на оптични кабели от Китай, което показва, че търговските войни вървят и в двете посоки.

С помощта на Google Австралия и САЩ ще се сдобият с няколко допълнителни подводни кабелни връзки със спирки в южнотихоокеанските държави Фиджи и Френска Полинезия.

Междувременно Япония започва разследване на бизнес практиките на Google, тъй като има подозрения, че антимонополните ѝ закони може да са били нарушени.

И накрая, Сингапур предложи нов подход за забавяне на фишинг измамите, като предположи, че може би по-малко от тези схеми ще бъдат успешни, ако телекомуникационните оператори бъдат държани отговорни за тях и трябва да компенсират жертвите. ®

Подобни статии

Не пропускайте