Съжаляваме, деца, Infosys и Wipro отмениха набирането на дипломанти

Share

Infosys и Wipro решиха да пропуснат наемането на висшисти през тази година като част от стратегиите си за „оптимизиране на използването“ след тримесечие, в което и двете компании сключиха рекордни сделки, на фона на продължаващата макроикономическа несигурност за четирите големи компании за ИТ услуги в Индия.

Промяната в използването и наемането на персонал отразява колко много са се променили нещата за 18 месеца. През май миналата година всеки пети служител в четирите най-големи индийски компании за ИТ аутсорсинг (Wipro, Infosys, TCS и HCL) е напуснал през предходната година. Завършилите студенти бяха обявени за спасители на индустрията.

Сега „… не отиваме в университетските кампуси. Ще наблюдаваме това всяко тримесечие, като разглеждаме бъдещите си прогнози, и тогава окончателно ще решим кога да се върнем“, съобщи главният финансов директор на Infosys Ниланджан Рой пред анализатори миналата седмица.

Един от финансовите анализатори, участвал в разговора на Infosys за второто тримесечие, посочи, че броят на служителите на аутсорсинг гиганта е намалял с пет процента през последните три тримесечия, като степента на използване е останала непроменена на 81,8 % – което означава, че Infosys има около четири дни работа за всеки служител, но плаща за цялата седмица.

В същото време използваемостта на Wipro достига 84,5%. „Тук предприехме няколко действия – от устойчиви усилия за намаляване на бенчмарковете, оптимизиране на пирамидите до рационализиране на офшорните дейности на сушата и строгост по отношение на разходите за подизпълнители“, заяви главният оперативен директор на Wipro Амит Чудхари.

Ръководителят на отдел „Човешки ресурси“ на Tata Consulting Services TCS Милинд Лаккад имаше по-добри новини за начинаещите техничари, като заяви, че фирмата му е поела ангажимент да наеме 40 000 първокурсници през 24-та година.

Финансовият директор на HCL Пратек Агаруарл призна [PDF] , че бизнесът му наема по-малко хора и не попълва изходящия състав заради новопостъпилите студенти. Общият брой на служителите в HCL е намалял с 2299 души в сравнение с последното тримесечие – до 221 139 души – като се планира да бъдат назначени 10 000 първокурсници.

Изтичането на персонала в TCS за последните дванадесет месеца е 14,9% – спад от 2,9% в последователен план. При HCL този процент е 14,2 %, при Infosys – 14,6 %, а при Wipro – 13,4 %, което е най-ниското ниво за деветмесечието.

Рекордните сделки между четирите ИТ аутсорсинг компании бяха обичайни. Infosys спечели най-голямата си сделка в историята, докато TCS регистрира втория по големина показател за обща стойност на клиентите – 11,2 млрд. долара. Големите сделки на Wipro се увеличиха със 79% на годишна база, въпреки че общите поръчки нараснаха само с 6%. А резервациите на HCL достигнаха рекордно високо ниво от 4 млрд. долара.

„Нашият тръбопровод продължава да бъде много силен. Очевидно е, че не е на най-високото ниво, защото имаме огромни резервации през последното тримесечие, но вероятно е може би с десет процента под пика ни“, обясни главният изпълнителен директор на HCL Си Виджаякумар. Въпреки тези рекордни сделки приходите останаха предимно в застой. Ръстът на приходите в постоянна валута за TCS е 2,8% на годишна база. HCL се представи малко по-добре – 3,4 %. Infosys отбеляза 2,5% ръст на приходите, докато тези на Wipro намаляха с 0,1% на годишна база.

Приходите бяха отчетени в размер на 7,21 млрд. долара за TCS, 4,718 млрд. долара за Infosys, 3,225 млрд. долара за HCL и 2,7 млрд. долара за Wipro. „Налице е повишено внимание към оптимизирането на разходите, което води до това, че приходите ни не се увеличават в съответствие с нарастването на TCV“, обясни [PDF] главният изпълнителен директор на TCS К Критивасан.

Изпълнителните директори и на четирите компании отбелязаха, че клиентите следят за дискреционните разходи.

„От една страна, клиентите ни продължават да ни възлагат изграждането на нови технологични възможности и въз основа на това ние продължаваме да печелим нови сделки. Но в същото време, предвид цялостната несигурност на пазара, те се опитват да пестят парични средства и да оптимизират текущите си разходи, особено по проекти, които се изпълняват от дълго време“, аргументира се Критивасан от TCS.

Генеративният изкуствен интелект вече е двигател на бизнеса на четирите компании.

Критивасан заяви, че той продължава да „води разговори с клиенти“.

Главният изпълнителен директор на Wipro Тиери Делапорт отбеляза, че технологията е част от всеки разговор с клиента.

„Тъй като технологията се развива и резултатите от Gen AI стават все по-точни, очакваме търсенето на нашите услуги и експертиза в областта на Gen AI да се увеличи значително през следващите шест до 12 месеца“, прогнозира Делапорт. ®

Подобни статии

Не пропускайте