Суперпотребителят най-вече помагаше на ИТ, докато BSOD не го видя да измисля фарсова корекция

Share

На повикване С наближаването на Коледа The Register иска да благодари на читателите за подаръка на On Call – седмичната колона, която правите възможна, като споделяте истории за най-тежките си срещи с техническа поддръжка. On Call се появява всеки петък сутрин, британско време, и въз основа на обема на трафика и коментарите, които генерира, изглежда е любимо на читателите.

Ето защо ще го запазим през празничния сезон… включително с тази история, изпратена от читател, ще го преобразуваме като „Тим“, който ни разказа за приключенията си преди няколко години, работейки за частна академична институция в западна Япония.

„Първоначално бях нает заради моите учителски умения и добър външен вид“, каза Тим пред On Call. Но тъй като институцията е от по-малката страна – и той имаше предишен опит в техническата поддръжка – той също стана мрежов администратор, бюро за помощ и поддръжка на първа линия, „когато нещо с щепсел се заиграе“.

Една година след концерта към Тим се присъедини нов и доста млад учител, когото идентифицира като „Йоши“.

„Той беше един от онези всезнаещи типове, които за съжаление са твърде често срещани в училищата“, каза Тим пред On Call. „Това се разшири и до компютрите, тъй като той се смяташе за технически гений, защото можеше да хакне заедно прост макрос на Excel.“

Йоши обичаше да показва техническите си умения и често измисляше поправки, които облекчаваха работата на Тим.

„Чувствах, че не може да причини много проблеми, затова го оставих да свети в собствените си прожектори“, спомня си Тим.

Тогава дойде денят, в който Тим беше повикан да помогне на потребител, чийто компютър показваше страховития син екран на смъртта.

До споменатия компютър беше Йоши, който изглеждаше малко срамежлив. Или може би дори виновен.

Потребителят по погрешка е изтрил около шест месеца работа, помоли Йоши за помощ и получи съвет, че „всичките му изтрити файлове магически ще се появят отново, ако преобърне часа/датата на компютъра обратно към преди да ги изтрие и рестартира“.

Тим никога не беше чувал за този метод за незабавно и безпогрешно възстановяване след бедствие.

Затова той „изпръска цял куп напълно неразбираеми (за моите японски колеги) английски ругатни“ – много от които засягаха Йоши.

Който не предложи точно нулева информация за това как компютърът е изпаднал в неизправност, въпреки че Тим беше сигурен, че това не се е случило спонтанно.

„След няколко минути накарах компютъра да работи отново, но успях да възстановя само около половината от изтритите файлове“, оплака се Тим. „Що се отнася до Йоши, той продължи, сякаш нищо не се е случило, но ни напусна година по-късно.“

Тим не е сигурен къде е отишъл Йоши след това, но предполага, че може да е отишъл да работи върху машина на времето.

Оставяли ли сте опитни потребители да се справят с някои задачи по поддръжката и след това да съжалявате? Ако е така, щракнете тук, за да изпратите On Call и имейл и може да използваме вашата история в бъдещ петък. ®

Подобни статии

Не пропускайте