Сцената на полупроводниците е настроена за водено от AI възстановяване през 2024 г. и Китай ще бъде начело

Share

Глобалният капацитет за полупроводници се очаква да нарасне през 2024 г., въпреки обречеността и мрака, като Китай се прогнозира да поведе пътя и да разшири своя дял в световното производство на чипове, докато се опитва да стане по-самостоятелен.

Това е перспективата на асоциацията на индустрията за микроелектроника SEMI , която включва цифри за тази година в последния си тримесечен доклад World Fab Forecast. Очаква се общият глобален капацитет на вафли да се увеличи с 6,4 процента през 2024 г. до най-високите 30 милиона вафли на месец (WPM) за първи път, след като се повиши с 5,5 процента до 29,6 милиона миналата година.

SEMI смята, че растежът тази година ще бъде движен от водещи логически леярни и приложения, включително генеративен AI и високопроизводителни изчисления (HPC), които смятат, че ще доведат до възстановяване на търсенето на чипове.

Разширяването на капацитета се забави през 2023 г. поради отслабването на търсенето на пазара на полупроводници и произтичащата от това корекция на запасите – т.е. компаниите обработват съществуващите си запаси, преди да направят нови поръчки.

SEMI не е единственият наблюдател на пазара, който прави тази прогноза. Gartner прогнозира през декември , че пазарът на полупроводници ще се върне към растеж тази година, цитирайки продължаващата вълна от интерес към AI като вероятно да повиши търсенето по-специално на чипове с памет.

SEMI предвижда DRAM секторът на пазара да увеличи капацитета си с 5 процента до 4 милиона WPM през 2024 г., докато 3D NAND флаш се очаква да нарасне с 2 процента до 3,7 милиона WPM.

Капацитетът на дискретните полупроводници се рекламира да нарасне със 7 процента до 4,4 милиона WPM, а аналоговият капацитет се очаква да нарасне с 10 процента до 2,4 милиона WPM.

Според SEMI Китай трябва да ръководи възстановяването на полупроводниците и да увеличи дела си в световното производство на полупроводници, въпреки опитите на САЩ да ограничат възможностите на Китай.

Производителите на чипове в Китай се очаква да започнат работа с не по-малко от 18 проекта за производство на пластини през 2024 г., се казва в него, което ще доведе до 13% ръст на капацитета до 8,6 милиона WPM през 2024 г., след 12% ръст на капацитета до 7,6 милиона миналата година.

Очаква се Тайван да запази втория по големина капацитет за полупроводници, като се очаква да осигури ръст от 4,2 процента до 5,7 милиона WPM през 2024 г. и пет нови завода за производство да започнат работа тази година.

Корея е класирана на трето място с 4,9 милиона WPM за 2023 г., като SEMI очаква да нарасне с 5,4 процента тази година до 5,1 милиона с една допълнителна фабрика, идваща онлайн. Очаква се Япония да бъде на четвърто място с увеличение на капацитета от 2 процента до 4,7 милиона WPM, тъй като се очаква да стартира четири допълнителни завода за производство тази година.

Като цяло, глобалната полупроводникова индустрия се очаква да започне работа на 42 проекта за заводи за производство през 2024 г., обхващащи размери на пластини, вариращи от 100 mm до 300 mm, каза SEMI.

На регионална основа се изчислява, че Северна и Южна Америка ще увеличи капацитета си за производство на чипове с 6 процента до 3,1 милиона WPM и ще види общо шест нови фабрики, докато SEMI очаква Европа и Близкия изток да увеличат капацитета си с 3,6 процента до 2,7 милиона WPM с четири нови fabs идват онлайн. ®

Подобни статии

Не пропускайте