Тридесет и девет седмици: Колко дълго ще чакате AI сървър от Dell

Share

Dell заяви пред инвеститорите, че търсенето на AI сървъри се е увеличило, но купувачите ще бъдат принудени да изчакат 39 седмици, за да се докоснат до хардуера поради ограничения във веригата за доставки.

Говорейки за повикването на приходите от Q3 2024 на компютърния гигант, вицепрезидентът и COO Джеф Кларк заявиха, че Dell е доставила сървъри на стойност половин милиард долара за AI през тримесечието, и видя търсенето почти двойно последователно. Какъв МощностEdge XE9680 – сървър, притежаващ четвърто поколение Intel Xeon процесор и способен да хоства осем Nvidia GPU, се превърна в „най-бързото решение в историята на Dell“, похвали се Кларк.

„Нашето оптимизирано от AI изоставане в сървъра почти се удвои в сравнение с края на Q2 с многомилиарден тръбопровод за продажби, включително нарастващ интерес във всички региони“, добави той.

Dell успя да утрои своя тръбопровод за AI сървъри през тримесечието. Но дори и това усилие остави хардуерния титан с време за изпълнение от 39 седмици.

„В момента работим, за да превърнем този тръбопровод в реални продажби в поръчки, така че да можем да продължим да доставяме и да се възползваме от това вълнуващо време“, каза Кларк.

Анализаторът на Wells Fargo Аарон Рейкърс притисна Кларк за 39-седмичното забавяне, което изпълнителят на Dell закрепи здраво и единствено на Nvidia, преди да приветства появата на повече конкуренти.

„Както очакваме с нетърпение календарната година ’24, очевидно идват алтернативи“, признава Кларк. „Има работа, която трябва да се свърши в тези алтернативи – софтуерните стекове трябва да се погрижат, да разрешат възможностите около тях. Но идват още опции.

„Техният процент на осиновяване, ще видим. Но точно сега, този многомилиарден тръбопровод, който споменах, изоставането, за което говорихме, е 39-седмично време за изпълнение на Nvidia. Работим зад гърба си всеки ден, за да получим повече доставки.“

По-късно той каза, че Dell е „ръка-в-уста за части.“ Мислим, че той има предвид ръка“да-mouth“, но получавате идеята: дори могъщият Dell, най-големият корпоративен хардуерен плейър на планетата, се бори да получи Nvidia GPUs.

Приходите на Dell от Q3 се приземиха на $22.3 милиарда – надолу с десет процента на годишна база. Нетният доход от $1.04 милиарда е нараснал с 317 процента. Оперативният доход от $1,49 милиарда е намалял с 16 процента.

Счетоводителите обичат да гледат на бизнеса от различни ъгли. Гледната точка на Dell за броя му е, че макроикономическите условия са причинили спада му.

Infrastructure Solutions Group –, която прави сървъри, съхранение и мрежови комплект – представляват $8,5 милиарда приходи, което е последователно и надолу с 12 процента на годишна база. Групата е произвела $1,1 милиарда оперативни приходи. Кларк видя „зелени издънки“ в конвенционалните сървъри, с две четвърти от последователен растеж и купувачите най-накрая искат да добавят капацитет след скока на разходите си в ранните месеци на пандемията от COVID-19,

Client Solutions Group, PC крайникът на Dell, спечели приходи от $12.3 милиарда – $9.8 милиарда от него от търговски клиенти.

Очакваният скок в търсенето на PC по време на Q3 не се случи. Кларк обясни, че е „избутала“, защото големите корпоративни купувачи са „предпазливи с разходите си.“

„Базата за инсталиране на PC продължава да остарява и има вълнуващи промени, идващи към PC през следващата година, включително напредък в архитектурите с активиран AI от Intel, AMD и Windows on Arm, което ще помогне за задвижването на цикъл на обновяване на PC“, прогнозира Кларк, описвайки пазара като „зрял за опресняване.“

„Ще има 300 милиона PC-та, които ще навършат четири години през следващата година. Това обикновено е повратна точка за надграждане в търговската мрежа. Повечето от тях са тетрадки. Тъй като всички работеха дистанционно, миксът от бележници се покачи .. те стареят навреме, за да се освежат.“

Две неща, които трябва да се отбележат тук:

  • Dell е на път да каже на шефа си, че е време за нов лаптоп и На Регистъра няма много причини да спорите;
  • Този коментар на Windows on Arm, скъпи читателю, не е малко нещо – може ли Dell да се занимава с PC-та, захранвани от Arm?

Кларк прогнозира връщане към растежа през FY 2025, но отлага по-подробни насоки за следващата година, докато бизнесът не отчете резултатите си от Q4. ®

Подобни статии

Не пропускайте