Стриймърът на игри на Amazon Twitch напуска Южна Корея, позовавайки се на жестоки мрежови разходи

Share

Бизнесът на Amazon за стрийминг на игри Twitch обяви, че ще напусне Южна Корея, цитирайки, че разходите за достъп до мрежата са десет пъти по-високи от тези, които плаща във всяка друга нация.

Twitch позволява на геймърите да предават играта си в реално време, като някои стриймъри печелят милиони аудитории и монетизират каналите си. Екипите и играчите на електронните спортове не смеят да пренебрегнат платформата.

„Разходите за управление на Twitch в Корея са прекалено скъпи“, написа изпълнителният директор Дан Кланси по-рано тази седмица, добавяйки, че бизнесът е експериментирал с peer-to-peer модел и ограничени потоци до 720p.

„Въпреки че сме намалили разходите от тези усилия, нашите мрежови такси в Корея все още са десет пъти по-скъпи, отколкото в повечето други страни“, добави той, отбелязвайки, че тези разходи са довели до работа на Twitch „на значителна загуба“ в Южна Корея.

„За съжаление няма път напред, по който нашият бизнес да работи по-устойчиво в тази страна“, призна той.

Публикацията на Кланси описва ситуацията в Южна Корея като „уникална“ – вероятно препратка към факта, че превозвачите на нацията таксуват големите производители на трафик за достъп до техните мрежи.

Поддръжниците на такива такси посочват факта, че превозвачите имат огромни изисквания за капиталови разходи, но работят с ниски маржове. За разлика от тях, подобни на Netflix, Twitch, Amazon, Google, Apple и Facebook, които имат тлъсти маржове, които не могат да спечелят, без операторите да донесат продуктите си до очите на потребителите. Твърди се, че мрежовите такси са справедлив начин за разпределяне на разходите за изграждане на мрежи.

През 2021 г. местният телеком SK Broadband съди Netflix за такси за достъп до мрежата.

Но идеята няма голяма подкрепа извън Южна Корея. Европейският съюз, например, наскоро проведе процес на консултации, който установи, че инвестициите в таланти и споделена инфраструктура – някои от които публично финансирани – може да са по-добър подход.

Дори в Южна Корея битката е изчезнала: Netflix и SK Broadband обявиха примирие през септември 2023 г.

Twitch, напускайки страната, вероятно ще предизвика допълнителен дебат относно уместността на таксите за достъп до мрежата.

Шефът на Twitch Кланси обеща на корейските стриймъри, че бизнесът ще им помогне да преместят своите общности „към алтернативни услуги за стрийминг на живо в Корея“.

Но самият Twitch ще потъмнее на 27 февруари 2024 г

Краят на местните услуги ще се усети отвъд Южна Корея. Twitch посъветва стриймърите другаде по света, че „може да изпитат промяна в приходите, ако получат значителна подкрепа от потребители в Корея“. ®

Подобни статии

Не пропускайте