Украинските кибершпиони твърдят, че самолетите на Путин са в опасност, тъй като санкциите са нанесли щети

Share

Украинските правителствени киберхрани твърдят, че са проникнали в компютърните системи на руската федерална агенция за въздушен транспорт Rosaviatsiya, и откраднати данни, които показват, че нахлуващата нация’s сектора на гражданската авиация е на „верге на колапс.“

Миналата седмица Министерството на отбраната на Украйна описан действията му като „успешна сложна специална операция в киберпространството“ това включваше “хакване и проникване на вражески информационни системи включва списък на ежедневните доклади на Rosaviatsiya за цялата Руска федерация за повече от година и половина.”

Министерството твърди, че анализът на документите показва, че секторът на гражданската авиация на терористична Русия“ е на ръба на колапса.” Розавия не реагира веднага на На Регистъра‘Искане за коментар.

Украинските кибершпиони твърдят, че документите за отвличане включват записи, показващи, че към януари 2023 г. Розавия цитира 185 авиационни произшествия, около една трета от които са класифицирани като опасни. Освен това през първите девет месеца на тази година агенцията съобщи за 150 случая на неизправности на въздухоплавателни средства в сравнение с 50 през същия период на 2022 г.

Ексфилтрираните файлове също така отбелязват 19 различни неуспехи, настъпили в руските самолети 220 Airbus, плюс 17 случая на дим, идващи от самолети, експлоатирани от Aeroflot, Русия’s flager и най-голямата авиокомпания. По същия начин 230 самолета Boeing, работещи в Русия, претърпяха 33 технически провала.

За разлика от тях, USA’s National Transportation Safety Board е регистрирал 1430 авиационни инцидента през цялата 2023 г., но този брой включва многобройни леки самолети и операции с обща авиация. Данните на Украйна’s се отнасят само за търговската авиация. А САЩ имат много по-голям търговски и пътнически авиационен флот от Русия.

Украйна също така твърди, че докато само до 10 процента от 820-те чуждестранни граждански самолета на Русия са претърпели „несертифицирана поддръжка с използването на неавтентични резервни части“ от март 2022 г., пише Reuters, към момента почти 70 процента от самолетите са преминали през несертифицирана поддръжка.

Разузнавателната служба казва, че този недостиг на части е довел до „авиационен канибализъм“ от страна на Русия, като някои самолети се изтеглят, за да ремонтират други, не обичайна практика в авиационната индустрия.

„Днес Москва се опитва да скрие безкрайната купчина проблеми с гражданската авиация, застрашавайки жителите си по всякакъв начин“, пише министерството.

Запитан за твърденията на украинските правителства за кибершпионаж, Том Келерман, SVP на киберстратегията на доставчика на софтуер за сигурност на приложенията Contrast Security, каза На Регистъра че това е ефективен начин за борба с онлайн кампания.

„Украинците водят кибервойна срещу Русия. Крайно време е да спрат да играят в защита“, каза Келерман. „Иронията на Русия е, че те са много активни и способни обидно, но тяхната киберзащита е слаба.“

[Русия] е много активна и способна да атакува, но тяхната киберзащита е слаба

Западните държави забранен износ на авиационни материали и технологии в Русия след инвазията в Украйна. Тези санкции означават, че резервните части за Boeings и Airbuses могат да достигнат до Русия, което вреди на руската авиационна индустрия и поставя пътниците в опасност, според Украйна.

На Регистъра не е проверил документите и информационни операции както от Русия, така и от Украйна — и дори външни източници — са играли основна роля в кибер парче от тази война, тъй като тя започна.

Дни след изтичането на данните за руската авиация, министърът на транспорта на Русия Виталий Савелиев заяви пред Journos в РБК, че Русия загуби 76 самолета заради санкциите на Запада. Но, добави той, страната конфискува 800 други, собственост на западни лизингови компании и оперирани от местни авиокомпании. ®

Подобни статии

Не пропускайте