Страните от Персийския залив и „Щатите“ могат да се превърнат в нова технологична гореща точка – анализатор

Share

Държавите от Персийския залив и бившите съветски републики в Централна Азия са на път да се превърнат в нов център на технологична активност, смята Анатолий Моткин, президент на Strategeast – организация с нестопанска цел, която работи в Украйна, Грузия, Киргизстан и Казахстан и работи за развитието на техните цифрови икономики.

Според Моткин европейските и централноазиатските държави като Грузия, Узбекистан, Армения, Азербайджан, Молдова, Туркменистан, Таджикистан и Киргизстан са узрели за развитието на офшорни технологични услуги и аутсорсинг на бизнес процеси. Училищните системи в региона наблягат на математиката, физиката и химията, казва Моткин, което означава, че завършващите имат необходимата основа за усвояване на ИТ умения.

Нациите в региона също така желаят да развиват нови индустрии и осъзнават, че ИТ бизнесът е очевиден кандидат. Моткин каза, че в утвърдени отрасли, като минното дело, има хора, които трябва да се приспособят към тях. В сектора на ИТ услугите липсват такива усложнения – поне засега. Регионалните правителства оценяват, че технологичната индустрия не е толкова сложна в няколко аспекта, затова предлагат данъчни облекчения.

Междувременно глобалното търсене на технологични таланти означава, че купувачите търсят нови източници на умения.

Макар че регионът не е добре познат на тези купувачи, успехът на компании от Източна Европа като EPAM – създадена в Беларус, но базирана в Ню Джърси, листвана на Нюйоркската фондова борса и член на S&P 500 – означава, че купувачите имат някои референтни и доказателствени точки, за да разглеждат тази част на света като източник на таланти. Моткин също така посочва силата на украинския технологичен сектор, демонстрирана преди и по време на незаконното нахлуване на Русия, като доказателство, че регионът може да произвежда силни таланти.

Технологичните компании в региона разбират, че много хора възприемат сигурността като проблем и затова работят усърдно, за да гарантират, че собствените им дела са в ред. Моткин каза, че е виждал офшорен център, работещ за американски аерокосмически концерн в региона, с подходяща физическа охрана.

Талантът за наемане не е достатъчен – Моткин смята, че местните предприятия са обърнали внимание и на отглеждането на ръководители на екипи и мениджъри, необходими за работа в сферата на услугите.

Една от пречките пред износа – владеенето на английски език – е до голяма степен преодоляна. „Цялата вътрешна комуникация в регионалните компании вече е на английски език“, съобщава той. Друг проблем – качеството на уменията за предоставяне на услуги – се подобрява, тъй като съществуващите фирми споделят своя опит, а новите участници придобиват опит.

Според него технологичните таланти от региона привличат вниманието на държавите от Персийския залив, тъй като те са жадни да развиват цифрови икономики и споделят културни прилики с централноазиатските народи.

„Имаме огромен глад за знания и за това да станем лидери в Саудитска Арабия и Катар“, продължи Моткин, като добави, че също така вижда, че в Централна Азия се развиват много стартиращи компании, а рисковите капиталисти в региона на Персийския залив са готови да ги финансират.

Междувременно стартъпите от Персийския залив често не разполагат с местни разработчици и виждат в Кавказ и Централна Азия добър източник на таланти.

„Това е същият часови пояс, но десет пъти по-евтино“, твърди Моткин.

„Работейки заедно, Персийският залив и Кавказ могат да се превърнат в огромен център на цифрови умения“, смята той.

По думите му купувачите извън региона също могат да се възползват по повече начини, а не само да намерят таланти на добра цена, тъй като според него върховенството на закона – и разпространението на гражданското общество – следват технологичната индустрия. ®

Подобни статии

Не пропускайте