Сега е добър момент да си купите памет, защото цените се покачват през следващата година, прогнозира Gartner

Share

Пазарът на полупроводници е на път да се върне към растеж през следващата година, задвижван от ИИ, увеличаващ обема на поръчките за памет и предизвикващ скок в цените, тъй като търсенето наваксва с капацитета на производителите на силиций.

Това е според Gartner, който изчислява, че глобалните приходи от полупроводници ще се увеличат с 16,8 процента на годишна база през 2024 г. до $624 милиарда след свиване на продажбите за 2023 г.

През тази година се наблюдава забавяне както на доставките на сървъри, така и на PC, въпреки че пазарът наблюдава силно търсене на GPU благодарение на бум на интереса към AI натоварванията. Прекомерното предлагане на компоненти на паметта помогна да се поддържат ниски цени, а търсенето на смартфони също е бавно.

Въпреки това, ако Gartner е прав, през 2024 г. ще има възобновяване на търсенето във всички видове полупроводници, особено в паметта, която се очаква да види двуцифрено увеличение на приходите.

„Новите натоварвания стимулират търсенето на повече памет в сървърите“, каза анализаторът на Gartner VP Алън Пристли На Регистъра, разбира се, основно се отнася до ИИ.

Всъщност компанията изчислява, че внедряването на AI в приложенията на центровете за данни ще доведе до повече от една пета от всички нови сървъри, включващи „ускорители на натоварването“ до 2027 г.

Големината на AI обаче не се разпределя равномерно. Само един доставчик на силиций – Nvidia със своите GPU продукти – наистина се радва на ползата от манията по AI досега, като производителите на CPU не виждат увеличение на приходите, каза Пристли. Може би затова компании като Intel рекламират концепцията за „AI PC“ скоро.

Това може да се промени през втората половина на следващата година, когато по-широкото внедряване на AI технологии вероятно ще започне, каза Пристли.

Той отбеляза, че един от факторите за успеха на Nvidia е, че тя продава силиций като част от висококачествени крайни продукти като GPU адаптери и DGX системи, вместо просто да продават чипове, както правят производителите на CPU.

Текущата прогноза на Gartner е, че ще има възстановяване на пазара за клиентски устройства като настолни компютри и лаптопи, а това може да се засили, ако слухове на нова платформа освобождаване от Microsoft – Windows 12 – се окаже вярно.

„Потенциално, ако видим нова ОС на компютър, това може да накара всеки да премине от 16GB към 32GB конфигурация“, казва Пристли, въпреки че изрази скептицизъм, че новата версия на Windows ще предизвика вълна от нови покупки на системи скоро.

„Всеки път, когато получим нова версия на Windows, тя е планирана да създаде тласък на пазара на PC, но това често не се случва в днешно време“, каза той.

„Въпросът ще бъде какво е приложението убиец? Какво е стойностното предложение, което казва, че трябва да променя от Windows 10/11 на Windows 12? Достатъчно убедително ли е да ме накара да изляза и да си купя нов компютър?“

Поглеждайки към паметта като цяло, пазарът се забавя в момента и има свръх капацитет от производителите на чипове, като по този начин цените са паднали, каза Пристли.

Новите работни натоварвания стимулират търсенето на повече памет и вероятно те ще имат по-голямо търсене на памет в сървърите през следващата година. Това ще доведе до увеличаване на приходите от DRAM с 88 процента до $87,4 милиарда, прогнозира Gartner, така че „сега е добър момент да купите памет“, ако очаквате да се нуждаете от нея, каза Пристли.

За NAND флаш историята е същата; приходите се очаква да намалеят с 38,8 процента до края на тази година, но да скочат обратно с 49,6 процента през следващата година, за да достигнат $53 милиарда.

„Проблемът с полуиндустрията е, че единицата за разширяване е фаб. Така че, когато поставите нова фабрика на място, тя значително увеличава капацитета ви. Докато търсенето не се върне отново или не се покачи, за да отговори на общия ви капацитет, има период на свръхкапацитет, където сме в момента“, обясни той.

Друг фактор за възстановяването на полупроводниците е автомобилната индустрия. Това се дължи на продължаващия преход към електрически превозни средства и увеличаващите се нива на автономия, които увеличават съдържанието на силиций в автомобилите.

„Електрическите превозни средства изискват значителна електроника за управление на батериите и задвижването“, каза Пристли. „Виждаме и ръст в сложността на автомобилната електроника. Те може да не са напълно автономни, но правят много повече, за да наблюдават какво правите и как шофирате, и се опитват да запазят колата безопасна, и тези функции изискват полупроводниково съдържание с висока стойност.“ ®

Подобни статии

Не пропускайте