Сътресенията с часовниците на Apple отнесени до апелативния съд

Share

Актуализирано. Играта на патентен пинг-понг за Apple Watch и Ultra 2 продължи, след като производителят на телефона подаде жалба срещу забраната за внос на устройствата в САЩ.

Комисията за международна търговия на САЩ (ITC) постанови през октомври, че Apple нарушава патенти, обхващащи измерването на нивата на кислород в кръвта. В резултат на това на Apple беше забранено да внася смарт часовниците в Америка и да ги продава в страната. След това имаше период на президентски преглед, който приключи на 25 декември без вето от администрацията на Байдън.

Сега Apple трябва да изчака до 12 януари 2024 г. за решение от клона за изпълнение на заповедите за изключване на митническата и гранична защита на САЩ дали редизайнът на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 ще попадне „извън обхвата на коригиращите заповеди на комисията“, според жалбата си [PDF]. Т.е. Apple трябва да изчака до началото на следващата година, за да разбере дали промените в нейните часовници задоволяват служителите, че оборудването вече не нарушава патенти, което му позволява да продава нещата отново.

Тези коригиращи заповеди от ITC забраниха продажбите на дребно на Apple Watch Series 9 и Ultra 2 в САЩ след края на периода на президентски преглед, което накара Apple проактивно да направи устройствата недостъпни няколко дни по-рано. Онлайн продажбите за предколедна доставка приключиха на 21 декември, а покупките в магазините спряха на 24 декември.

Apple Watch SE не съдържа технология за отчитане на кислород в кръвта, поради което е освободен от забраната. В обжалването си обаче Apple описа засегнатите устройства като „двата си най-популярни модела Apple Watch“ въпреки сравнително високите им цени. В магазина в Обединеното кралство Series 9 започва от £399, а Ultra 2 започва от £799. SE може да бъде взет за £219.

В обжалването си iGiant каза: „Apple ще загуби добра воля и ще понесе щети на репутацията си от невъзможността да предостави на потребителите в САЩ най-новите си водещи продукти Apple Watch.“

Той също така предупреди за „непоправима вреда, ако заповедите останат в сила“, като същевременно поиска спешно спиране на забраната, докато се обмислят промените в нейния дизайн.

Въпреки че естеството на редизайна не е ясно, Apple вероятно ще се опита да убеди властите, че актуализацията на софтуера ще свърши работа, вместо да се налага да променя хардуера.

Спорът е отдавнашен. Masimo по-рано обвини Apple в злоупотреба с поверителна информация при разработването на здравни сензори, докато Apple съди Masimo за нарушаване на собствените си патенти, и ето ни тук.

Не е ясно веднага накъде ще поеме Apple оттук нататък. Одобрението на неговия редизайн в никакъв случай не е сигурно нещо и Mac goliath е изправен пред други предизвикателства по отношение на технологията за наблюдение на здравето в Apple Watch. Забраната по отношение на нарушения на патенти за електрокардиограми, притежавани от AliveCor, в момента е задържана в очакване на обжалвания.

„Няма нищо необичайно от правна гледна точка в това ITC да издаде заповед за изключване“, каза Никълъс Матич, адвокат по интелектуална собственост в адвокатската кантора McKool Smith, в доклад на Reuters . „Необичайното тук е, че въпросният продукт е високопоставен и че Apple е избрала да живее с поръчката на ITC, вместо да се споразумее.“

Попитахме Apple за нейните мисли и Купертино все още не е отговорила.

Засега феновете в САЩ, които искат да похарчат остатъците от коледните си долари за разрешено носимо устройство, все още могат да вземат устройството от дистрибутори на трети страни, като Best Buy. В противен случай ще се чака да се види какво ще стане с обжалването.

Или се възползвайте от възможността да освободите китката си през 2024 г. ®

Актуализиран за добавяне

Днес, ден след като забраната за внос на ITC влезе в сила, апелативният съд временно спря тази блокада, така че това е победа за Apple. Спирането на забраната ще остане в сила, докато митниците на САЩ определят дали направените промени в смарт часовниците са достатъчни, за да се избегне нарушаване на патенти.

Дотогава Apple може да продължи да внася и продава оборудването. Има съобщения, че устройствата ще се върнат в продажба онлайн и вече в някои физически магазини на Apple.

Подобни статии

Не пропускайте