Съобщава се, че САЩ са настояли ASML да отмени рано комплекта за производство на чипове за Китай

Share

Съобщава се, че Вашингтон е притиснал гиганта за оборудване за производство на чипове ASML да отмени някои доставки за Китай преди влизането в сила на актуализираните ограничения, но самата компания отказва да потвърди дали случаят е такъв.

Холандският производител е въвлечен във „войните за чипове“ между САЩ и Китай, тъй като произвежда някои от най-модерните фотолитографски съоръжения в света. Това е единственият източник на ток за екстремни ултравиолетови (EUV) системи за производство на чипове в най-малките производствени възли, например.

Те обаче вече са забранени за износ в Китай съгласно съществуващите ограничения за износ, а актуализираните правила, обявени миналата година, разшириха това, за да обхванат и някои от машините за дълбока ултравиолетова (DUV) литография на ASML.

Според Bloomberg , ASML е отменил доставките на някои от тези машини за Китай по нареждане на администрацията на Байдън, преди новите ограничения да влязат в сила този месец. Твърди се, че американски служители са поискали от компанията незабавно да спре вече планираните доставки, цитирайки анонимни източници, за които се твърди, че са запознати с въпроса.

ASML е малко хитър по този въпрос, както може да се очаква, тъй като Китай е доходоносен пазар за компанията. Според някои оценки Китай е бил най-големият пазар на ASML след Тайван и Южна Корея, но е съставлявал почти половината от продажбите на компанията през третото тримесечие на 2023 г., тъй като производителите на чипове в страната побързаха да получат ново оборудване, преди подвижният мост да бъде изтеглен.

В изявление ASML каза: „Лицензът за доставка на литографски системи NXT:2050i и NXT:2100i през 2023 г. наскоро беше частично отменен от холандското правителство, което засегна малък брой клиенти в Китай.“

По-рано компанията каза, че холандските власти са й издали лицензи да продължи да продава своите DUV машини в Китай до края на 2023 г., след което ще трябва да спре продажбите.

Но изглежда, че съответните лицензи за износ са били частично отменени от холандското правителство, „частично“, тъй като те вече са били използвани за доставка на някои пратки до Китай през 2023 г., ни каза компанията.

Най-близкото до пушещо оръжие е тази част от изявлението на ASML: „В последните дискусии с правителството на САЩ ASML получи допълнителни разяснения относно обхвата и въздействието на разпоредбите за контрол на износа на САЩ. Най-новите правила за износ на САЩ (публикувани на 17 октомври 2023 г. ) налагат ограничения върху някои средно критични DUV имерсионни литографски системи за ограничен брой усъвършенствани производствени съоръжения.“

Говорител на ASML ни каза, че „за 2024 г. е малко вероятно да получим лиценз за износ, за да изпратим NXT2000i (и следващите версии) на китайски клиенти.“

Компанията обаче заяви, че не очаква отмяната на лиценза за износ или последните ограничения на САЩ за контрол на износа да имат съществено въздействие върху финансовите й перспективи за 2023 г. Това е въпреки предишни оценки, които показват, че актуализираните ограничения за износ може да струват на ASML около пет процента от годишните си приходи.

Ограниченията за износ са насочени към това да попречат на Китай да се сдобие с най-модерната технология за чипове, поради опасения какво може да направи армията на Пекин с нея. Но въпреки тези мерки китайската Huawei успя да представи нов смартфон миналата година с домашна система върху чип, изградена от 7nm процес, а също така се говори, че има 5nm чип за лаптоп. ®

Подобни статии

Не пропускайте